Hyppää sisältöön

Merivartijoiden jättämästä asemasta kuoriutuu majatalo Kotkassa – ovet avataan kesäkuussa

Kotkan entisestä merivartioasemasta kunnostetaan parhaillaan majataloa. Kokonaan remontin arvioidaan valmistuvan noin vuoden kuluttua.

Ensimmäisenä majoittujia aletaan ottaa vastaan vanhan merivartioaseman pihataloon. Kuva: Seven Group Oy

Kotkaan on avautumassa uudenlainen majoituspaikka.

Kotkan entinen merivartioasema avaa ovensa majoittujille kesäkuun puolessa välissä, kun sen tiloissa alkaa majatalotoiminta.

Alun perin tiloihin oli tarkoitus remontoida vuokra-asuntoja, mutta suunnitelma kaatui esteettömyysvaatimuksiin. Aiheesta on uutisoinut aiemmin Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Aluksi majoittua voi merivartioaseman pihatalossa. Myös päärakennuksen tilat saunoineen otetaan osittain käyttöön tänä kesänä.

Pihatalo olisi voitu avata vieraille jo toukokuun puolella, mutta omistajayhtiö odottaa edelleen koronan takia noin kuukaudella viivästynyttä kodinkonetoimitusta.

Vanhan merivartioaseman pihatalossa on kolme majoitushuonetta ja keittiö. Kuva: Seven Group Oy

Remontti vasta alussa

Tilojen kunnostus on vielä alkuvaiheessa, ja kokonaan sen on tarkoitus valmistua ensi kesään mennessä. Pääosin tiloissa tehdään pintaremonttia, mutta merivartioasemalle aiotaan rakentaa myös lisää wc- ja suihkutiloja.

Merivartioaseman päärakennus otetaan tänä kesänä vain osittain käyttöön. Remontti jatkunee ensi kesään saakka. Kuva: Seven Group Oy

Entisen merivartioaseman omistavan haminalaisen Seven Group Oy:n toimitusjohtaja Petri Silvennoinen uskoo, että hyvän sijainnin ja maisemien lisäksi yöpyjiä houkuttelee majataloon sen historia merivartioasemana. Yhtiö pyrkiikin ottamaan huomioon rakennuksen hengen tilojen kunnostuksessa.

– Osaan huoneista on esimerkiksi tarkoitus jättää alkuperäistä sisustusta. Ajatuksena on jättää näkyviin ympäristöä, jossa merivartijat ovat tehneet töitä ja asuneet. Mielestäni kohde menisi pilalle, jos siitä tehtäisiin sellainen nykyhotelli. Se ei olisi enää sama paikka, Silvennoinen sanoo.

Yhtiön tarkoituksena on tarjota majoitusta sekä työnsä takia Kotkaan tuleville että turisteille.

Vielä varausten ottamista vastaan ei ole aloitettu.

Merivartioaseman yläkerrassa on entinen valvontahuone, josta näkee pitkälle Suomenlahdelle. Kuva: Seven Group Oy

Asiakkaiden löytymiseen uskotaan

Kun vanhan merivartioaseman tilat saadaan valmiiksi, kerrallaan niihin mahtuu majoittumaan 10–20 ihmistä.

Merivartioaseman pihatalossa on kolme majoitushuonetta ja keittiö. Päärakennuksessa puolestaan on pari kaksiota ja useita majoitushuoneita.

Majatalossa ei tule olemaan henkilökunnan päivystystä tai ravintolapalveluita, vaan se toimii pitkälti omatoimikohteena esimerkiksi koodien ja älylukituksen avulla.

Merivartioaseman päärakennuksessa on pari kaksiota ja useita majoitushuoneita. Kuva: Seven Group Oy

Kotkan entisen merivartioaseman omistava Seven Group -yhtiö on vuokrannut vuosien ajan kalustettuja asuntoja työmatkalaisille Haminassa. Asunnoissa on yöpynyt myös turisteja esimerkiksi Yhdysvalloista ja Venäjältä.

– Turisteja kävi ennen koronaa ihan merkittävästikin. Jos Haminaan saadaan kerrostalohuoneistoihin turisteja, niin mielestäni meillä on Kotkassa samat mahdollisuudet. Kotkassa käy tietenkin paljon enemmän turisteja kuin Haminassa, Seven Group Oy:n toimitusjohtaja Petri Silvennoinen sanoo.

Lisää aiheesta:

Kotkan merivartioasema muutti Kuusiseen — ilmatyynyalukselle rakennettiin uusi halli, helikopterille laskeutumiskenttä

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.