Hyppää sisältöön

Sara Hildenin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun voittajaksi nousi Lumen Valo – Finlaysonin arvorakennukset saavat naapurikseen valkoisen taidemuseon

Sara Hildénin taidemuseon uudisrakennuksen suunnittelusta Tampereen keskustaan Finlaysonin entiselle teollisuusalueelle järjestettiin yleinen kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu.

Lumen Valon pyrkimyksenä on, että se ei jätä varjoon ympäröiviä arvorakennuksia. Kuva: Janne Hovi

Tampereen Sara Hildénin taidemuseon arkkitehtuurikilpailun voittaja selvisi torstaina. Yle seurasi julkistusta suorassa lähetyksessä klo 10 alkaen.

Lähetyksessä kilpailusta kertoi professori, arkkitehti Rainer Mahlamäki. Arkkitehti Pauno Narjus esitteli kilpailun viisi parasta ehdotusta ja voittajan.

Arkkitehti Pauno Narjus kertoi arkkitehtuurikilpailun voittajasta tiedotustilaisuudessa.

Kansainvälisen kilpailun voittajaksi nousi Lumen Valo. Sen suunnittelija, arkkitehti Janne Hovi, kertoi tilaisuudessa, että hän ei ajatellut niinkään uutta maamerkkiä, vaan hyvää museorakennusta.

Lumen Valo on muurattu taidemuseo, joka on väriltään valkoinen. Rakennus levittyy laajasti tontille ja se on jaettu pienempiin massoihin. Pyrkimys on, että rakennus ei jätä varjoon ympäröiviä Finlaysonin arvorakennuksia.

Arkkitehti Janne Hovi palkittiin Sara Hildénin taidemuseon nykyissä tiloissa Särkänniemessä. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Nykyään pysäköintialueena toimiva entinen tehtaan koulun tontti muutetaan avoimeksi museoaukioksi. Taidemuseon pääsisäänkäynti tulee museoaukion laidalle.

Arvioinpöytäkirjassa todetaan, että sopusuhtaisten ja kauniisti luonnonvaloa hyödyntävien näyttelysalien ketju muodostaa elämyksellisen arkkitehtonisen kokonaisuuden ja asianmukaisen ympäristön taideteosten katsomiselle.

Rakennuksen näyttelytilat jakautuvat kolmeen kerrokseen. Ylimmän kerroksen korkeissa tiloissa suuretkin teokset saavat ilmaa ympärilleen. Kuva: Janne Hovi
Maantasokerroksessa on perinteisempiä vaaleita muunneltavia tiloja. Kellari on puolestaan betonipintainen, mikä viittaa vanhaan Sara Hildénin taidemuseoon. Kuva: Janne Hovi

Arkkitehdeillä haastava suunnittelutehtävä

Kaupungin historialliseen keskustaan sijoittuva uusi museo on suunnittelutehtävänä haastava. Se on myös herättänyt kansainvälistä kiinnostusta. Se tiedetään, että Sara Hildénin taidemuseon neliömäärä kasvaa huomattavasti uudessa rakennuksessa. Tilaa vaativat kasvava kokoelma ja vaihtuvat näyttelyt.

Uusi museorakennus sijoittuu keskeiselle paikalle Tampereen kaupungin keskustassa. Taidemuseon uudisrakennukselle aiottu alue rajautuu Kuninkaankatuun, Wilhelm von Nottbeckin puistoon, Polttimonkatuun sekä nykyiseen Pääkonttori-rakennukseen Finlaysonin alueella.

Apulaispormestari Jaakko Stenhäll (vihr.) kertoi kilpailun tiedotustilaisuudessa, että alueen asemakaavoitus on käynnissä ja voittajatyö otetaan sen pohjaksi.

Uusi taidemuseo tulee tälle paikalle Finlaysonin alueelle. Nykyisin museo sijaitsee Särkänniemessä. Kuva: Marko Melto / Yle

Muut palkintosijoille yltäneet ehdotukset olivat kolmoissijan jakavat ehdotus Obscura sekä ehdotus Mezzo. Ehdotukset XXX ja A sculpture in the park lunastettiin. Lisäksi kymmenelle ehdotukselle jaettiin kunniamaininta.

Kansainväliseen kilpailuun hyväksyttiin kaikkiaan 472 ehdotusta. Ehdotusten määrä on suurimpia Suomen arkkitehtuurikilpailujen historiassa. Kilpailun järjestivät työeläkeyhtiö Varma, joka omistaa Finlaysonin alueen kiinteistöt, sekä Sara Hildénin Säätiö ja Tampereen kaupunki.

Uutista on päivitetty.