1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Walesin prinsessa Diana

BBC:tä tutkitaan nyt monelta suunnalta huijauksella hankitun Diana-haastattelun takia – hallitus, poliisi ja mediavalvoja reagoivat

Pääministeri Boris Johnsonin mukaan vastaavaa ei saisi enää koskaan tapahtua. Myös BBC:n hallinnon uudistamista on väläytelty. BBC on puolustautunut sillä, että uudistuksia on jo tehty sitten 1990-luvun.

Britannian yleisradioyhtiö BBC on pyytänyt anteeksi keinoja, joilla prinsessa Dianan haastattelu hankittiin. Kuva: Vickie Flores / EPA

Britannian yleisradioyhtiö BBC on paineen alla monelta suunnalta, kun uusi raportti paljasti vuonna 1995 julkaistun kuuluisan prinsessa Dianan haastattelun huijauksella pohjustetuksi.

Raportin mukaan haastattelun tehnyt toimittaja Martin Bashir oli esittänyt Dianan veljelle Charles Spencerille väärennettyjä asiakirjoja saadakseen yhteyden prinsessaan.

Televisioyhtiö ITV:n (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto AFP:n mukaan kyse oli väärennetyistä tiliotteista, joilla pyrittiin antamaan väärä vaikutelma, että eräille kuninkaallisen perheen palveluksessa olleille henkilöille – muun muassa Dianan omalle sihteerille – maksettaisiin prinsessan tarkkailusta.

Pääministeri Boris Johnson sanoi toivovansa, että BBC tekee kaiken mahdollisen varmistaakseen, että mitään vastaavaa ei enää tapahdu.

Prinsessa Diana vuonna 1995. Kuva: AOP

Oikeusministeri Robert Buckland puolestaan totesi eilen perjantaina BBC:lle, että kyseessä ei ollut vain haastattelun tuotannosta vastanneiden henkilöiden päätös, vaan virheitä tehtiin myös korkeammalla BBC:n johdossa. Bucklandin mukaan hallituksella on siksi velvollisuus tutkia, pitäisikö BBC:n hallintoa uudistaa.

Myös media-alasta vastaava kulttuuriministeri Oliver Dowden kommentoi asiaa samansuuntaisesti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun).

Lontoon poliisi on sanonut käyvänsä raportin läpi tarkistaakseen, sisältääkö se merkittävää uutta todistusaineistoa. Poliisi oli aiemmin päättänyt olla käynnistämättä rikostutkintaa haastatteluun liittyvistä epäselvyyksistä.

Lisäksi Britannian median valvontaelin Ofcom on sanonut neuvottelevansa BBC:n kanssa siitä, mitä uusia toimia mahdollisesti tarvitaan.

Ei vain yhden toimittajan virhe

Tällä viikolla julkaistussa raportissa kritisoidaan tiukasti paitsi toimittaja Bashiria, myös BBC:tä, joka epäonnistui tapauksen jälkiselvittelyssä.

Raportin mukaan BBC:n oma vuonna 1996 tehty selvitys haastattelun taustoista oli riittämätön, ja yhtiö syyllistyi Bashirin toiminnan peittelyyn. Selvitystä johti sittemmin koko BBC:n johtajana ja päätoimittajana toiminut Tony Hall.

BBC:n tämänhetkisen johtajan Tim Davien mukaan yhtiössä on nykyään huomattavasti vahvemmat käytännöt sen varmistamiseksi, että vastaavaa ei enää pääse käymään.

Prinsessa Diana perheensä kanssa prinssi Harryn mennessä ensimmäistä kertaa Etonin sisäoppilaitokseen. Kuva: AOP

Charles Spencer on sanonut BBC:lle (siirryt toiseen palveluun), että Diana menetti Martin Bashirin tavattuaan luottamuksensa eräisiin todella tärkeisiin ihmisiin.

Prinsessan entinen sihteeri Patrick Jephson puolestaan on sanonut, että haastattelu rikkoi Dianan jäljellä olevat siteet Buckinghamin palatsissa.

Prinsessa menetti näin vuosien ajan suojanaan olleen turvaverkon ja joutui alttiiksi ihmisille, jotka eivät ajatelleet hänen parastaan tai pystyneet huolehtimaan hänestä, Jephson kuvasi BBC:lle.

Diana ja prinssi Charles erosivat virallisesti vuonna 1996. Diana kuoli vuotta myöhemmin 36-vuotiaana auto-onnettomuudessa Pariisissa.

Walesin prinsessa Dianan hautajaiset Lontoossa syyskuussa 1997. Dianan veli jaarli Charles Spencer (vas.), prinssi Harry ja Walesin prinssi Charles. Kuva: Gerry Penny / EPA

Lue myös:

Prinssi William tuomitsi BBC:n Diana-haastattelun: ”Myötävaikutti äitini pelkoihin ja eristäytymiseen”

Raportti: Dianan vuoden 1995 kohuhaastattelu pohjustettiin petoksella, BBC pyytää anteeksi