1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. etätyö

STTK haluaa selvittää etätyön pelisäännöt

Etätyö on tullut joihinkin ammatteihin pysyvästi, mutta sen pelisäännöt ovat kirjavat. STTK haluaa keskusjärjestöjen ja ministeriöiden tekevän yhdessä aiheesta selvityksen. Asia noussee esille myös liittojen sopimusneuvotteluissa.

STTK:n barometrin perusteella vain noin puolella etätyötä tekevistä on työnantajan ottama työtapaturmavakuutus. Kuva: Tiina Jutila / Yle

STTK:n mielestä etätyön kirjavat pelisäännöt on saatava ajan tasalle ja yhdenmukaisiksi. Keskusjärjestö ehdottaa selvitystä, jonka perusteella etätyöohjeet mahdollisesti kirjattaisiin lakiin.

– Esitämme, että työmarkkinakeskusjärjestöt tekevät työ- ja elinkeinoministeriön sekä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa selvityksen etätyöstä. Se antaisi edellytykset arvioida lainsäädännön mahdollisia kehittämistarpeita, STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toteaa tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Hänen mukaansa etätyön osuus joissakin ammateissa todennäköisesti kasvaa pysyvästi. Etätyöhön liittyvät kysymykset eivät ole yhden hallinnonalan asioita, vaan mahdolliset lainsäädäntömuutokset edellyttävät poikkihallinnollista yhteistyötä.

Palolan arvio on, että etätyö noussee esiin myös liittojen sopimusneuvotteluissa. Hän muistuttaa, että samanaikaisesti on aloja, joille etätyö ei sovellu lainkaan.

Palola puhui tänään perjantaina järjestönsä etäyhteyksin järjestetyssä edustajistossa Helsingissä.

46 prosenttia toimihenkilöistä tehnyt säännöllisesti etätöitä

STTK on kysynyt jäsenliittojen luottamusmiehiltä ja työsuojeluvaltuutetuilta etätyöstä. Ennakkotietojen perusteella viimeisen vuoden aikana 46 prosenttia toimihenkilöistä on tehnyt säännöllisesti etätöitä, mutta toimialakohtaiset erot ovat suuria.

Parhaimmat mahdollisuudet etätyöhön ovat olleet julkisessa hallinnossa, rahoitus- ja vakuutustoiminnassa ja viestinnässä, heikoimmat terveys- ja sosiaalipalveluissa.

Barometrin perusteella vain noin puolella etätyötä tekevistä on työnantajan ottama vakuutus työssä aiheutuvien tapaturmien varalta.

Lue myös:

Yli miljoona suomalaista työskennellyt etänä – missä etätyöehdoista pitäisi päättää?

Uhraatko kodin neliöitä etätoimistoksi? Pakkoetätyön kulut eivät kuulu työntekijälle – asia otetaan tes-pöytään, sanovat kahden ammattiliiton johtajat