1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kiuru höllentäisi koronarajoituksia: Matkustamaan pääsisi testi- tai rokotetodistuksella, tapahtumien järjestäminen pian mahdollista koko maassa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kertoo Ylen haastattelussa, että esitykset hallituksen koronastrategian muuttamiseksi ovat lähes valmiit. Ne sallisivat tapahtumien järjestämisen kaikkialla Suomessa tietyin ehdoin. Matkustamista taas esitetään avattavaksi rokotustodistuksella ja testaamisella. 

Koronarajoituksien valmistelusta vastaa ministeri Krista Kiuru. Kuva: Silja Viitala / Yle

Suomi palaa pian nopeaa tahtia koronarajoituksista kohti normaalia, mikäli koronatilanne sallii.

Ylen haastattelussa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että esityksiä on valmiina, ja niitä on lähdössä lausuntokierrokselle ja tulossa päätettäväksi ensi viikolla.

Muutokset koskevat ensi tilassa tapahtumien järjestämistä.

Erilaiset tapahtumat olisivat kesäkuusta lähtien mahdollisia joka puolella maata hieman eri ehdoin, tautitilanteesta riippuen.

Siellä, missä korona on perustasolla, periaatteessa kaikkien tapahtumien järjestämistä esitetään Kiurun mukaan mahdolliseksi. Edes maskipakkoa ei olisi. Sama koskisi muutakin kokoontumista.

Leviämisalueilla, kuten pääkaupunkiseudulla, tapahtumat olisivat sallittuja, ainakin ulkotiloissa.

– Olemme esittäneet tiistaina hybridistrategian päivittämistä niin, että myös leviämisalueella tapahtumien järjestäminen mahdollistuisi, kunhan 50 hengen lohkoissa ulkotiloissa tätä toimintaa järjestettäisiin. Silloin ei tule myöskään kokoontumiskattoa, Kiuru sanoo.

Toisin sanoen, siellä missä koronaa on eniten, voimassa olisi 50 hengen rajoitus, mutta kunhan väki jaetaan 50 hengen lohkoihin, isot tapahtuman olisivat mahdollisia.

Hallituksessa eri versioita, kuka rajoituksia jarruttaa

Tapahtumien suosituksista päätetään, kun hallitus päivittää koronastragian hybridimallia. Ylen tietojen mukaan päätöksiä olisi tarkoitus tehdä torstaina.

– Nyt olisi hyvä saada kerrottua hyviä uutisia myös tapahtuma-alalle. Olen toivonut, että tämä tehtäisiin mahdollisimman pian.

Tällä viikolla hallituksesta useat ministerit ovat julkisuudessa ihmetelleet, missä viipyvät esitykset ja päätökset koronarajoitusten purkamisesta ja siitä, miten tapahtumia voidaan jatkossa järjestää. Useat ministerit kirjoittelivat asiasta pitkin viikkoa twitterissä ja eduskunnan kyselytunnilla hallitus näytti kiistelevän asiasta keskenään. Koronatoimet ovat Kiurun vastuulla.

Kiuru taas sanoo Ylen haastattelussa tehneensä esityksen jo tiistaina, ja hänen mukaansa myös muut sosiaali- ja terveysasiosta vastaavat ministerit ovat niistä tietoisia. Kiuru kertoo, että asiasta neuvotellaan jälleen huomenna lauantaina.

– Pidän itse esitystä hyvänä. Odotan, että saisimme tämän hallituksessa läpi. Tätä on käsitelty tällä viikolla kolmesti.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) kertoi esityksestä torstaina, minkä jälkeen esitystä on päivitetty neuvotteluiden jälkeen.

Rokotetodistus tai ennakkotestitodistus helpottamaan matkustamista

Myös lähes vuoden ajan veivattu malli matkustustamisesta on valmistunut – jälleen. Edelliset mallit ovat joko kaatuneet tai osoittautuneet tehottomiksi.

– Lähtökohtana on se, että jatkossa rajaturvallisuutta pitäisi hoitaa ensinnäkin niin, että käyttäisimme koronatodistusten voiman. Silloin on kyse joko rokotetodistuksesta, ennakkotestituloksesta tai sairastetun taudin tuloksesta, Kiuru kuvaa esitystä.

Ne joilla on rokotustodistus, pääsisivät Suomeen ilman testausta. Muilta vaadittaisiin ennakkotestiä ja toista testiä. Ne, joilla ei ole mitään todistuksia, joutuisivat rajalla pakkotestiin, karanteeniin ja myöhemmin toiseen testiin.

– Maailmalta on erilaisia tulijoita, mutta tällä tavalla sitoutuisimme mahdollisimman tarkkaan terveysturvallisuuteen.

Yle kertoi aiemmin viikolla, että rajojen avaaminen on siirtymässä myöhempään kesään.

Ylen tietojen mukaan esitys rajojen terveysturvallisuusmallista lähtee lausuntokierrokselle maanantaina. Jos se lausuntojen jälkeen hyväksytään hallituksessa ja eduskunnassa, Suomeen ja Suomesta voisi taas matkustaa.

Lue lisää:

Tämä tiedetään EU:n koronapassista: Luvassa halvempia testejä osalle rajanylittäjistä, mutta maat saavat määrätä karanteeneista itse