Hyppää sisältöön

Riidat 15-vuotiaan lapsen asioista johtivat ampumavälikohtaukseen Ruovedellä: syytteet seitsemälle

Ruovedellä sattui tammikuussa ampumavälikohtaus, jossa ammuttiin useita laukauksia. Yksi henkilö loukkaantui. Seitsemää henkilöä syytetään henkirikoksen yritykseen liittyen Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Osa seitsemästä vastaajasta oli oikeudesssa etänä, osa tuotiin paikalle maanantaina. Kuva: Anu Leena Koskinen / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina poikkeuksellisen rikosasian käsittely. Riidat alaikäisen lapsen asioista johtivat vanhempien ja näiden uusien kumppanien väliseen riitaan ja sitä seuranneeseen ampumavälikohtaukseen.

Ruovedellä sattui tammikuussa ampumavälikohtaus, jossa ammuttiin useita laukauksia. Yksi henkilö loukkaantui ammuskelussa lievästi.

Peräti seitsemää henkilöä syytetään oikeudessa välikohtaukseen liittyen. Kahta miestä syytetään kahdesta murhan yrityksestä, naista ja miestä kahdesta tapon yrityksestä ja loppuja murhan yrityksen avunannosta tai tekijöiden suojelemisesta. Vaihtoehtoiset syytteet koskevat törkeää pahoinpitelyä tai sen yritystä.

Vaaditaan useita ehdottomia vankeusrangaistuksia

Syyttäjä vaati etukäteen viidelle ehdotonta vankeusrangaistusta, yhdelle ehdollista ja yhdelle sakkoja.

Taustalla on ollut ampumista molemmin puolin ja vastaajat ovat myös asianomistajia. Tämä tekee oikeusjutusta monimutkaisen.

Jutusta tekee poikkeuksellisen myös se, että yksi syytetyistä on vasta 15-vuotias ja toinen 18-vuotias. Syytetyt ovat yhtä lukuun ottamatta kahdesta toisiinsa liittyvästä perhepiiristä, mukana on sekä naisia että miehiä, nykyisiä ja entisiä kumppaneita.

Poliisi kertoi heti, että tapauksen taustalla olivat henkilöiden väliset riidat. Taustalla oleva riita ja uhkaukset liittyivät lapsen asioihin ja asuin- ja sijoituspaikkaan.

Molemminpuolista ampumista

Syyttäjän mukaan vastaajat olivat uhanneet surmalla jo aiemmin. Syytetyt menivät yöllä asunnolle isolla seurueella. Mukana autossa oli haulikko.

Epäillyn murhan yrityksen uhreja syytetään tapon yrityksestä. He olivat syyttäjän mukaan yrittäneet tappaa ampumalla seuruetta kohden. Yksikään laukaus ei ollut osunut.

Tapon yrityksestä syytetty mies myöntää ampuneensa laukauksia, mutta kiistää tapon yrityksen. Myös tapon yrityksestä syytetty nainen kiistää syytteet.

Hänen mukaansa murhan yrityksestä syytetty uhkasi tappamisella. Naisen mukaan hän oli saanut jo ennen ampumavälikohtauksia uhkauksia.

Tapon yrityksestä syytettyjen mukaan välikohtaus sattui yöllä, ja he kertoivat ampuneensa varoituslaukauksia ilmaan. Asunnossa oli tapahtumahetkellä nukkumassa useita alaikäisiä lapsia.

Tapon yrityksestä syytetty mies kertoo, että he olivat sopineet aiemmin riidan jälkeen ottavansa yhteen tappelemalla huoltoasemalla. Laukauksen jälkeen hän myöntää hakeneensa kaksi asetta ja pyytäneensä puolisonsa soittamaan poliisille.

– Ammuin ilmaan kaksi kertaa ja sieltä tuli vastatulta. Jossain vaiheessa minuun sitten osui.

Ruovedellä ammuttiin useita laukauksia. Tapon yrityksestä syytetty myöntää ampuneensa viisi kertaa, mutta hänen mukaansa hänen puolisonsa ampuma laukaus oli vahinko. Hänen mukaansa puoliso ei tiennyt edes kotona olevan aseita, eikä olisi hyväksynyt asiaa.

Tapon yrityksestä syytetyn miehen mukaan toiselta puolelta ammuttiin 5–6 kertaa.

Kiistävät syytteet

Haulikkoa käyttänyt mies kiistää murhan yrityksen, mutta myöntää ampuneensa ensimmäisen laukauksen autoa kohti. Sen jälkeen hänen mukaansa talosta alkoi tulla laukauksia, minkä jälkeen hän myönsi ampuneensa pari laukausta.

Hän kertoi pelänneensä omasta ja alaikäisen lapsensa puolesta, koska heitä kohti oli ammuttu kahdella käsiaseella.

Kahdesta murhan yrityksestä syytetty mies kertoi olleensa palauttamassa 15-vuotiasta lastaan tämän äidin luokse, että riitely loppuisi.

Toinen murhan yrityksestä syytetty mies kiistää myös syytteet. Hän väittää olleensa menossa hakemaan Ruovedeltä viinaa.

Myös avunannosta murhan yrityksiin syytetty nainen kiistää syytteet. Hänen mukaansa tarkoitus oli selvittää riidat tappelemalla, ei aseilla.

15-vuotiasta syytetään avunannosta

Tekohetkellä 15-vuotiasta syytetään avunannosta kahteen murhan yritykseen nuorena henkilönä. Hän kiistää syytteet ja väittää olleensa menossa äitinsä luokse, eikä tiennyt, että tilanteessa käytetään aseita.

Äiti kiistää pojan ollessa tulossa hänen luokseen.

15-vuotiaan mukaan automatkalla oli puhuttu aseen käyttämisestä tarvittaessa, mutta ampuminen tuli hänelle yllätyksenä. Hänen mukaansa ensimmäinen laukaus ammuttiin haulikolla ulkoa.

18-vuotiasta syytetään rikoksentekijän suojelemisesta. Hän kiistää syytteen. Tapon yrityksestä syytetty oli pyytänyt 18-vuotiasta viemään aseet pois.

Osa syytetyistä oli maanantaina paikalla oikeudessa, osa oli etänä. Oikeusjutussa on paljon vahingonkorvauksia ja ristikkäisiä vaatimuksia. Syytetyillä on yhteensä kuusi asianajajaa.

Laittomia aseita

Suomessa on uutisoitu viime aikoina monista henkirikoksista tai niiden yrityksistä.

Ampumavälikohtaukseen liittyi myös luvattomia ampuma-aseita, mistä poliisi on ollut huolissaan. Ruovedeltä takavarikoitiin useita laittomia ampuma-aseita.

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Markku Laakso sanoi Ylelle aiemmin, että aseista on vaaraa monelle: riidan osapuolille, sivullisille ja poliisille.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tuomiot asiassa myöhemmin.

Lue lisää:

15-vuotias vangittiin epäiltynä murhan yrityksestä – jatkuvasti löytyvistä laittomista aseista on tullut uhka sivullisille ja poliisille

15-vuotiasta ja useaa täysi-ikäistä epäillään henkirikoksen yrityksestä Pirkanmaalla