1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. historia

Lahden lyseo elää mukana yhteiskunnan muutoksissa – 100-vuotiaan oppilaitoksen historia kansien väliin

Perinteikäs koulu on nähnyt monet Suomen historian käänteet ja koulutus on peilannut ajan kuvaa. Tänä päivänä Lahden lyseon lukiota käyvät kunnianhimoiset opiskelijat.

Lahden lyseon historiikki kätkee kansiensa sisään monta vaihetta. Kuva: Mika Moksu / Yle

Perinteikäs Lahden lyseo juhlii satavuotista taivaltaan. Juhlavuoden kunniaksi koulun vaiheikas historia on koottu kirjaksi.

Yli 600 sivulle on mahdutettu useiden entisten lyseolaisten muistoja kouluvuosistaan. Kirjan ovat toimittaneet lukion nykyinen rehtori Tero Matkaniemi, entinen opettaja Heikki Kolunen sekä Reijo Nikkinen.

Heikki Kolunen ja Tero Matkaniemi valmistautuivat perjantaina lyseon 100-vuotisjuhallisuuksiin. Kuva: Mika Moksu / Yle

Pikäaikainen opettaja Heikki Kolunen on myös Lahden lyseon entinen oppilas. Hänen mukaansa lyseo on elänyt satavuotisen historiansa aikana ajan hengessä ja ollut vaikuttamassa suomalaisen yhteiskunnan suuntaan.

– Lyseolaiset ovat olleet mukana toteuttamassa yhteiskunnassa tapahtunutta kehitystä myönteiseen suuntaan, Kolunen toteaa.

Poikakouluna aloittanut Lahden lyseo tunnetaan nykyään kenties parhaiten menestyvien urheilijoiden lukiona. Urheilu olikin aikanaan myös venttiili, jonka avulla pojat saivat purkaa energiaansa, kertoo lyseon entinen oppilas ja opettaja Heikki Kolunen.
Lahden lyseo sijaitsee arvokkaalla paikalla keskustassa. Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Rehtori Tero Matkaniemen mukaan Lahden lyseo on ollut aina monella tapaa hyvin omaleimainen opinahjo.

– Meillä on perinteitä ja omia tapoja sekä painopisteitä. Urheilu, matematiikka ja luonnontieteet ovat olleet yhdessä saksan opintojen kanssa mukana koko kuluneen sadan vuoden taipaleen, Matkaniemi sanoo.

Historian saatossa oppilaiden asema suhteessa opettajiin on muuttunut paljon, kertoo Lahden lyseon rehtori Tero Matkaniemi.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.