Hyppää sisältöön

Suomi aikoo lähettää lisää sotilaita kriisinhallintaan Maliin Afrikkaan

Presidentti ja hallitus ovat linjanneet, että Suomi valmistautuu lisäämään osallistumistaan sotilaalliseen kriisinhallintaan Afrikassa, Malissa. Suomi varautuu kouluttajien lähettämiseen EU-operaatioon. Sotilaiden määrän lisäys ja ajankohta ovat vielä avoinna.

Myös Yhdistyneillä Kansakunnilla on oma kriisinhallintaoperaatio Malissa. Siihen osallistuu neljä suomalaissotilasta tällä hetkellä. YK-operaation kriisinhallintasotilaita Malissa toukokuussa 2019. Kuva: Nicolas Remene / AOP

Suomi aikoo lisätä sotilaitaan kriisinhallinnassa Afrikassa. Presidentti Sauli Niinistö ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat perjantaina, että Suomi lisää vaiheittain osallistumista Euroopan unionin koulutusoperaatioon Malissa.

Vielä ei ole arviota, kuinka paljon Suomi lähettäisi lisää sotilaita Maliin. Asiaa ryhdytään nyt selvittämään yhdessä EU-operaation kanssa. Todennäköisesti tämän vuoden lopulla on tarkoitus tehdä ratkaisu laajennuksen suuruudesta ja aikataulusta.

– Vielä ei ole päätöksiä lähetettävien sotilaiden määrästä tai kalustosta. Tavoite on, että lähivuosina osallistumisen aste EU:n Mali-operaatiossa kuitenkin nousisi, ylijohtaja Esa Pulkkinen puolustusministeriön puolustuspoliittiselta osastolta kertoo.

EU:n koulutusoperaation tarkoitus on tukea Malin asevoimia huolehtimaan maan alueellisesta koskemattomuudesta ja saamaan maan pohjoisosa paremmin hallituksen hallintaan. EU-maiden sotilaat eivät osallistu taisteluihin tai toimintaan Malin pohjoisosissa.

Suomi lähettänee sotilaita kouluttajiksi ja suojaustehtäviin

Puolustusvoimien mukaan Suomella on tällä hetkellä samassa koulutusoperaatiossa neljä sotilasta jalkaväki- ja lääkintäkoulutuksessa. Nykyisten päätösten perusteella Suomi voisi lähettää operaatioon enintään kaksitoista sotilasta.

Todennäköisesti Suomi lähettää lisää sotilaita kouluttajiksi sekä operaation suojaustehtäviin. Myös esikuntaupseerien lähettäminen olisi mahdollinen osallistumistapa.

Euroopan unionilla on Malissa sekä kehitysyhteistyötä että sotilaallista kriisinhallintaa.

Suomella on tällä hetkellä Malissa neljä sotilasta EU:n kriisinhallintaoperaatiossa ja toiset neljä YK:n operaatiossa. Suurin osa suomalaisista kriisinhallintasotilaista on Libanonissa. Kuva: Seppo Suvela / Yle

Suomella on poliittinen linjaus Afrikan kriisinhallinnan lisäämisestä

Viime syksynä presidentin ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa linjattiin, että Suomen tavoite on lisätä kriisinhallintaan osallistumista erityisesti Afrikassa. Samaa on suositellut kriisinhallinnan parlamentaarinen komitea, johon kuuluvat kaikkien eduskuntapuolueiden edustajat.

Ulkoministeriön näkemys on ollut, että konfliktit ja turvallisuustilanteen heikkeneminen Afrikassa vaikuttaa suoraan Euroopan ja Suomen turvallisuuteen. Kyse on erityisesti Saharan eteläpuolisesta Sahelin alueesta, missä Malikin sijaitsee.

– Linjaus on signaali Euroopan unionille, Suomi on huolestunut Sahelin alueen tilanteesta, puolustusministeriön Esa Pulkkinen sanoo.

Aiemmin puolustusministeriö on suhtautunut nihkeästi sotilaiden lähettämiseen kriisinhallintaoperaatioihin Afrikkaan. Huolena on ollut tehtävien riskit sekä huolto. Viime syksynä puolustusministeriössä arvioitiin, että kriisinhallintaa Afrikassa voisi olla perusteltua kasvattaa kuitenkin jonkin verran.

Malissa turvallisuustilannetta heikentävät ääri-islamistiset ryhmät, joilla on yhteyksiä terroristijärjestöihin Al-Qaidaan ja Isisiin. Maassa on etnisiä jännitteitä sekä kuivuuden aiheuttamia jännitteitä maanviljelijöiden ja karjanomistajien välillä. Malissa tapahtui vallankaappaus viime elokuussa.

Suomalaissotilaat lähtevät Afganistanista syksyyn mennessä

Suomi osallistuu tällä hetkellä kymmeneen sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon. Niissä on noin 360 sotilasta. Suurin näistä operaatioista on Libanonissa.

Suomi lopettaa osallistumisensa Afganistanin kriisinhallintaoperaatioon syksyyn mennessä yhdessä muiden Nato-johtoisen operaation valtioiden kanssa. Tällä hetkellä Afganistanissa on parikymmentä suomalaissotilasta.

Voit keskustella suomalaissotilaiden osallistumisesta kriisinhallintaoperaatioihin Afrikassa lauantaihin 22.5.2021 kello 23 asti. Napauta keskustele-painiketta jutun jälkeen.

Lue lisää:

Onko Suomi lähettämässä lisää sotilaita Afrikkaan? Ulkoministeriö ja puolustusministeriö erimielisiä

Ranska kyselee Suomea mukaan Maliin terrorismia torjumaan – puolustusministeri Kaikkonen: Asia on vaiheessa

“Maailmansotien jälkeen ensimmäinen kerta, kun on oltu sodankaltaisissa oloissa pidempään” – Suomi oppi sotataitoja, mitä sai Afganistan?