1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kampukset

Uusi tarjouskilpailu lykkää opintojen alkua Kotkan Kantasatamassa – uuden kampuksen hintalappu voi vielä nousta

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen pääurakka pilkotaan pienempiin osiin ja kilpailutetaan uudelleen. Rakentaminen pääsisi alkamaan lokakuussa. Kampus valmistuisi arviolta loppuvuonna 2023 ja opinnot alkaisivat syksyllä 2024.

Havainnekuva Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uuden kampuksen työskentelyparvelta. Kuva: Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Kymenlaakson kampuskiinteistöt ilmoitti tällä viikolla, että Kotkan Kantasatamaan rakentuvan uuden kampusrakennuksen pääurakka kilpailutetaan uudelleen kesän aikana.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampuksen tarjouskisa otetaan uusiksi sen takia, että pääurakkaan tuli vain yksi tarjous. Tämä yllätti rakennuttajayhtiön.

– Uskomme, että hankkeemme on houkutteleva, ja suunnitelmat hyvät ja toteutuskelpoiset, sanoo Kymenlaakson Kampuskiinteistöt oy:n toimitusjohtaja Tero Tallinen.

Tallisen mukaan pääurakka pilkotaan nyt pienempiin palasiin, jotta pienemmätkin toimijat voivat osallistua tarjouskilpailuun.

– Saisimme enemmän tarjouksia ja enemmän kilpailua siitä urakasta, kertoo Tallinen.

Kilpailutus aloitetaan uudelleen mahdollisimman pian. Tarjousajan on suunniteltu kestävän elokuun loppuun. Syyskuun alussa pääsisi tekemään päätöksiä ja rakentaminen pääsisi alkamaan lokakuussa.

Urakoiden määrä kasvaa

Tallisen mukaan pääurakka on kaikista urakoista suurin työltään ja arvoltaan. Kyseessä on rakennusurakka, joka kattaa muun muassa maanrakennuksen perustukset, seinät ja katot.

– Rakennusurakoitsija on niin sanottu pääurakoitsija. Sivu-urakoiden urakoitsijat sopimuksilla niin sanotusti alistetaan pääurakoitsijalle, joka sitten vastaa siitä kokonaisuuden toteutumisesta ja edistämisestä, sanoo Tallinen.

Kilpailutuksessa oli mukana pääurakan lisäksi kymmenen sivu-urakkaa. Kun pääurakka pilkotaan pienemmiksi paloiksi, urakoiden yhteismäärä kasvaa.

– Lähiaikoina päätetään, kuinka moneen osaan pääurakka menee, kertoo Tallinen.

Uusi kampus valmistunee loppuvuonna 2023

Uusi kampusrakennus valmistuu näillä näkymin loppuvuonna 2023.

– Muuttotouhut voidaan aloittaa hyvin pian sen jälkeen. Vuoden 2024 kevätpuolella voisi aloitella toimintaa uudella kampuksella, sanoo Tallinen.

Hän arvioi, että täydellä teholla toiminta alkaisi uudella kampuksella vuoden 2024 syyslukukaudella, sillä muutto ottaa oman aikansa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa ehdittiin jo iloita siitä, että kampus pääsisi muuttamaan Kotkan Metsolasta Kantasatamaan syksyllä 2023. Ammattikorkeakoulu ei halunnut kommentoida muuton viivästymistä tässä vaiheessa.

Hinta-arvio edelleen 43 miljoonaa euroa

Kampuksen rinnalla Kantasatamaan rakentuva tapahtumakeskus Satama Areena sai toukokuun alussa Kotkan kaupungilta 10 miljoonaa euroa lisärahaa kohonneisiin kustannuksiin.

Kampuksen kiinteistöyhtiössä mukana ovat Kotka ja Kouvola. Lisäeuroja ei näiltä kaupungeilta nyt kaivata, mutta ylimääräistä budjetissa ei ole. Hinta-arvio on edelleen 43 miljoonaa euroa.

– Sitten vasta tiedetään hintalappu, kun tarjoukset tulevat. Ei voi sanoa, etteikö olisi mahdollista, että hinta tuosta muuttuu. Toki aina voi muuttua kumpaankin suuntaan, kertoo Tallinen.

Jos hinta muuttuisi paljon hinta-arviosta, Tallisen mukaan edessä olisi uusia rahoitusjärjestelyjä.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kampus nousee Satama Areenan oikealle puolelle. Rakennusten takana on Merikeskus Vellamo. Havainnekuva on etelän suunnasta. Kuva: Arkkitehdit NRT Oy ja Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Ei vaikutusta tapahtumakeskuksen rakentamiseen

Vaikka uuden kampuksen rakentaminen viivästyykin, sillä ei ole vaikutusta Kantasataman tapahtumakeskuksen rakentamiseen.

Tapahtumakeskusta rakennuttavan Backstaff oy:n hallituksen puheenjohtajan Tapio Lepistön mukaan viivästyminen ei aiheuta muutoksia aikatauluun eikä kustannuksiinkaan.

– Meillähän on tavoitteena päästä aloittamaan elokuun alkupuolella. Voimme toteuttaa oman hankkeemme, vaikka ammattikorkeakoulun kampuksen rakennuttaminen viivästyisikin, kertoo Lepistö.

Kampuksen rakennustöiden alkamisen viivästyminen tuo Lepistön mukaan tietyllä tavalla joustoa tapahtumakeskuksen rakentamisen aikatauluun.

– Vaikka pääsisimme aloittamaan vasta elo-syyskuun vaihteessa, niin edelleen olemme tavoiteaikataulussamme, että elokuussa 2023 meidän rakennuksemme on valmis, sanoo Lepistö.

Lue lisää: Uuden kampuksen rakennustöiden aloitus viivästyy Kotkassa – kampus käyttöön arviolta vasta keväällä 2024

Uusi korkeakoulukampus Kotkassa kiinnosti rakentajia – hintalappu täsmentyy parin viikon sisällä