1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. malminetsintä

Kaivosyhtiön malminetsintävarauksen peruminen Kalkkisissa sai paikalliset uskomaan joukkovoimaan: "Tämä on riemuvoitto!"

Malminetsintäyhtiö Pallagen on perunut varausilmoitushakemuksensa malminetsinnästä. Hankkeen pelättiin tuhoavan kauniin seudun ja sen vesistön. Uutinen sai kyläläiset huokaisemaan helpotuksesta. Moni huomasi nykyisessä kaivoslaissa epäkohtia.

Minna Koskinen, Taavi Riihelä sekä Esa Mikkonen iloitsevat kaivoshankkeen peruuntumisesta. Kuva: Janne Nykänen / Yle

Malminetsintäyhtiö Pallagen on perunut varausilmoitushakemuksensa malminetsinnästä Kalkkisten alueella Asikkalassa.

Malminetsintävarauksesta oli tehty viisi valitusta hallinto-oikeuteen. Niissä nostettiin esiin useita ongelmakohtia ja yksi muotovirhe. Valittajien mukaan etenkin alueen laajuus oli tarpeettoman suuri.

Hallinto-oikeus ei ehtinyt käsitellä valituksia ennen kuin yhtiö perui hakemuksensa. Yhtiö kertoo kuntapäättäjille lähetetyssä viestissä ilmoittaneensa turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesille, ettei se kiistä mitään valituksia riippumatta niissä käytettyjen perustelujen oikeellisuudesta.

Uutinen perumisesta sai kyläläiset huokaisemaan helpotuksesta.

Hankkeen peruuntuminen on juhlan paikka

Kalkkisissa asuva Taavi Riihelä pelkäsi kaivoshankkeen pilaavan kauniin kotiseudun ja sen vesistöt. Hankkeen kariutuminen oli hänelle ilouutinen.

– Emme ole enää löysässä hirressä. Päätöksen tuleminen oli melkein juhlan paikka.

Myös Kalkkisten kyläyhdistyksen jäseniä on hymyilyttänyt.

– Tuli tunne, että pieni kyläyhdistyksemme on voinut vaikuttaa asioihin. Tämä oli riemuvoitto, kuvailee yhdistyksen varapuheenjohtaja Minna Koskinen.

Paikalliset ihmiset rupesivat nopeasti vetämään yhtä köyttä, kun kaivossuunnitelmista saatiin tietää. Ihmiset ottivat yhteyttä päättäjiin ja nostivat asiaa esiin sosiaalisessa mediassa. Koskisen mielestä oli hienoa huomata, kuinka he saivat avuksi monia asiantuntijoita.

Kesäasukas Esa Mikkonen oli mukana järjestämässä yhteistä Teams-palaveria, jossa mukana oli ihmisiä kaivosteollisuudesta ja Pallagenin edustaja.

– Meille sanottiin monelta taholta, että emme ole asianosaisia. Parissa kuukaudessa saimme tällaisen tuloksen joukkovoimalla.

Kaivoslaki kaipaa uudistusta

Kaivoshankkeen mahdollisuus sai paikkakuntalaiset etsimään tietoa kaivoslainsäädännöstä. Monen mielestä laissa on paljon epäkohtia.

Hallituksen ohjelmassa ollaankin sitouduttu säädösten uudistamiseen, mutta lain käsittely on siirtynyt seuraavalle vuodelle.

– Tarvitsemme sellaisen lain, joka kunnioittaa maanomistajaa. Ettei vain kävellä hänen ylitseen. Kaivoksesta tulevien rahojen täytyy jäädä Suomeen eikä Caymansaarille, Riihelä toivoo.