1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronatartuntoja nyt keskussairaalan vuodeosastoilla ja Jalmarissa – joka viides koronatartunta Päijät-Hämeessä todetaan kolmekymppisellä

Kaksi vuodeosastoa on suljettu niin, ettei uusia potilaita oteta sisään. Tehohoitopaikkoja on lisätty ja vain kiireelliset leikkaukset tehdään. Tartuntojen painopiste on siirtynyt lapsista 30–39-vuotiaisiin.

Päijät-Hämeen keskussairaalassa leikataan nyt vain kiireellisimmät tapaukset. Kuvituskuva. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän kahdella vuodeosastolla on todettu koronatartuntoja. Keskussairaalassa on suljettu yksi vuodeosasto uusilta potilailta koronan takia.

Sairaalassa todettu koronaepidemia on levinnyt myös kuntoutussairaala Jalmariin Lahdessa. Jalmarissa on todettu toistaiseksi yksi tartunta, ja yksi vuodeosasto on suljettu uusilta potilailta.

Kiireettömiä leikkauksia perutaan edelleen

Koronaepidemia vaikeuttaa merkittävästi toimintaa keskussairaalassa. Yhtymä on lisännyt tehohoitopaikkojen määrää. Kiireetön leikkaustoiminta on mahdollisimman vähäistä, jotta kiireelliset leikkaukset ja päivystys voidaan turvata.

Siirrettävissä olevat leikkaukset siirtyvät myöhemmäksi. Potilaille ilmoitetaan muutoksesta. Samalle potilaalle suunniteltuja toimenpideaikoja on voitu joutua siirtämään useita kertoja.

Päivystysapu 116 117 on ruuhkautunut. Yhtymästä muistutetaan, että palvelu on tarkoitettu päivystysasioihin. Kiireettömissä asioissa tulee ottaa yhteyttä sote-keskukseen, jotta kiireelliset tapaukset pystytään hoitamaan viivytyksettä.

Eilen yhtymä kertoi, että Päijät-Hämeen keskussairalan sisätautien osastolla on havaittu koronaepidemia.

Tartunnat kouluista vähentyneet, aikuiset korostuvat tilastoissa

Hyvinvointiyhtymä tiedottaa, että lasten osuus tartunnoista on vähentynyt ja palannut alkuvuoden tasolle. Kouluista on tartuntoja on tullut hyvin vähän.

Sen sijaan joka viides tartunta todetaan nyt 30–39-vuotiaille. Vältettävissä olevat tartunnat tulevat etenkin vapaa-ajalla, yhtymästä kerrotaan.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.