1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemen kaupunki peri sadalta ikäihmiseltä liikaa vuokraa – virheellisesti peritty summa palautetaan

Liikaa vuokraa maksaneet ikäihmiset asuvat palvelutalo Näsmänkiepissä ja Aaltorannassa sekä Ryhmäkoti Metsätähti 2:ssa. Palautettavat summat ovat 100–3 000 euroa.

Ikäihmisiltä perittiin liikaa vuokraa kolmessa rovaniemeläisessä asumisyksikössä. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Rovaniemen kaupunki on perinyt liikaa vuokraa noin sadalta ikäihmisten asumispalveluissa asuvalta henkilöltä.

Liikaa vuokraa maksaneet ovat asuneet palvelutalo Näsmänkiepissä, palvelutalo Aaltorannassa ja ryhmäkoti Metsätähti 2:ssa. Metsätähti 1:ssä asuvilta vuokra on peritty oikein.

Virhe havaittiin vuosittaisen vuokrankorotuksen laskennassa. Vuosittainen indeksikorotus oli virheellisesti lisätty asukkaiden edellisen vuoden vuokraan, kun korotus olisi pitänyt tehdä vuokrasopimuksessa mainittuun vuokraan.

Virheellisesti perittyjen vuokrien kokonaissumman laskenta on kesken. Tällä hetkellä arvio on, että palautettavat summat ovat noin 100–3 000 euroa per henkilö. Keskimääräinen palautettava summa on 400–700 euron välillä.

Palautettava rahasumma on kokonaisuudessaan 40 000–50 000 euroa.

Vuokria tarkastellaan kolmen vuoden ajalta

Laki velan vanhentumisesta määrittelee, että velka vanhentuu kolmen vuoden kuluttua siitä ajankohdasta, kun velkojana oleva sopijapuoli on havainnut virheellisyyden sopimuksen täyttämisessä. Kaupungille on tehty asiasta selvityspyyntö 10.12.2020, josta kolmen vuoden yleinen vanhentumisaika on laskettu.

Kolmen asukasyksikön asukkaiden vuokrasopimukset on käyty yksilöllisesti läpi kolmen vuoden ajalta.

Asukkaisiin, joilla on voimassa oleva vuokrasopimus ja jotka ovat saamassa vuokranpalautusta, ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti kirjeitse, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Kaupunki pahoittelee erehdystä ja palauttaa rahat kesällä

Ikäihmisten palveluiden palvelualuepäällikkö Johanna Lohtander sanoo, että tilanne on harmillinen ja kaupunki on pahoillaan siitä, että virhe on päässyt tapahtumaan.

– Nyt kun virhe on huomattu, asiaa lähdetään korjaamaan. Meiltä on lähtemässä kirje kaikille niille asiakkaille, joita asia koskee. Pyydämme heiltä tilitiedot, ja rahat palautetaan heinäkuun alusta lähtien eli heti, kun tarvittavat tiedot on saatu.

Rovaniemen kaupungin perusturvalautakunta käsittelee asiaa kokouksessaan ensi viikon keskiviikkona 26.5. Lohtander ennustaa, että asian käsittely menee kokouksessa läpi sellaisenaan.

– Asian valmistelu on tehty sillä ajatuksella, että näillä tiedoilla lautakunta voi tehdä päätöksen, hän sanoo.

Juttuun on lisätty Johanna Lohtanderin kommentit.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.