1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Uudet ylioppilaat

Simon ylioppilaille drive in -lakitus kesäkuussa – Meri-Lapin ylioppilaat juhlivat eri tahtiin

Tornio, Keminmaa ja Ylitornio päättivät odottaa elokuulle. Simossa, Kemissä ja Tervolassa juhlitaan jo kesäkuussa. Simon juhlassa otetaan mallia Ilmajoen lukion viime kevään ideasta.

Ilmajoen lukio Etelä-Pohjanmaalla järjesti viime keväänä drive in lakittajaiset ylioppilailleen. Sieltä idea napattiin myös Simoon. Kuva: Kati Ala-Renko / Yle

Ylioppilasjuhlien aikataulut vaihtelevat Meri-Lapin kunnissa. Tornio, Ylitornio ja Keminmaa ovat ilmoittaneet, että lakkiaisia vietetään elokuun 28. päivä.

Sen sijaan Kemissä, Tervolassa ja Simossa ylioppilasjuhla pidetään jo kesäkuun 5. päivä. Kouluilla tilaisuudet järjestetään koronaturvallisuus huomioiden. Kemissä lukiolaiset lakitetaan Tervahallilla ja Tervolassa lukion salissa.

Simossa on päädytty järjestämään drive in -lakkiaisjuhla. Lukion rehtori Sari Hekkanen-Olervo kertoo, että malli on saatu Ilmajoelta, missä vastaavanlainen tapahtuma järjestettiin viime keväänä.

– Kyselyitä valmistujaisjuhlan järjestämisestä tuli abeilta ja tokihan mekin halusimme, että ylioppilaat rankan vuoden jälkeen saisivat juhlia jo kesäkuussa viettää, Sari Hekkanen-Olervo kertoo.

Ilmajoen ideasta otetaan Simossa mallia hieman soveltaen, mutta tavoitteena on, että juhlassa kuultaisiin ainakin rehtorin ja uuden ylioppilaan puheet.

Käytännössä lakitus tapahtuu niin, että ylioppilaat läheisineen tulevat paikalle autolla ja nuoret käyvät hakemassa lakkinsa, todistuksensa, ruusunsa ja onnittelunsa vuorotellen ja palaavat sitten takaisin autoihinsa.

– Tässä nyt hiomme vielä tapahtuman yksityiskohtia, mutta toivomme, että autot voitaisiin pysäköidä niin, että niistä näkee kaikkien uusien ylioppilaiden lakitukset, toivottavasti sää suosii, Sari Hekkanen-Olervo sanoo.