Hyppää sisältöön

Australian "hiirirutto" on äitynyt pahaksi: vilja-aitat paikoin täpötäynnä jyrsijöitä, tietoliikenneyhteydet katkeilleet, loukut vähissä

Tutkijan mukaan kyse on osaltaan luonnollisesta vaihtelusta mutta osaltaan siitä, että luontoa säästävät viljelykeinot ovat hyväksi myös hiirille.

Hiiristä on tullut vitsaus Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa Australian itäosissa. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Australiassa on jo usean kuukauden ajan kamppailtu liki raamatulliseksi vitsaukseksi kuvaillun tilanteen kanssa: hiirten määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Asiasta ovat kertoneet useat australialaisviestimet.

Sanomalehti Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan miljoonia ja miljoonia hiiriä on näkynyt varsinkin maan itäosassa Queenslandin ja Uuden Etelä-Walesin osavaltioissa.

Uutiskanava ABC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tilanne on erityisen hankala maanviljelijöille, joiden aitat vilisevät hiiriä. Viljasato on ollut erinomainen, mutta iso osa siitä päätyy jyrsijöiden kitaan. Kanavan haastattelema maanviljelijä Graham Jones kertoo, että hiiret ilmaantuivat helmikuussa eivätkä ole ilmaisseet mitään aikeita poistua.

Leikkuupuimuri pellolla Australiassa. Kuvituskuva. Kuva: Martin Hurley / Alamy / AOP

Jones ei hiirien vuoksi voi kylvää peltojaan, koska siemenet päätyisivät parempiin suihin ennen kuin ne pääsisivät kasvamaan. Muitakin ongelmia on: Jonesin viljankuljettimet täyttyvät kuolleista hiiristä, joita pitää pumppailla niistä pois.

Kuluneella viikolla hiiriä myös syytettiin internet- ja kännykkäyhteyksien katkaisemisesta Riverinan alueella.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) haastatteleman tutkijan Steve Henryn mukaan tällaista hiirikantojen valtavaa kasvua nähdään noin kymmenen vuoden välein, mutta osansa on myös maanviljelysmetodeilla.

– Vettä ja ympäristöä säästävät keinot, kuten kyntämisen minimoiminen tai lopettaminen, ovat johtaneet hiirien suojapaikkojen ja vaihtoehtoisten ruoanlähteiden huomattavaan lisääntymiseen pelloilla, Henry sanoo.

Vehnäpelto Griffithissä Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Kuvituskuva. Kuva: Marc Anderson / Alamy / AOP

"Napalmia" hiirille

ABC:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan Uuden Etelä-Walesin hallitus on hyväksynyt nopeassa tahdissa bromadioloni-nimisen rotanmyrkyn käytön maatiloilla osana 50 miljoonan Australian dollarin apupakettia, jolla hiiriongelmaan pyritään vastaamaan.

– Se on kuin heittäisimme napalmia hiirien päälle ympäri Uuden Etelä-Walesin maaseutua, kehui osavaltion maatalousministeri Adam Marshall.

Kyseistä myrkkyä saa Australiassa ostaa kotikäyttöön, mutta sen käyttöä ei tavallisesti sallita maatiloilla, koska se voi olla vaaraksi muille eläimille. ABC:lle (siirryt toiseen palveluun) asiasta puhuneen tutkijan Maggie Watsonin mukaan bromadiolonin ongelma on siinä, että se pysyy myrkkyä syöneen hiiren elimistössä, jolloin esimerkiksi hiiren syönyt koira tai petolintu myrkyttyy myös.

Oma ongelmansa on syntynyt siitä, että loukut ja hiirten myrkyttämiseen käytetyt syötit ovat käyneet vähiin ainakin Canberran alueella.

Myös luovia ratkaisuja on nähty: maaliskuussa eräs maanviljelijä sai luvan käyttää drone-koptereita myrkytettyjen syöttien pudottamiseen.

.
.