Hyppää sisältöön

Kotkan kuntavaaliehdokkaat kannattavat turvapaikanhakijoiden kotouttamisen edistämistä – vain yksi puolue on selvästi eri mieltä

Kotka on sitoutunut ottamaan oleskeluluvan saaneen turvapaikanhakijan asukkaakseen, jos he ovat Kotkan vastaanottokeskuksessa. Kaupungilla on yhteinen kotoutussuunnitelma Etelä-Kymenlaakson muiden kuntien kanssa.

Ylen vaalikoneeseen on vastannut 154 Kotkan kuntavaaliehdokasta. Arkistokuva. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ylen vaalikoneeseen vastanneet kotkalaiset kuntavaaliehdokkaat ovat lähes yhtä mieltä siitä, että kaupungin on edistettävä oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden kotouttamista. Vain perussuomalaiset ovat asiasta enimmäkseen eri mieltä.

Ylen vaalikoneen väitteeseen on vastannut 154 Kotkan kuntavaaliehdokasta.

Koko Etelä-Kymenlaaksolla on yhteinen kotouttamisohjelma vuoteen 2022 asti. Laki kotoutumisen edistämisestä määrää kaikille maahanmuuttajille järjestettävästä alkuvaiheen ohjauksesta ja neuvonnasta riippumatta siitä, mistä syystä henkilö on saapunut Suomeen.

Kotkalla on sopimus siitä, että Kotkan vastaanottokeskuksissa olevat turvapaikanhakijat voivat asettua Kotkaan oleskeluluvan saatuaan.

Kotkalla on myös ainoana Etelä-Kymenlaakson kunnista sopimus kiintiöpakolaisten vastaanotosta. Vastaanotettavien kiintiöpakolaisten määrä päätetään vuosittain.

Turvapaikanhakija on henkilö, joka hakee turvaa vieraasta valtiosta. Syy voi olla esimerkiksi henkeä uhkaava luonnonkatastrofi, sota tai vaino. Turvapaikan hakeminen on ihmisoikeus, ja myönnetty turvapaikka antaa hakijalle pakolaisstatuksen.

Kuuntele Suomen suurimman vaalikiertueen Kuntarundin jakso Kotkasta täältä.

.
.