Hyppää sisältöön

Ukkonen välkkyi ja rytisi Jyväskylän yllä – taivaalta rysähti alas kerralla puolen kuun sademäärä

Suomessa on mitattu yli 7000 maasalamaa vuorokauden aikana ja sadekertymä on esimerkiksi Jyväskylässä ollut yli 25 millimetriä.

Runsaat sateet saavat kaupunkialueella helposti kadut tulvimaan. Kuvituskuva. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Voimakas ukkosrintama pyyhkäisi keskiviikon ja torstain välisenä yönä Keski-Suomen yli. Erityisesti Jyväskylän yllä salamoi ja satoi runsaasti vettä.

Ilmatieteen laitokselta päivystävä meteorologi Pyry Poutanen toteaa, että öiseen ukkosmyräkkään liittyi lämmin ja kostea ilmamassa, joka on vuodenaikaan nähden ehkä hieman poikkeuksellistakin.

Sateet olivat hyvin runsaita. Jyväskylässä on satanut paikoin 20-30 millimetriä vettä vuorokaudessa. Jyväskylän lentoasemalla viime vuorokauden kertymä on 25,3 millimetriä.

– Se on puolen kuukauden keskimääräinen sademäärä suunnilleen. Reippaasti on tullut ja lyhyessä ajassa. Suurin ongelma näissä runsaissa sateissa on, etteivät hulevesiverkot pysy perässä, kun tulee vettä 10-20 milliä tunnissa. Taajamatulvia syntyy monin paikoin, kuvailee Poutanen

Poutanen kertoo, että tällä kertaa kovin myräkkä sattui Jyväskylän seudulle ja muualla Suomessa on päästy vähemmällä.

Myräkän aikana tuuli puhalsi puuskissa Jyväskylän seudulla noin 10 metriä sekunnissa tai vähän yli. Tuuli ei yltynyt sellaisiin lukemiin kuin ukkoskuuroissa tavallisesti. Keski-Suomen pelastuslaitoksella ei ollut viime yönä lainkaan puunraivaustehtäviä.

– Vaurioita alkaa syntyä noin 15-20 metriä sekunnissa puhaltavissa puuskissa. Nyt oli sellainen alailmakehän tuulitilanne, etteivät kovimmat puuskat päässeet pintaan. Ne ovat olleet vähän korkeammalla. Näin vältyttiin isommilta vahingoilta. Tavallisempaa on, että on kovaa tulen puuskaa ukkoskuuroissa.

Poutanen kertoo, että suurimmat salamatiheydet olivat myräkän aikana varsin pienellä alueella. Salamointi oli hyvin runsasta noin 50 kilometrin säteellä Jyväskylästä. Jyväskylä oli keskellä kovinta "salamaukkossolua".

– Keski-Suomessa on ollut erittäin vilkasta salamointia. Keskimäärin toukokuussa mitataan Suomessa koko kuun aikana noin 8000 maasalamaa. Edellisen vuorokauden aikana tuli vajaa 8000 maasalamaa. Se on ollut erittäin vilkas toukokuiseksi salamapäiväksi. Salamat ovat tulleet pienellä alueella. Suurin osa juuri Keski-Suomen paikkeilla, kuvailee Poutanen.

Lue myös:

Jyväskylässä rankkasateen jäljiltä runsaasti katuvaurioita – hiekkaa on valunut teille koko kaupungin alueella

Ukkosen aiheuttamat rankkasateet sekoittivat laajasti liikennettä ainakin Oulussa – raideliikenteessä ongelmia Jyväskylän ja Pieksämäen välillä

Pieksämäen–Jyväskylän rata saadaan korjattua arvioitua nopeammin, junat palannevat raiteille jo torstaina iltapäivällä

Jyväskylässä ratavaurio – Jyväskylän ja Pieksämäen väliä kulkevat bussit