Hyppää sisältöön

Ukkosmyrsky katkoi kylätiet, asukkaat jäivät jumiin koteihinsa – "Ikipäivänä en muista nähneeni tällaista vesimäärää", sanoo Pentti Boman

Ukkosmyrsky riehui yöllä Suomen yllä. Kovin myräkkä koetteli Jyväskylän seutua, jossa satoi vuorokaudessa saman verran kuin keskimäärin kahdessa viikossa. Viitasaaren Keihärinkosken kylässä melkein jokainen tie oli poikki.

Keihärinkosken tie poikki
Ukkosmyrsky runteli Viitasaaren Keihärinkosken kylän teitä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Monet keskisuomalaisen kylän tiet katkesivat kokonaan.

Pentti Boman katselee kuoppaa, jonka paikalla vielä eilen kulki asvalttipäällysteinen tie. Nyt paikalla on metrin syvyinen, viisi metriä leveä ja kymmeniä metrejä pitkä monttu.

– Tiet ovat hävinneet kokonaan pitkiltä pätkiltä. Tämä ei ole ainoa. Täällä Keihärinkoskella melkein jokainen tie on poikki, Boman sanoo.

Viitasaaren Keihärinkosken kylä heräsi torstaiaamuna ukkosmyrskyn tuhoihin. Rankkasade oli yön aikana syönyt kokonaisia tienpätkiä. Lähes kaikki kylän yksityistiet ja osa isommistakin teistä olivat poikki.

Kyläläiset jäivät jumiin sateen runtelemien teiden taakse. Yli viisikymmentä keihärinkoskelaista ei päässyt lähtemään kotoaan.

Luotolansaaren yksityistien hoitokunnan puheenjohtajana Bohman soitteli uutisia kyläläisille aamutuimaan.

– Älkää lähtekö ajelemaan mihinkään. Täältä ei pääse lähtemään töihin, hän kertoi parillekymmenelle Luotolansaareen jumiin jääneelle.

Keihärinkosken teiden korjaamiseen menee loppuviikko, arvelee Pentti Boman. Kuva: Arvo Vuorela

"Tiet olivat ihan koskena"

Ukkosmyrsky riehui Suomen yllä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kovin myräkkä osui Jyväskylän seudulle, jossa taivaalta tuli vuorokaudessa saman verran vettä kuin keskimäärin kahdessa viikossa.

Pentti Boman heräsi kolmelta aamuyöstä tarkastamaan myrskyn tuhoja.

– Tiet olivat ihan koskena. Rummut eivät jaksaneet vetää, joten vettä tuli tielle ja se söi murskeet ja kerrokset teistä, hän kuvaa.

Vesi tempaisi mukaansa teiden päällimmäisiä kerroksia. Kuva: Petri Aaltonen

Pahimmilla paikoilla kova virtaus tempaisi rumpuputket mukanaan Keiteleeseen asti.

– Ikipäivänä en muista näheneeni tällaista vesimäärää, sanoo 40 vuotta tiekunnan toiminnassa mukana ollut Boman.

Hän arvelee, että teiden korjaamiseen menee loppuviikko ja tuhansia euroja rahaa. Tiet on tarkoitus saada tänään sellaiseen kuntoon, että kyläläiset pääsevät huomenna töihin.

Rata rikki, tuhansilta katkesi sähköt

Myrsky teki tuhojaan laajemminkin Keski-Suomessa. Viitasaaren lisäksi vettä tulvi teille ainakin Saarijärvellä.

Jyväskylässä myrsky rikkoi junarataa, minkä takia junaliikenne Pieksämäen suuntaan katkesi. Voimakkaasti virtaava vesi syövytti ratapenkkaa niin, että kiskot eivät enää olleet riittävän tukevat junille. Pieksämäen junat korvattiin busseilla, kunnes korjaustyö valmistui kahden aikaan iltapäivästä.

Rankkasade vaurioitti myös Jyväskylän katuja. Teitä romahti myrskyn takia, kaupunki kertoo tiedotteessaan. Sade toi kaduille hiekkaa ja mursketta, jotka haittaavat erityisesti polkupyöräilijöitä ja moottoripyöräilijöitä.

Teiden korjaukset jatkuvat kaupungin mukaan ensi viikkoon.

Etelä-Savossa ukkonen katkoi laajasti sähköjä. Jopa 6 000 kotia oli pimeänä keskiviikkona Järvi-Suomen Energian jakelualueella. Sähkökatkoja aiheuttivat linjoille kaatuneet puut ja ukkosen rikkomat jakelumuuntajat.

Sähköt toimivat lähes kaikilla eteläsavolaisilla jo torstaiaamuna.

Pelastuslaitos hälytettiin Etelä-Savossa myös kahteen taloon, joihin iski salama. Kumpaankaan rakennukseen ei kuitenkaan syttynyt tulipaloa.

Keihärinkosken kylällä katkesi kymmeniä teitä. Kuva: Arvo Vuorela

Kyläläisten apuna aamukolmesta asti

Keihärinkoskella myös Antti Laahanen heräsi kello kolmelta aamuyöstä kyläläisten avuksi. Maaseutuyrittäjä on siitä alkaen ajanut soraa ja mursketta sortuneiden teiden täytteeksi.

Tiekatkoja on kylässä kymmeniä, hän laskee.

– Kyseessä ei ole kovin iso alue. Sadekuurot menivät kapealta kaistaleelta ylitse.

Laahanen arvelee, että pääväylät saadaan korjattua jo tämän päivän aikana ja suurin osa muistakin perjantai-iltaan mennessä. Esimerkiksi mökkiläisiltä saattaa kuitenkin tulla tietoja korjaustarpeista pitkänkin ajan päästä, jos he eivät ole käyneet paikalla myrskyn jälkeen.

– Kun auton tankki tyhjenee, on viimeistään lopetettava tältä päivää. Katsotaan aamulla lisää, Laahanen sanoo.

Lue lisää:

Ukkosen aiheuttamat rankkasateet sekoittivat laajasti liikennettä ainakin Oulussa – raideliikenteessä ongelmia Jyväskylän ja Pieksämäen välillä