Hyppää sisältöön

Aurinkopaneelien kasvava suosio on kääntänyt katsetta niiden paloturvallisuuteen – Palomestari: "Itse tehdyt viritykset ovat epävarmimpia"

Erilaiset aurinkopaneelijärjestelmät ovat yleistyneet Suomessa. Valtionyhtiö Motivan mukaan paloturvallisuusriskit liittyvät verkkovirtaan kytkettyihin paneelitalouksiin. Pelastuslaitoksen mukaan itse viritellyt mökkijärjestelmät ovat vaarallisempia.

Aurinkopaneeleista syttyy harvoin tulipaloja, mutta joskus niinkin käy. Tämä kuva on tältä keväältä. Kuva: Pohjois-Karjalan pelastuslaitos

Suurimman osan Suomen kesämökkien aurinkopaneeleista ovat asentaneet yksityiset henkilöt. Pelastusalan ammattilaisen mielestä tämä on riski.

– Mielestäni kaikkein epävarmimpia ovat itse tehdyt paneeliviritykset, päivystävä palomestari Jani Nevalainen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta sanoo.

Aurinkosähköjärjestelmät ovat yleistyneet Suomessa läpi 2010-luvun. Syitä ovat muiden muassa noussut ympäristötietoisuus ja laskeneet laitteistojen hinnat.

Järjestelmien paloturvallisuutta on herätty pohtimaan viime vuosina. Aurinkopaneelit syttyvät ani harvoin tuleen, mutta kun niin käy, sammutus voi olla hankalaa.

– Johdoissa on käytännössä aina virta, jos paneelille on aurinkoa. Siksi vettä ei voi käyttää, palomestari Nevalainen toteaa.

Heikki Haarasella on kesämökillään Liperissä komeat aurinkopaneelit. Niiden turvallisuus ei huoleta, koska asennuksen on tehnyt ammattilainen. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Rutiinia sammutuksiin ei vielä ole

Aurinkopaneeleihin liittyviä rakennuspaloja tapahtuu vajaat kymmenen joka vuosi. Yksi viimeisimmistä sattui huhtikuussa Polvijärvellä, jossa kesämökin katolla olleet paneelit roihahtivat liekkeihin.

Palomestari Nevalaisen mukaan liekit saivat alkunsa vikaantuneesta liittimestä tai diodista.

Sammutus sujui hyvin, vaikka aluksi tuli tenkkapoo.

– Rutiinia tällaisten palojen sammuttamiseen ei ole, koska tällaiset tilanteet ovat todella harvinaisia. Tuo saattoi olla maakunnan ensimmäinen paneelipalo, Nevalainen sanoo.

– Paneeleiden peittämiseen on olemassa jonkinlaisia pimentimiä, mutta ei kaikilla pelastuslaitoksilla. Esimerkiksi meillä Pohjois-Karjalassa sellaisia ei ainakaan vielä ole, hän jatkaa.

Sähköasentaja Tero Sinkkosen mukaan nykyiset akkujärjestelmät ovat hyvin paloturvallisia. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Helpot keinot luovat turvaa

Kokeneen sähköasentajan Tero Sinkkosen mukaan "mökkipaneeleiden" turvallisuuden takaaminen ei ole rakettitiedettä. Hän itse korostaa laadukkaiden osien merkitystä.

– En ostaisi ihan halvimpia settejä, joita kaupasta löytyy. Jos liittimissä on säästetty, se näkyy väistämättä paloturvallisuuden heikkenemisenä, Sinkkonen tiivistää.

Valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva kehottaa aurinkosähköä tuottavia verkkovirtatalouksia kääntymään asennuksissa aina ammattilaisten puoleen.

Lisäksi suositellaan laitteiden kunnon silmämääräistä tarkistamista sekä lehtien ja pölyn pyyhkimistä paneeleilta tasaisin väliajoin.

– Niillä pääsee kuka tahansa pitkälle. Olipa järjestelmä verkkovirrassa tai ei, asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta Sinkkonen huomauttaa.

Aurinkosähkölaitteistoon kuuluu muutakin kuin paneelit. Invertteri eli vaihtosuuntaaja muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi. Kuva: Petri Karvinen / Yle

Sähköä tuottavat aurinkopaneelijärjestelmät ovat saaneet ensimmäiset valtakunnalliset paloturvallisuusohjeet. Motivanjulkaisema opas sisältää suosituksia muun muassa järjestelmien huollosta, dokumentoinnista ja merkitsemisestä.

Suositukset eivät ole kuitenkaan lain kirjauksia. Eivätkä ne koske kesämökkeilijöiden suosimia alle 12 voltin heikkovirtajärjestelmiä.

– Nyrkkisääntö on, että alle 12 voltin heikkovirtalaitteet saa asentaa kuka tahansa. Sähköalan ammattilaisia ei välttämättä tarvita, Suur-Uski Motivasta sanoo.

– Isommissa järjestelmissä, jotka on myös kytketty sähköverkkoon, liikkuvat isommat virrat ja erilaisia riskejä on enemmän. Meistä oli tärkeää, että tästä tulee vihdoin keskitettyjä ohjeita, hän sanoo.

Lue lisää:

Sähkö tekee aurinkopaneelista tulipalossa vaarallisen – erityisesti tee-se-itse -asennukset huolestuttavat

Aurinkosähkön kannattavuus paranee omakotitaloissa ja taloyhtiöissä – katso kartalta, milloin säästöt kasvavat omalla paikkakunnallasi

Aurinkopaneeleiden suosion hurja kasvu jatkuu – hinnat laskevat, mutta saako rahalle oikeasti katetta?

Korjattu 1.6. klo 16.09: Täsmennetty, että aurinkopaneeleihin liittyy vuosittain vajaat kymmenen tulipaloa – kaikki palot eivät välttämättä ala niistä.