1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunginjohtajat

Kaupunginjohtajan valintapäätöstä on arvosteltu jo kuukausi Imatralla – kysyimme tehtävään valitulta Ari Lindemanilta, miltä se tuntuu

Haastatteluissa ja esittäytymisissä vallinnut miellyttävä tunnelma on Lindemanin mukaan sittemmin hieman lässähtänyt poliitikkojen erimielisyyksien takia.

Ari Lindeman on luvannut muuttaa Kouvolasta Imatralle ja aikoo ottaa viran vastaan, vaikka valinnasta valitettaisiin. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Imatran kaupunginjohtajan valinta on edennyt kiperien äänestysten kautta.

Huhtikuun lopulla Imatran kaupunginjohtajaksi valittu Ari Lindeman voitti kaupunginvaltuustossa vastaehdokkaansa Kaisa Heinon äänin 23–20.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Anna Helmisen (kok.) esitys kaupunginjohtajaksi olisi ollut Imatran apulaiskaupunginjohtaja Heino. Kaupunginhallitus kuitenkin päätti jättää valtuustolle vapaat kädet eikä tehnyt esitystä uudesta kaupunginjohtajasta.

Viimeksi Imatran kaupunginhallitus on äänesti kaupunginjohtajan viran täyttämisestä. Virka päätettiin täyttää äänin 6–5.

Sittemmin Lindemanin valinnasta on tehty hallinto-oikeuteen yksi valitus, jonka on allekirjoittanut 55 imatralaista.

Valinnan aiheuttama arvostelu ja jälkipyykki eivät huolestuta Kouvolassa ammattikorkeakoulun tutkimuspäällikkönä toimivaa Lindemania.

– Johtajavalinnoista valittaminen on tavanomaista ja yksimieliset henkilövalinnat harvinaisia, hän sanoo.

"Poliitikot päättävät näistä asioista"

Valintaprosessiin kuuluneissa haastatteluissa ja esittäytymisissä oli Lindemanin mukaan miellyttävä tunnelma. Hän myöntää, että tunnelma on sittemmin hieman lässähtänyt poliitikkojen erimielisyyksien takia.

– Poliitikot kuitenkin päättävät näistä asioista ja sopivat keskenään. Tässä tilanteessa minulla ei ole siinä osaa eikä arpaa, sanoo Lindeman.

Myös tulossa olevat kuntavaalit kuumentavat tunteita, samoin koronatilanne.

– Tällaisia inhimillisiä tekijöitä ja erilaisia paineita on puolin sekä toisin, hän sanoo.

Johtajasopimusneuvottelut käyntiin toukokuussa

Lindeman on varautunut aloittamaan uudessa tehtävässään viimeistään syyskuun alussa.

– Mielelläni olisin jonkin aikaa töissä yhtä aikaa nykyisen kaupunginjohtaja Kai Roslakan kanssa. Se olisi eduksi, sanoo Lindeman.

Ari Lindeman toivoo, että johtajasopimusta koskevat neuvottelut alkaisivat pian, ja ne saataisiin hoidettua toukokuun aikana.

Tuolloin hän tietäisi kesäkuun alkuun mennessä, milloin pääsisi aloittamaan uudessa työssään Imatralla. Asunto hänellä on jo katsottuna.