Hyppää sisältöön
 Miro Aleksi Kajavapuisto Oulun keskustassaOulun tuomiokirkkonuorisokahvila Walkers Katriina Pulkkanen ja Niilo Jaakola.Niilo Jaakola.Kiisu Kemppainen ja Miro Aleksi KajavaVilma Krokvik Oulun kauppakeskus ValkeassaVilma Sipilä ja Miki Kivimäki Kauppakeskus ValkeassaVilma Sipilä ja Miki Kivimäki kauppakeskus ValkeassakatumuotiaJose Tyni ostoskeskus ValkeassaAlex Vilmi ostoskeskus ValkeassaAlex Vilmi ostoskeskus ValkeassaPerttu KemppainenPerttu Kemppainen ja nuoret torinrannassajäätelöMarie Olamba nuorisokahvila WalkerssissaMarie Olamba nuorisokahvila Walkerssin edessäKalle KääriäinenNuoret Oulun torinrannassaUimassa torinrannassaHaava jalassaKristiina Karvo ja Antte HietaharjuOululaiset kaverukset Mikko Korkala, Juho Tervo, Tuomas Savilaakso ja Jesse HettulaPuisto ja possutSavuavihreä autoLauri Puurunen. Kaakkurin ostoskeskusen pihallaVeeti Helttula Kaakkurin ostoskeskuksen pihalla Jere Niemikorpi Kaakkurin ostoskeskusen pihallaVilma Sipilä ja Miki Kivimäki Kauppakeskus Valkeassa

Ilta Oulussa

Poikkeusaikaa on takana jo yli vuosi. Mitä sulle kuuluu?

“Täällä saa olla minkälainen haluaa, ja aina löytyy samantyyppistä seuraa.”

Miro Aleksi Kajava

Korona-aika on muokannut nuorten arkea uuteen uskoon. Se on vaikuttanut koulunkäyntiin, keskeyttänyt harrastuksia ja sulkenut paikkoja, joissa vietetään aikaa ja tavataan kavereita. Keskusta on kuitenkin aina auki.

Myös erilaiset lieveilmiöt ovat nostaneet päätään. Väkivalta ja jengiytyminen ovat nousseet puheenaiheiksi erityisesti pääkaupunkiseudulla, mutta asiaan on havahduttu myös muissa kaupungeissa.

Esimerkiksi Oulussa on lisätty jalkautuvaa nuorisotyötä, ja poliisi on aiempaa enemmän näkyvillä katukuvassa. Kaupunki on järjestämässä suuren etävanhempainillan, jossa tilannetta avataan myös vanhemmille.

Lähdimme Walkersin nuorisotyöntekijöiden mukaan kysymään nuorilta, miten poikkeusaika on sujunut, ja millainen paikka Oulun keskusta on viettää aikaa.

Oululaisten nuorten ympärivuotinen tapaamispaikka on kauppakeskus Valkea. Sen liepeillä viettävät aikaa liki päivittäin myös Niilo Jaakola ja Katriina Pulkkanen.

Välillä näkee vähän kaikenlaista, mutta täällä on ihan mukavaa, skeittausta ja rumpujen soittamista harrastava Jaakola sanoo.

Miro Aleksi Kajava ja Kiisu Kemppainen kertovat, että poikkeusaika on ollut hetkittäin rankkaa, kun läheisiä ei ole voinut nähdä normaalisti. Kajavaan on vaikuttanut se, että nuorisotilat eivät ole olleet auki.

En mä toivoisi, että mun omat sisarukset hengaa täällä. Itse osaan vältellä vaaroja, niin se on eri asia.

Kiisu Kemppainen

Wilma Krokvik on tullut tapaamaan kaupungille kavereitaan. Hän kertoo, että samana päivänä sekavasti käyttäytynyt henkilö oli yrittänyt ajaa hänen ylitseen pyörällä.

Vaikka kaupungilla kohtaa joskus uhkaavia tilanteita, ei hän ole kokenut tarvetta rajoittaa siellä oleilua. Ikävät asiat puhutaan läpi kavereiden kanssa.

Vilma Sipilä ja Miki Kivimäki kertovat, että tunnelma on erilainen kuin ennen: ihmisten mieliala on muuttunut rajoitusten takia. Ei ole nähnyt kavereita. Vapaus on vähentynyt.

Joskus kaupungilla kohtaa myös ahdistelua.

Viime kesänä, kun kävelin kotiin, kommentteja saattoi tulla, vaikka olin pukeuneena kollareihin ja jättimäiseen huppariin.

Miki Kivimäki

Kavereitaan on tullut tapaamaan myös Jose Tyni.

Pari vuotta sitten oli kaikkia coneja, niissä pystyi kulkemaan, nyt ei ole oikein mitään. Tämä korona-aika on ollut aika ahdistavaa.

Jose Tyni

Kesällä hän aikoo viettää aikaa kavereidensa luona Etelä-Suomessa.

Kevät on ollut raskas, mutta nyt näyttää taas paremmalta, kertoo tunnelmistaan Alex Vilmi.

Vilmi alkoi pyöriä keskustassa 15-vuotiaana. Siellä tapasi ihmisiä ja sai uusia kavereita.

Tämä on monelle turvapaikka. Yllättävän moni tulee tänne hakemaan yhteisöllisyyttä. Jos on esimerkiksi koulukiusattu, voi täältä saada pidempiaikaisia kavereita.

Alex Vilmi

Täysi-ikäistynyt Vilmi toimii nykyisin vapaaehtoisena Walkersilla. Haluan maksaa takaisin sitä, mitä itse sain, hän sanoo.

Walkersin toimintavastaava Perttu Kemppainen on tuttu kasvo oululaisille nuorille. Hän on kiertänyt nuorten parissa toistakymmentä vuotta.

Kemppainen kysyy kuulumisia, auttaa eteenpäin ja kehottaa käymään Walkersilla kahvilla. Hän on kiinnostunut nuorten arjesta.

Kemppainen muistuttaa, että useimmilla nuorilla menee hyvin. Kuitenkin osalla heistä, joilla oli vaikeaa jo ennen korona-aikaa, ongelmat ovat poikkeusoloissa voineet pahentua.

Musiikkia harrastava Marie Olamba viihtyy Walkersilla ja suunnittelee alkavansa vapaaehtoiseksi, kun tulee pian täysi-ikäiseksi, eikä voi enää viettää aikaansa asiakkaana.

Hän sanoo, että kahvilassa voi puhua aikuisten kanssa vaikeista asioista, kuten rasismista, jota hän on kohdannut.

Kalle Kääriäinen on armeijassa, mutta tuli lomallaan tekemään Walkersille vapaaehtoistyötä. Syksyllä hän lähtee Hollantiin opiskelemaan taloustiedettä. Hän haluaisi tulevaisuudessa ratkoa ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia.

Torinranta ja teatterin ympäristö ovat myös paikkoja, minne oululaiset nuoret kokoontuvat erityisesti hyvällä säällä.

Muutamat uskalikot kastautuvat merivedessä teatterin kulmalla.

Uhkarohkealla tempauksella on hintansa. Rantakivien seassa on lasinsiruja.

Kristiina Karvo ja Antte Hietaharju ovat huomanneet muutoksia kaupungin ilmapiirissä. Se on tämä korona-aika. Ei välttämättä ymmärretä, kuinka koville nuoretkin joutuvat, Hietaharju pohtii.

Oululaiset kaverukset Mikko Korkala, Juho Tervo, Tuomas Savilaakso ja Jesse Hettula suunnittelevat lähtevänsä heittelemään koripalloa läheiselle Kuusisaaren kentälle.

He eivät enää hengaa keskustassa kovinkaan paljoa, mutta toteavat tunnelman muuttuneen viime vuosina.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla päätään nostanut roadman-tyyli on näkyvä ilmiö Oulun seudullakin, he kertovat.

Poliisi ja nuorisotoimi ovatkin kevään aikana puuttuneet erityisesti väkivaltaiseen käytökseen kaupungissa. Kevään aikana Oulussa tapahtui pahoinpitelytapauksia, joissa tekijöinä oli myös alaikäisiä.

Keskustan ulkopuolella Kaakkurinkulman suuri parkkialue vetää nuoria erityisesti viikonloppuiltaisin. Siellä ovat erityisesti he, joita kiinnostavat autot ja moottorit.

Kokoontumiset ja miitit ovat tuoneet alueelle myös lieveilmiöitä. Poliisi mittasi toukokuisena lauantaina parkkipaikalla rajuja ylinopeuksia. Alueen nopeusrajoitus on 30 km/h ja pahimmillaan alueella ajettiin 89 km/h.

Suurin osa alueelle kokoontuvista nuorista on kuitenkin paikalla tapaamassa toisiaan, ei kaahaamassa. Pauli Halonen ja Joni Sanssi suunnittelevat illan kuvioita.

Vielä alaikäiset pojat ovat tulleet paikalle mopoilla, pyörillä tai mopoautolla. Nuoremmat ovat alueella omissa porukoissaan, vanhemmat omissaan, kertoo Lauri Puurunen.

Alue on viikonloppuisin meluisa ja ihan täynnä, ei täällä näe muuta kuin autoja ja mopoja. Mopoautolla ei viitsi mennä sekaan. Näyttävät keskaria.

Veeti Helttula

Istutaan ja katsotaan hienoja autoja, kun ne pyörii tuolla, kuvailee tyypillisen illan kulkua PV:llä paikalle tullut Jere Niemikorpi.

Vaikka ajat ovat poikkeukselliset, kaverit pysyvät.

Tekijät

Hanna Juopperi, Janne Körkkö

Lähteet

Juttua varten haastateltu myös: Tarja Rönkkö, nuorisotyön koordinaattori, Oulun kaupunki, Kati Kettukivi projektijohtaja, Turvallinen Oulu-hanke, Jutta Pernu-Määttä, koordinaattori, Oulun kaupungin nuorisopalvelut, Jyrki Kivirinta, ylikomisario, Oulun poliisi