1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntapolitiikka

Analyysi: Pysyykö SDP:n ylivoima Raumalla?

Kristiina Salosen (sd.) ja Hanna Marvan (kok.) jääminen pois kuntavaalilistoilta tekee Rauman vaaleista mielenkiintoiset. Olisi todellinen yllätys, jos demarit menettäisivät suurimman puolueen aseman Raumalla, arvioi toimittaja Antti Laakso.

Vaalimainostelineet odottavat kuntavaalimainonnan alkamista Raumalla. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Raumalla kansanedustaja Kristiina Salosen jääminen pois demarien listoilta antaa aihetta spekulaatioille hänen perintönsä jakautumisesta.

Demarit olivat viime kuntavaaleissa vuonna 2017 (siirryt toiseen palveluun) ylivoimainen vaalivoittaja Raumalla lähes 40:n prosentin ääniosuudella. Tästä potista Salonen vei yli neljäsosan.

Kansanedustaja Kristiina Salonen on poissa demarilistoilta kesän 2021 kuntavaaleissa. Kuva: Antti Laakso / Yle

Rauman demarit eivät ole itsekään aivan varmoja, miten iso osa Salosen äänestäjistä on puolueuskollisia. Äänille on ottajia myös porvaripuolella. Entisen kansanedustajan Reijo Kallion ilmoitus lähdöstä kuntapolitiikkaan oli demareille tärkeä, mutta Kallio ei korvaa Salosen puuttumista.

Kokoomus yrittää kiriä

Kokoomuksessa joudutaan pohtimaan hieman samansuuntaisia kysymyksiä, koska valtuuston puheenjohtaja ja puolueen edellisten vaalien ääniharava Hanna Marva jää sivuun.

Kansanedustaja Matias Marttinen (kok.). Kuva: Pekka Tynell / YLE

Kokoomuksen ainoa satakuntalainen kansanedustaja Matias Marttinen kerännee Raumalla vahvan äänisaaliin. Puolue on nostanut profiilia vaatimalla veronalennuksia yhdessä perussuomalaisten kanssa.

Raumalla kokoomus on koko vaalikauden ajanut tiukkaa talouspolitiikkaa ja ollut valmis esimerkiksi koulujen keittäjien ja siivoojien työn ulkoistamiseen. SDP hajosi asiassa pahasti, ja lopulta ulkoistukset kaatuivat.

Demarien ykköspaikka säilymässä

Demarien asema Rauman suurimpana puolueena tuskin murtuu, niin suuri heidän ylivoimansa on ollut. Edellisissä vaaleissa puolue voitti kakkoseksi tulleen kokoomuksen yli kahdellakymmenellä prosenttiyksiköllä.

SDP oli vuonna 2017 Raumalla ylivoimainen. Kuva: Yle

Raumalla oikeiston ja keskiryhmien yhteistyö on jonkin verran suitsinut SDP:n vahvaa asemaa. Porissa SDP onnistui saamaan suhteellisesti pienemmällä ääniosuudella paljon vahvemman valta-aseman viime kuntavaalien jälkeisissä neuvotteluissa.

Perussuomalaiset saivat Raumalla viimeksi kymmenen prosentin kannatuksen. On kiinnostavaa nähdä, tuoko valtakunnallinen suosion nousu lisä-ääniä oikeistopopulisteille myös Raumalla. Puolue on onnistunut kaksinkertaistamaan ehdokasmääränsä, mikä kasvattaa odotuksia.

Keskusta, vasemmistoliitto, vihreät ja kristillisdemokraatit pitänevät asemiaan, ja liittoutumalla isompien ryhmien kanssa puolueet pystyvät vaikuttamaan kokoaan enemmän Rauman politiikkaan.

Lisää aiheesta:

Kuuntele Yle Areenasta: "Rauma: Onko kaupunki ollut liian tuhlaileva? — “Telakkaan laitetut rahat on saatu takaisin korkojen kanssa”

Lue Ylen Kuntatutkan artikkeli Raumasta

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Kuuntele tästä uusimmat Ylen radiouutiset Satakunnasta

Lue täältä uusimmat Yle Uutiset Satakunnasta