Hyppää sisältöön

Rikkinäiset tekstiilit voi jatkossa viedä keräykseen Kotkassa ja Kouvolassa – Kymenlaakson Jäte otti varaslähdön jätelaissa

Poistotekstiilistä voidaan valmistaa kierrätyskuitua, jota voi hyödyntää vaatteiden ja tekstiilituotteiden valmistuksessa. Kotkassa ja Kouvolassa on jo pisteet tekstiilien keräykseen. Uusi jätelaki tuo keräyksen koko maahan parin vuoden päästä.

Kun vaatetta ei enää voi korjata, sen voi silti laittaa kierrätykseen. Kymenlaakson Jätteen vastaanottamasta poistotekstiilistä valmistetaan kierrätyskuitua, josta voi tehdä vaikkapa uusia vaatteita. Arkistokuva.

Kymenlaakson Jäte alkoi toukokuun alussa ottaa vastaan niin sanottua poistotekstiiliä Kotkassa ja Kouvolassa, yhtiö tiedottaa.

Tekstiiliä voi tuoda Kouvolassa Ahlmanintien jäteasemalle ja Kotkassa Jumalniemen jäteasemalle.

– Perimme poistotekstiilistä energiajätteen hinnan jäteasemalla. Maksu tarvitaan, koska vastaanotto, käsittely ja kuljetukset aiheuttavat kustannuksia, toteaa Kymenlaakson Jätteen kenttäpäällikkö Janne Karhu.

Poistotekstiiliksi lasketaan puhtaat ja hyvät tekstiilit, jotka eivät esimerkiksi kuluneisuuden tai rikkinäisyyden vuoksi kelpaa enää käyttöön. Likaiset ja homeiset tekstiilit tulee laittaa edelleen roskapussiin ja loppujätteeseen.

– Käsityöihmisille voisi kertoa, että poistotekstiili on sitä samaa materiaalia, josta voi leikata matonkuteita, neuvoo viestintäpäällikkö Anne Sironen Kymenlaakson Jätteeltä tiedotteessa.

Edessä kaikilla vuonna 2023

Kymenlaakson Jäte on maan kuudes valtakunnallisessa poistotekstiilinkeräyksessä aloittava jätelaitos. Uudessa valmisteilla olevassa jätelaissa velvoitetaan järjestämään poistotekstiilien keräys ja lajittelu lain astuessa voimaan vuonna 2023.

Kymenlaakson Jäte on ollut mukana kansallisessa tekstiilijätteen kierrätystä kehittävässä TELAKETJU-hankkeessa vuodesta 2018.

Kymenlaakson Jätteen saama poistotekstiili lajitellaan erilaisten kuitujen mukaan Sotek- ja Parik-säätiöiden käsittelytiloissa. Materiaali kuljetetaan Paimioon Lounais-Suomen Jätehuollon käsittelylinjastolle, jossa siitä jalostetaan kierrätyskuitua. Kuidusta voidaan valmistaa esimerkiksi vaatteita.