Hyppää sisältöön

Marin ehdotti tulojen mukaan määräytyvää verotusta kuntiin – Veronmaksajat kummastelee ajatusta: Progressio on jo nyt riittävän ankaraa myös kunnissa

Pääministeri Sanna Marin ehdotti veroprogression kasvattamista kuntaveroihin Ylen kuntavaalitentissä torstai-iltana. Veronmaksajain keskusliiton mukaan kunnallisveron verotus kiristyy jo nyt riittävästi tulojen kasvaessa. Valtionverotus on progressiivista jo lähtokohtaisesti.

SDP:n puheenjohtajaa Sanna Marinia tentattiin eilen Ylen kuntavaalitentissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Veronmaksajain keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen hämmästelee pääministeri Sanna Marinin (sd.) eilisiltana tekemää muutosehdotusta kuntaverotukseen. Marin teki ehdotuksensa Ylen kuntavaalien puheenjohtajatentissä TV1:ssä.

– En pidä ehdotusta perusteltuna, Lehtinen sanoo.

Marin ehdotti, että kuntaveroja maksettaisiin maksukyvyn mukaan eli verotus kasvaisi progressiivisesti tulojen mukaan. Mitä suuremmat bruttotulot, sitä korkeampi kuntaveroprosentti. Myös pääomatuloista voitaisiin Marinin muka ohjata kunnille siivu.

– Olisi syytä pohtia, olisiko kunnallisveron syytä olla myös progressiivinen kuten valtion tuloverotus on. Tällä hetkellä se on vain osittain progressiivista kunnallisten perusvähennysten kautta eli vain pienituloisille progressiivinen. Suurituloisemmat eivät ota isompaa vastuuta kuntien palveluiden rahoittamisesta, kun verotus ei ole kunnissa progressiivista, Marin totesi vaalitentissä.

Lehtisen mielestä kuntavero on jo nyt riittävän progressiivista. 20 000 euron vuositulosta menee kunnallisveroa tänä vuonna keskimäärin 3,8 prosenttia, 30 000 euron vuosituloista 11,4 prosenttia ja 60 000 euron vuosituloista 17,3 prosenttia.

100 000 euron vuositulosta peritään kuntaveroa keskimäärin 17,9 prosenttia. Jos vuositulot jäävät 16 000 euroon tai alle sen, kuntaveroa ei peritä lainkaan.

Valtionverotus taas on progressiivista jo lähtökohtaisesti. Tulojen mukaan muuttuviin veroprosentteihin voi tutustua Veronmaksajin keskusliiton (siirryt toiseen palveluun) sivuilla.

– Verotuksen kokonaisprogressio on jo valmiiksi ankaraa ja kuntavero on osa sitä, Lehtinen sanoo.

Tasavero vain teoriassa

Kuntavero on koulussa opitun mukaisesti periaatteessa tasavero eli kaikki maksavat lähtökohtaisesti saman kuntaveroprosentin mukaan veroa. Mutta näin on vain teoriassa.

Erilaiset vähennykset aiheuttavat sen, että pienituloiset maksavat käytännössä kuntaveroa hyvin vähän jo nyt. Suurituloisen kuntaverotaakkaa vähennykset keventävät vähemmän ja sen takia heidän kuntaverorosenttinsa on selvästi korkeampi ja lähellä sitä veroa, jonka kunta on veroprosentikseen päättänyt.

Yle julkaisi vuonna 2018 kuntaverolaskurin, josta voi edelleen suuntaa-antavasti katsoa, kuinka kuntaveron progressio käytännössä toimii. Luvut ovat muutaman vuoden takaisia, mutta periatteessa vähennykset lasketaan edelleen osapuilleen samalla tavalla.

Verohallinnon ajankohtaiseen ohjeeseen vähennyksistä ja muista voi tutustua täällä (siirryt toiseen palveluun).

Teemu Lehtisen mielestä kuntavero on jo nyt riittävän progressiivista. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Ei asteikkovaltaa valtuustoille

Lehtisestä olisi erikoista, jos Suomen yli 300 kunnanvaltuustoa lähtisi päättämään vuosittaisista veroasteikoista. Hänen mielestään on parempi, että eduskunta päättää niistä, kuten se päättää vähennyksistäkin.

Suurituloisten maksamista kovemmista veroista kunnat pääsevät hyötymään valtionosuuksien kautta. Keskimäärin viidesosa kuntien tuloista tulee valtiolta joka vuosi. Kuntakohtaiset erot ovat kuitenkin suuret.

Lue lisää:

Sanna Marinin puheenjohtajatentin huippuhetket – "On tärkeää, että kunnan palvelut tukevat vanhemmuutta kaikissa elämän vaiheissa"

Ennätyksellisen harva kunta nostaa kuntaveroaan ensi vuodelle: muutama jopa laskee – Katso tästä oman kuntasi ratkaisu