1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kesälomasijaisuus

Hoitohenkilöstön kesäsijaisten puute pahenee Pirkanmaan kunnissa: vuodeosastot voivat ruuhkautua eikä kotihoitoon ehkä pääse asiakkaaksi

Terveydenhuollon kesäsijaisista on Pirkanmaalla pahin pula pitkiin aikoihin. Pätevien sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkkaaminen kesäksi on vaikeutunut selvästi. Sijaispula pakottaa jopa sulkemaan vuodeosastoja ja nipistämään vanhusten palveluista.

Vuodepaikat voivat täyttyä monin paikoin Pirkanmaalla kesällä, jos sijaispula ei helpota. Kuvituskuva. Kuva: Yle/Marie Söderman

Monilla Pirkanmaan kunnilla on vaikeuksia palkata hoitohenkilöstölle kesäsijaisia. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjohtaja Päivi Tryyki kertoo, että Sastamalan seudulta puuttuu useita kymmeniä päteviä sairaanhoitajia ja lähihoitajia.

Sijaispulan vuoksi Sastamalan terveyskeskussairaalassa joudutaan sulkemaan yksi kolmesta osastosta kesäkuun alussa sijaispulan vuoksi.

Potilaiden kotiuttamista terveyskeskuksesta hankaloittaa se, että työntekijävaje on paha myös kotihoidossa.

– Kotihoidossa uusia asiakkaita ei välttämättä voida kesällä ottaa. Asiakkaiden lääkityksestä, ravinnosta ja puhtaudesta huolehditaan, mutta viriketoimintaa ei pystytä järjestämään, Tryyki sanoo.

Tryyki toivoo, että nuoria saataisiin palkattua lyhyihin kesäpesteihin ulkoiluttamaan vanhuksia.

Kuntien ongelmat sijaisten palkkaamisessa voivat ruuhkauttaa erikoissairaanhoitoa. Potilaiden siirto TAYSista kuntiin jatkohoitoon voi viivästyä.

Sijaispula yleinen ongelma

Sastamalan sosiaali- ja terveysjohtajan Päivi Tryykin mukaan sijaispula on pahempi kuin aiempina vuosina. Sijaisten saatavuus on heikentynyt koko Pirkanmaalla.

Ennen Sastamalan seudulle on valtakunnallisen henkilöstöpalveluyhtiön Sarastian kautta saatu noin 80 prosenttia kesäsijaisista, nyt alle 50 prosenttia. Omalla rekrytoinnilla vajetta ei ole pystytty paikkaamaan.

Huonontunut sijaistilanne on havaittu myös Pohjois-Pirkanmaalla. Tällä hetkellä Virtain ja Ruoveden sosiaali- ja terveyspalveluissa henkilöstövaje on kesälomien ajaksi noin kahdeksan työntekijää.

– Aikaisempina vuosina vastaavaa tilannetta ei ole tullut esille, sanoo Keiturin soten toimitusjohtaja Jari Kolkkinen sähköpostiviestissä.

Kolkkisen mukaan eniten tarvitaan lisää lähihoitajia ja sairaanhoitajia ikäihmisten palveluihin.

Keiturin sote pienentää kesälomien ajaksi osastojen kapasiteettia muutamalla potilaspaikalla. Virtain ja Ruoveden ikäihmisten palveluissa saatetaan joutua yhdistämään toimintoja.

Keiturin sote on pyrkinyt tehostamaan rekrytointia muun muassa henkilöstölle maksettavalla rekrytointilisällä.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.