Hyppää sisältöön

Kokoomuksen arvot puolueista eniten hajallaan, perussuomalaiset siirtyneet oikealle – katso miten kuntasi ehdokkaat sijoittuvat arvonelikentässä

Yle pyysi ensimmäistä kertaa kaikkia kuntavaaliehdokkaita arvioimaan, ovatko he oikealla vai vasemmalla ja pitävätkö he itseään konservatiivina vai liberaalina. Monen puolueen johto sijoittaa puolueen yllättäen eri paikkaan kuin ehdokkaat.

Kuva: Clas Christiansen / Yle
Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Ylen vaalikone paljastaa, että puolueiden helsinkiläiset ehdokkaat eroavat puolueidensa muista ehdokkaista.

Arvio on tehty tutkimalla kuntavaaliehdokkaiden vastauksia vaalikoneessa ja vastausten yhteydessä tehtyä kahta taustakysymystä.

Myös kokoomuksen ehdokkaiden jakautuminen konservatiiveihin ja liberaaleihin tuli selvästi ilmi.

Vastaukset kertovat myös, että savonlinnalaiset perussuomalaisten ehdokkaat ovat koko maan oikeistokonservatiivisimpien joukossa.

Vasemmistoliiton ehdokkaista taas suuri osa arvioi olevansa hyvin vasemmalla, mutta puoluejohto sijoittaa silti puolueen vielä ehdokkaita enemmän vasemmalle.

Yle pyysi kuntavaalien ehdokkaita arvioimaan sijoittumisensa oikeisto–vasemmisto sekä liberaali–konservatiivi-akseleilla. Näihin taustakysymyksiin vastasi 95 prosenttia vaalikoneen täyttäneistä ehdokkaista.

Myös puoluetoimistoja pyydettiin arvioimaan, mihin puolue sijoittuu.

Grafiikassa ja grafiikan jälkeen vastauksia analysoi valtio-opin väitöskirjatutkija Veikko Isotalo Helsingin yliopistosta. Isotalo on keskittynyt tutkimuksessaan vaalikoneisiin.

Yle Plus Project

Kokoomuksen jakolinja näkyy

Vastausten perusteella kokoomus jakaantuu puolueista eniten konservatiiveihin ja liberaaleihin.

Tämä jakolinja on revennyt tänä vuonna näkyviin, kun kokoomuksella oli vaikeuksia päättää kannastaan EU-elvytyspakettiin ja Kirsi Piha (kok.) luopui Helsingin pormestariehdokkuudesta.

Politiikan tutkija Veikko Isotalo sanoo, että vastaukset paljastavat kokoomuksen olevan konservatiivi–liberaali-akselilla hyvin jakautunut, mutta sen sijaan ehdokkaat ovat hyvin yhtä mieltä sijoittumisestaan oikeistoon.

Perussuomalaisten asema muutoksessa

Vastaukset vahvistavat myös aiemmat havainnot perussuomalaisten muuttumisesta selvästi keskusta-oikeistolaiseksi puolueeksi.

Isotalon mukaan puolueen ehdokkaiden kannat hajaantuivat aiemmin enemmän vasemmalta oikealle, jos katsotaan puolueen eduskuntavaaliehdokkaiden vastauksia vuoden 2019 vaalien alla.

Silloin perussuomalaisten ehdokkaat eivät tosin arvioineet itse sijoitustaan, vaan arvio perustui vastausten vaalikoneväittämiin.

Juttu perustuu Svenska Ylen juttuun: Här finns de största ideologiska skiljelinjerna inför kummunalvalet – vänsterförbundare i Helsingfors har inte mycket gemensamt med kristdemokrater i Karleby

Voit osallistua keskusteluun aiheesta kirjautumalla Yle Tunnuksella. Keskustelu on auki 24.5. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Tutki ehdokkaita Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Testaa pärjäisitkö kunnanvaltuustossa ensikertalaisena?

Ylen kuntavaaliseuranta