Alueellisesti kohdennettuja koronarokotteita saavat ensi viikolla Päijät-Häme ja Keski-Pohjanmaa

Heikosta koronatilanteestaan kärsivät maakunnat saavat yhteensä 14 000 rokoteannosta. Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan kaikkiaan jo 2,2 miljoonaa suomalaista on saanut ensimmäisen koronarokotteen.

Päijät-Hämeessä alueellinen ilmaantuvuus on pysynyt korkealla, Keski-Pohjanmaan maakunta puolestaan saa rokotteita nopeasti huonontuneen tilanteensa takia. (Kuvituskuva) Kuva: Silja Viitala / Yle

Keski-Pohjanmaa ja Päijät-Häme saavat ensi viikolla yhteensä 14 000 alueellisesti kohdennettua koronarokotetta. Rokotteet toimitetaan alueille ensi viikolla.

Rokotteiden kohdentamisesta päätti tänään Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL).

Keski-Pohjanmaalla alueellinen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 197 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Keski-Pohjanmaan osuus rokotteista on noin 3000.

Päijät-Hämeessä vastaava ilmaantuvuusluku on 113 tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio toteaa, että Keski-Pohjanmaan maakunnassa alueellinen ilmaantuvuus on noussut viime viikkoina nopeasti ja Päijät-Hämeessä luku on pysynyt korkeana, siksi kohdentaminen tehtiin näille alueille.

Kontion mukaan rokottamisessa noudatetaan edelleen normaalia rokotusjärjestystä.

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti koronarokotteita on mahdollista kohdentaa toukokuun loppuun asti niille alueille, joissa koronatapausten ilmaantuvuus on edeltävän 14 päivän aikana vähintään 100 tartuntaa 100 000:ta asukasta kohden.

Yli 2 miljoonaa kerran rokotettua

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan ensimmäisen rokoteannoksen saaneita on nyt Suomessa 2,2 miljoonaa.

Koko väestön ensimmäisen annoksen rokotuskattavuus on noin 40 prosenttia ja 16 vuotta täyttäneiden osalta noin 48 prosenttia. THL arvioi, että 16 vuotta täyttäneille pystytään tämänhetkisen arvion mukaan tarjoamaan koronarokotus heinäkuun aikana.

Tähän mennessä lähes kaikki koronapotilaita hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset, 70 vuotta täyttäneet ja riskiryhmiin kuuluvat ovat saaneet vähintään yhden koronarokoteannoksen.