Hyppää sisältöön

Maailman rikkaimmat G7-maat sopivat lopettavansa hiilivoimaloiden kansainvälisen rahoituksen tänä vuonna

Britannia, Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat ovat sopineet toimista, jotta kansainväliset ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa. Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet rajaamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan.

Pariisin ilmastosopimus vaatii täyttä hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä. Arkistokuvassa on Saksan suurin hiilivoimalaitos Mannheim AG tammikuussa. Kuva: Ronald Wittek / EPA

Maailman rikkaimmat G7-maat ovat sopineet kansainvälisen rahoituksen lopettamisesta hiilivoimaloille, joista koituu hiilidioksipäästöjä, tämän vuoden loppuun mennessä.

– Korostamme, että kansainväliset investoinnit hiileen on lopetettava nyt ja sitoudumme konkreettisiin toimiin, joilla hallitusten uusi suora tuki kansainväliselle hiilidioksidipäästöjä tuottavalle hiilivoimalle loppuu täydellisesti vuoden 2021 loppuun mennessä, Reutersin näkemässä dokumentissa sanotaan.

Lupaus ei koske hiilihankkeita, joissa hyödynnetään hiilen talteenottoa ja varastointia (CCS-tekniikka) hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

G7-maat lupasivat myös lopettaa vaiheittain kaikkien fossiilisten polttoaineiden rahoituksen, jotta kansainväliset ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa. Tarkkaa aikarajaa ei kuitenkaan määritelty.

Fossiilisten polttoaineiden rahoituksen lopettamista pidetään merkittävänä askeleena, jolla maapallon lämpötilan nousu voidaan rajoittaa 1,5 asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan. Tutkijat arvioivat, että siten vältettäisiin ilmastonmuutoksen tuhoisimmat vaikutukset.

Pariisin ilmastosopimuksessa maailman maat ovat sitoutuneet rajaamaan ilmaston lämpenemisen alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan ja pyrkimään kohti 1,5 astetta.

Kansainvälinen energiajärjestö IEA vaati tiistaina julkaisemassaan raportissa (siirryt toiseen palveluun), että kaikki tulevat fossiilisten polttoaineiden hankkeet on kuopattava, jotta maailma voisi yltää hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä.

G7-maiden ryhmään kuuluvat Italia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa, Yhdistynyt kuningaskunta ja Yhdysvallat.

Lue lisää:

Kaikista tulevista fossiilisten polttoaineiden hankkeista on luovuttava, sanoo Kansainvälinen energiajärjestö

Analyysi: Näitä ilmastotavoitteita on jo odotettukin – USA:n ja muiden maiden lupaukset kurovat ammottavaa päästökuilua pienemmäksi

YK:n päästöraportti: Ilmasto näyttää lämpenevän yli kolme astetta, mutta Pariisin sopimuksen raja on yhä mahdollista saavuttaa

Huippututkijat: Hiilen talteenottoon ei luottamista ilmastonmuutoksen torjunnassa, maailman päästöt tiputettava nollaan – metsät ja maaperä tärkeään rooliin