1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. kierrätys

Tutkimus: muovisia elintarvikepakkauksia ei pitäisi kierrättää uudelleen elintarvikekäyttöön

Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan elintarvikkeista jää ruokapakkausten muoviin esimerkiksi rasvoja ja proteiineja mikrobien kasvualustaksi. Kierrätettynä ja uudelleen käytettynä tällaiset muovit ja niissä olevat mikrobit muodostavat tutkimuksen mukaan terveysriskin.

Muovisten elintarvikepakkausten uusiokäyttöön liittyy riskejä. Kuva: Pekka Pantsu / Yle

Muovisten elintarvikepakkausten uudelleen käyttämiseen liittyy riskejä. Itä-Suomen yliopiston mikromuovitutkimuksen mukaan kierrätetyt muoviset elintarvikepakkaukset voivat sisältää mikrobeja, jotka ovat ihmiselle myrkyllisiä.

Itä-Suomen yliopiston professorin Jouko Vepsäläisen mukaan jo kerran käytetyistä elintarvikepakkauksista ei pitäisi tehdä uusia muovisia elintarvikepakkauksia.

– Mikäli muovia on käytetty ruokapakkauksissa, niihin tarttuu aina ruuan rasvahappoja tai rasvoja sekä proteiineja, joita erilaiset mikrobit voi käyttää hyväksi. Nämä mikrobit itsessään voivat olla myrkyllisiä tai niiden levittämät aineet voivat olla myrkyllisiä, kertoo Vepsäläinen.

Tutkimuksen mukaan monikerrosmuovit, joita on käytetty vaikkapa kanankoipien pakkaamiseen, voivat kerätä mikrobeja, jotka ovat ihmisen soluille myrkyllisiä. Vepsäläisen mukaan tämä tarkoittaa sitä, että mikrobiriskin takia tällaiset muovit pitäisi kierrättää jollakin muulla tavalla, eikä uusiksi elintarvikepakkauksiksi.

Artikkelia muokattu 21.5. klo 9.20: Tarkennettu tietoa siitä, että riski koskee vain kierrätettyä muovia.

Lisää Pohjois-Savon uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.