Hyppää sisältöön

Karjalan tasavallassa Stalinin joukkohautoja paljastanut venäläinen historioitsija Juri Dmitrijev sai ihmisoikeusjärjestön Saharov-palkinnon

Dmitrijev paikansi Karjalan tasavallassa sijaitsevia salaisia joukkohautoja 1990-luvun lopulla. Niihin on haudattu tuhansia neuvostojohtaja Josif Stalinin uhreja. Dmitrijevin on tuomittu 13 vuoden vankeusrangaistukseen.

Juri Dmitrijev Petroskoin oikeustalon edessä keväällä 2018. Kuva: Kerstin Kronvall / Yle

Ihmisoikeusjärjestö Norjan Helsinki-komitea on myöntänyt Saharov-palkintonsa venäläiselle historioitsijalle Juri Dmitrijeville, kertoi Moscow Times (siirryt toiseen palveluun) perjantaina.

Stalinin uhreja Karjalassa tutkinut 65-vuotias Dmitrijev kärsii 13 vuoden vankeusrangaistusta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Dmitrijev sai ensin kolmen ja puolen vuoden vankeustuomion adoptiolapsensa hyväksikäytöstä viime vuoden heinäkuussa. Karjalan korkein oikeus nosti tuomion 13 vuoteen syksyllä.

Ihmisoikeuksien puolustajat ovat pitäneet syytteitä tekaistuina ja oikeusprosessia poliittisena. Sen taustalla on nähty Dmitrijevin toiminta historioitsijana ja Josif Stalinin rikosten paljastajana.

Dmitrijev löysi ja kartoitti 1990-luvun loppupuolella Luoteis-Venäjän Sandarmohista neuvostojohtaja Josef Stalinin ajan haudan, johon on haudattu 1930-luvulla tuhansia ihmisiä. Joukossa on myös satoja suomalaisia.

Palkinnon myöntämispäivä perjantai oli merkittävä myös palkinnolle nimensä antaneen Andrei Saharovin (1921–1989) kannalta. Tuolloin tuli kuluneeksi sata vuotta hänen syntymästään.

Neuvostoliiton kuuluisimpiin toisinajattelijoihin lukeutunut Saharov sai Nobelin rauhanpalkinnon 1975.

Lue lisää:

.
.