Hyppää sisältöön

Veturinkuljettajien lakko pysäytti lähi- ja kaukojunat perjantaina – kaukobussiliikenteeseen alkuvuoden vilkkain päivä, HSL: Päivä sujunut rauhallisesti, ei suurempia ruuhkia

Veturinkuljettajat eivät saapuneet töihin perjantaina työehtosopimukseen liittyvän tyytymättömyyden takia. Raideliikenne on pysähtynyt Suomessa lähes kokonaan. Lauantaina junat kulkevat taas normaalisti.

Junat eivät kulje tänään veturinkuljettajien mielenilmauksen takia. Helsingin päärautatieasemalla infokyltit huusivat punaista peruttujen vuorojen merkiksi. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle
Tekijät

Veturinkuljettajien torstaina yllättäen ilmoittama mielenilmaus on pysäyttänyt lähes koko raideliikenteen Suomessa. Veturinkuljettajat eivät tule töihin perjantaina välillä 00–24.

Mielenilmaukseen osallistuvat VR:n Helsingin, Riihimäen, Oulun, Turun, Jyväskylän, Seinäjoen, Tampereen, Porin ja Lapin veturinkuljettajat.

Mielenilmaus on vastalause VR:n henkilöpolitiikalle. Veturinkuljettajien mielestä VR rikkoo työehtosopimuksia jakamalla työtehtäviä syrjivästi ja vierittämällä työtehtäviä vapaa-ajalle. Veturinkuljettajien mukaan nykyiset työolosuhteet vaarantavat junaliikennöinnin turvallisuuden.

Junaliikenteen arvioidaan palaavaan normaalitilaan viikonlopun aikana.

HSL: Päivä sujunut rauhallisesti liikenteessä

Helsingissä Pukinmäen asemalla oli aamukahdeksalta useampi äkillisistä muutoksista hämmentynyt työmatkustaja. Tiedot junien pysähtymisistä eivät tulleet kaikkiin liikkumissovelluksiin, osa oli huomannut asian televisiosta.

– Yleensä tulen Pasilasta tähän junalla ja kävelen työpaikalle. Tänään näin uutisista etteivät junat kulje ja tulin sitten vähän hitaampaa reittiä, kertoi työmatkalainen Kimmo Mäkinen.

Maaliskuun mielenilmaus oli vielä Mäkisen tuoreessa muistissa. Veturinkuljettajien protestointi ei Mäkistä haittaa.

– Miksei, hyvällä asialla. Onhan heillä lakko-oikeus, Mäkinen sanoo.

Helsingin seudun liikenteen viestinnän päivystäjä Joona Packalen kertoo, että viime tipassa tullut tieto mielenilmauksesta jätti HSL:lle riittämättömästi aikaa tehdä muutoksia liikennöintiin.

– Junaliikennettä ei oikeastaan voida korvata millään muulla liikennemuodolla tällä aikataululla. Erityisesti Helsingin keskustaan muualta Uudeltamaalta suuntautuva liikenne sekoittuu.

HSL:n mukaan riskinä on, että bussit täyttyvät tällaisessa tilanteessa herkästi. Yhtiö pyysikin välttämään joukkoliikenteen käyttämistä perjantaina, jos matkan voi jättää tekemättä.

Korvaavia bussivuoroja saatiin Keravan, Martinlaakson, Myyrmäen ja Vantaankosken suuntaan, joissa juna tärkein liikkumisväline.

– Busseissa poikkeuksellinen päivä on varmasti näkynyt tavallista suurempina asiakasmäärinä, mutta suurempaa ruuhkautumista ei ole tullut tietoomme. Tilannetta on kuvattu rauhalliseksi koko alueella, Packalen kertoi puoli kuuden aikaan iltapäivällä.

Päivän ruuhkapiikit alkoivat siihen aikaan olla jo ohi.

– Ihmiset tuntuvat hyvin löytäneen korvaavat tai vaihtoehtoiset yhteydet ja lykänneet ei-välttämättöimiä matkoja. Yksittäisiä vilkkaita vuoroja voi kuitenkin olla iltaan saakka.

Ihmiset odottelivat busseja kevätsateessa Elielinaukiolla. HSL:n mukaan mielenilmaus tuli liian nopeasti, jotta tarvittaviin korvaamistoimiin oltaisiin ehditty alkaa. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

VR yllättyi, Palvelualojen työnantajat pitää lakkoa laittomana

VR Groupin liikenne- ja turvallisuusjohtaja Nina Mähönen kertoo tiedotteessa, että yhtiö on yllättynyt mielenilmauksesta ja pettynyt siihen, että neuvotteluyrityksistä huolimatta on päädytty tällaiseen tilanteeseen.

Palvelualojen työntantajat Palta pitää veturinkuljettajien lakkoa laittomana.

– Alalla on tällä hetkellä voimassa Paltan ja RAU:n välinen työehtosopimus. Työehtosopimuksiin liittyvät erimielisyydet pitäisi käsitellä sitä varten sovituissa menettelyissä, ei lakon keinoin, Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio kommentoi.

Peruuntuneiden vuorojen junaliput saa VR:n mukaan korvattua tai siirrettyä uuteen ajankohtaan.

Kaukobussiliikenteeseen alkuvuoden vilkkain päivä

Matkahuollon toimitusjohtaja Janne Jakola kertoi aamupäivällä STT:lle, että päivästä tulee koko alkuvuoden vilkkain matkustuspäivä.

Osa päivän bussivuoroista oli jo silloin loppuunmyyty. Busseja on lisätty ruuhkaisimmille vuoroille, joilla VR:llä on normaalisti paljon kapasiteettia.

Matkahuolto suositteli asiakkaitaan varmistamaan liput ajettaviin vuoroihin hyvissä ajoin. Vuoroihin voi tulla muutoksia päivän aikana.

Tällä hetkellä Matkahuollon busseissa ei ole täyttörajoituksia koronan takia millään alueilla. Matkahuollosta muistutetaan, että bussiin saa tulla vain terveenä, käsi- ja yskimishygieniasta tulee pitää huolta ja kasvomaskia pitää käyttää.

Kouvolan veturinkuljettajat tekevät normaalin työpäivän

Kouvolalaiset veturinkuljettajat eivät osallistu lakkoon. Rautatiealan Unionin Kouvolan veturinkuljettajat ry:n puheenjohtaja Jani Hellberg kertoo, että veturinkuljettajat menevät normaalisti töihin, mutta tukevat mielenilmaisua henkisesti.

– Emme missään nimessä ole lakkoa vastaan, vaan seisomme kaikkien lakossa olevien takana. Nyt ei kuitenkaan ole vielä meidän hetkemme, Hellberg kommentoi.

Lakko ei vaikuta esimerkiksi Kouvolan ja Kotkan väliseen rautatieliikenteeseen. Sen sijaan osa Helsingistä Kouvolan kautta Joensuuhun, Kuopioon ja Imatralle ja toisin päin kulkevista junavuoroista on peruttu.

Kuopion reitillä kulkee tänään yksi neljästä, Joensuun reitillä kolme kuudesta ja Imatran reitillä yksi seitsemästä vuorosta. Takaisin Helsinkiin pääsee Joensuusta kahdella ja Kuopiosta yhdellä vuorolla.

Lakko vaikuttaa myös Kouvolan tavaraliikenteeseen, VR:n viestinnästä kerrotaan.

Matkustajat pääsivät Kouvolassa määränpäihinsä

Kouvolan rautatieasema oli aamupäivällä autio. Matkustajia kuitenkin alkoi puolen päivän jälkeen saapua asemalle, ja lähteviin Helsingin ja Oulun juniin nousi parisenkymmentä ihmistä molempiin suuntiin.

Ilmassa oli pientä epävarmuutta, ja moni matkustaja tahtoi infotaulun tiedotuksesta huolimatta nähdä omin silmin, kulkeeko juna varmasti.

Leena Lahtinen pääsi Mikkeliin, vaikkakin myöhemmin kuin oli tarkoitus. Kuva: Antro Valo / Yle

Eläkkeellä oleva Leena Lahtinen oli perunut lippunsa, kun tieto lakosta oli tullut. Sitten hän huomasi, että hän pääseekin määränpäähänsä Mikkeliin iltapäivällä lähtevällä junalla.

– Eilen ajattelin, että onneksi ei ollut mitään tärkeämpiä menoja. Tieto tuli niin yllättäen, hän sanoo.

Opiskelija Joel Heiskanen pelkäsi, että matkan joutuisi taittamaan Kuopioon bussilla. Kuva: Antro Valo / Yle

Joel Heiskanen oli matkalla Imatralta Kuopioon. Matkasuunnitelmat eivät muuttuneet hänen kohdallaan ollenkaan.

– Juuri tuli tieto, että pääsen Oulun junalla Kuopioon. Kyllähän se vähän jännitti, että pääseekö tänään lähtemään tai joudummeko menemään bussilla.

Adriano Aliboni oli päässyt lentokentältä Kouvolaan tekemään kielitutkintoaan. Kuva: Antro Valo / Yle

Roomasta kotoisin oleva vaihto-opiskelija Adriano Aliboni saapui Suomeen viime yönä. Hän ei tiennyt lakosta mitään saapuessaan juna-asemalle Helsingissä. Aliboni saapui Kouvolaan tekemään kielitutkintoaan.

– Ylihuomenna palaan Helsinkiin ja menen takaisin Italiaan, Aliboni kertoo.

Lue lisää:

.
.