Hyppää sisältöön

Kittilässä lähestytään tulvahuippua – sateet saattavat nostaa tulvan yli vahinkorajan

Ounasjoen tulva on huipussaan viikonvaihteen tuntumassa. Lapin ely-keskuksen mukaan tulva nousee Kittilän kohdalla ainakin vahinkorajan tuntumaan. Mikäli lähipäivinä sataa vettä, vahinkoraja saattaa kuitenkin ylittyä.

Kittilä 21.5.2021. Kaivinkone tekee väliaikaista tulvavallia palvelutalo Pääskylän edessä. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Kittilä varautuu tulvaan, vaikka vahinkorajan ei arvioida välttämättä ylittyvän. Palotarkastaja Kari Kuosmanen sanoo, että lumet ovat sulaneet vähiin Ounasjoen yläjuoksulta ja lähipäivien kylmä sää hidastaa sulamista, mikä helpottaa tulvatilannetta.

Sääennusteen mukaan lämpötila on lähipäivinä karvan verran nollan yläpuolella ja öisin on pikkupakkanen.

– Tällä hetkellä näyttää, että tulva nousee vahinkorajalle tai himpun sen yli. Se riippuu viikonlopun säästä, eli tuleeko sade lumena kuten tällä hetkellä vai kääntyykö se vedeksi. Sen näkee vasta sunnuntaina, kun sade on ohi. Tällä hetkellä ennustetaan, että lunta tulee sunnuntaihin asti, Kuosmanen sanoo.

Ei tarvetta evakuointeihin

Palotarkastaja Kari Kuosmanen sanoo, että Kittilän kunnalla on valmiudet evakuoida esimerkiksi Pääskylänniemestä vanhainkodin ja palvelutalojen asukkaita, mikäli tulva nouseekin uhkaavasti.

– Kunta on kyllä huolehtinut siitä. Se on käynyt suunnitelmat läpi henkilökunnan kanssa ja tehnyt varaukset ajoneuvoista ja kaikista. Jos tarvitsee evakuoida, heillä on täydet valmiudet toteuttaa ne.

Kuosmanen ei kuitenkaan usko, että evakuointeihin tarvitsee turvautua tänä vuonna.

– Tällä se on aika epätodennäköistä, mutta eihän sitä luonnosta koskaan tiedä, mitä tapahtuu.

Pääskylänniemeen rakennetaan väliaikaista tulvasuojavallia viimeistä kertaa. Ensi keväänä koko niemi on jo pysyvän suojavallin ympäröimä. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Tulvasuojavallit helpottavat tilannetta

Kittilä on rakentanut pysyviä tulvasuojavalleja, joiden myötä tulvavahinkojen hallinta ja turvallisuus paranevat tulevaisuudessa olennaisesti. Niitä rakennetaan tulevana kesänä vielä Pääskylänniemeen.

Kuosmanen on tyytyväinen, että palolaitos voi keskittyä muihin tulvariskeihin kiinteiden vallien ansiosta. Tulvat eivät kuitenkaan täysin ongelmattomia jatkossakaan.

– Onhan se suuri helpotus ainakin sairaalan ja siellä olevien kerrostalojen kohdalta, missä on jo pysyvät tulvavalli, sekä jatkossa myös Pääskylänniemessä, kun se saadaan tulvavallien sisäpuolelle. Sitten saa nähdä, millaisia tulvia on tulevaisuudessa ja miten riskit muuttuvat.

Palotarkastaja Kari Kuosmasen mukaan Kittilässä voidaan mennä "himpun verran" eli joitakin senttejä vahinkorajan yli, mutta mitään suuria vahinkoja ei ole odotettavissa. Kuva: Tapani Leisti / Yle

Syke varoittaa vahingoista Ounasjoella

Suomen ympäristökeskus (Syke) varoittaa, että Kittilässä Ounasjoen vahinkoraja saattaa ylittyä lähipäivinä.

Syken mukaan rantarakennukset ovat vaarassa kastua. Se kehottaa varmistamaan laitureiden ja veneiden kiinnitykset.

Syke ennustaa, että vesi nousee lauantaihin tai mahdollisesti sunnuntaihin asti.

Artikkelia on täydennetty perjantain aikana.

Lue lisää

Pelastuslaitos hätiin: Inarissa tulva saartoi auton talon pihaan

Tornionjoelle ennustetaan isoa tulvaa

Kittilässä on varauduttava nyt vahinkorajalle ulottuvaan kevättulvaan