1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pesäpallo

Tiukat rajoitukset tuntuvat seurojen kukkarossa: Simossa Ykköspesis alkaa muutaman katsojan edessä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella kesän palloilusarjat alkavat lähes täysin ilman yleisöä. Kesäkuun 6. päivään saakka ovat voimassa kymmenen hengen kokoontumisrajoitukset. Pääsylippu- ja oheismyyntitulot ovat seuroille merkittävä tulolähde.

Simossa Ykköspesiskausi alkaa runsaan viikon päästä. Kuva: Laura Valta / Yle

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin tiukat koronarajoitukset saavat kritiikkiä urheiluseuraväeltä. Kesäkuun kuudenteen päivään saakka Länsi-Pohjassa on voimassa kymmenen hengen kokoontumisrajoitus (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Simon Kirin miesten edustusjoukkueen pelinjohtaja Janne Anttila pitää rajoituksia liian tiukkoina. Anttila pitää hullunkurisena tilannetta, johon lasten vanhemmat ovat joutuneet.

– Vanhemmat eivät saa jäädä katsomaan junnujen treenejä tai pelejä, mutta voivat halutessaan mennä ravintolaan odottamaan, sanoo Anttila.

Tyhjät katsomot eivät täytä seuran kassaa

Juniorijoukkueiden lisäksi myös naisten joukkue ja miesten kakkosjoukkue ovat saaneet tällä kaudella tuntumaa pelaamisesta tyhjille katsomoille. Seuran taloudelle merkittävää on, jos miesten edustusjoukkueen otteluista pääsylippu- ja oheismyyntitulot jäävät saamatta.

– Viime kesänä saatiin jo kokemusta, kuinka terveysturvallisuus otetaan ottelutapahtumissa huomioon, sanoo Anttila.

Anttila toivoo, että Simossa voitaisiin ottaa katsomoon väkeä selvästi nykyrajoituksia enemmän. Normaalioloissa Simossa pesäpallo-ottelussa katsojia kentän laidalle mahtuu jopa 900. Ennen korona-aikaa Simossa miesten Ykköspesis-otteluissa katsojamäärä oli otteluissa 500:n paikkeilla.

Jyväskylässä väljemmät rajoitukset

Pesäpalloseurojen tilanteet poikkeavat sairaanhoitopiirien mukaisesti. Esimerkiksi Jyväskylässä katsomoon on mahdollista ottaa huomattavasti enemmän väkeä kuin Simossa.

Toukokuun loppuun asti Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on voimassa 50 hengen kokoontumisrajoitus. Yli 50 hengen tapahtumat ovat mahdollisia, mikäli ne onnistuvat lähikontakteja välttäen.

– Meillä Jyväskylässä tyttöjen ja poikien superpesisotteluissa on alkukaudesta ollut hiukan yli sata katsojaa, kertoo Mikko Pajunen, joka on Jyväskylän Kiri & Kirittäret Junioreiden varapuheenjohtaja.

Pajunen arvioi, että terveysturvallisesti Hippoksen pesäpallostadionin katsomoon voidaan ottaa 500–1000 ihmistä. Normaalioloissa HIppoksen katsomoon mahtuu runsaat 2 000 ihmistä.

– Haastavinta on järjestää erilaiset jonotustilanteet, kuten lipunmyynti.

Kausi alkaa kesäkuussa

Miesten ja naisten korkeimmilla sarjatasoilla eli Super- ja Ykköspesiksessä kausi alkaa kesäkuun alussa.

Simon Kirin kausi alkaa Kuopiossa torstaina 3. päivä ottelulla Puijon Pesistä vastaan. Kotiavaus on 6. kesäkuuta, jolloin Simoon vastustajaksi saapuu Kannuksen Ura.