1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iranin mukaan kansainvälisillä valvojilla ei ole enää pääsyä valvontakamerakuviin ydinlaitoksista – kiristää jännitteitä entisestään

Ensi viikolle suunnitellut neuvottelut Yhdysvaltojen paluusta Iranin ydinsopimukseen todennäköisesti epäonnistuvat, jos Iran tuhoaa kuvat.

Natanzin uraanin rikastuslaitos on Iranin ydinohjelman tärkein laitos. Kuva maaliskuulta 2005. Kuva: EPA

Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n valvojilla ei enää ole pääsyä valvontakamerakuviin Iranin ydinlaitoksista, Iranin parlamentin puhemies Mohammad Bagher Qalibaf ilmoitti valtiontelevisiossa sunnuntaina.

Päätös merkitsee, että neuvottelut Iranin ydinsopimuksen jatkosta näyttävät yhä vaikeammilta. Iran rikastaa ja varastoi jo nyt enemmän uraania kuin vuoden 2015 ydinsopimus sallii.

Qalibafin mukaan Iranin ja IAEA:n kolmen kuukauden mittainen sopimus ydinlaitosten tarkkailusta päättyi lauantaina, ja sen myötä valvojat eivät pääse käsiksi ydinlaitoksissa olevien kameroiden tallentamaan materiaaliin. Hän ei sanonut, tuhottaisiinko kuvat.

Qalibafin mukaan ajatollah Ali Khamenei tukee päätöstä. Hänellä on viimeinen sana kaikissa Iranin valtiollisissa asioissa.

IAEA:n johtajan Rafael Grossin on määrä pitää tiedotustilaisuus sunnuntaina. IAEA:n mukaan Grossi neuvottelee Iranin kanssa väliaikaisen tarkkailusopimuksen jatkamisesta.

Kolmen kuukauden sopimukseen päädyttiin hätäratkaisuna

Grossi on aiemmin kuvannut (siirryt toiseen palveluun) väliaikaista tarkkailusopimusta keinoksi "pelastaa tilanne".

Iranin parlamentti sääti viime joulukuussa lain, jonka mukaan osa ydinlaitosten tarkastuksista keskeytetään, jolleivät ydinsopimuksen eurooppalaiset osapuolet luovu helmikuuhun mennessä Iranin öljy- ja pankkialaa koskevista pakotteistaan.

Tämän jälkeen Grossi ja IAEA saivat neuvoteltua Iranin kanssa sopimuksen, jonka mukaan Iran kuitenkin säilyttää ydinlaitoksissa olevien valvontakameroiden tallentaman kuvamateriaalin kolmen kuukauden ajan.

Grossi sanoi tuolloin, että tarkkailumahdollisuudet heikkenevät, mutta sopimus mahdollistaa sen, että tarkkailua voidaan jatkaa ja täydellisempään tilannekuvaan voidaan myöhemmin palata.

Väliaikaisen sopimuksen jatko olisi tärkeä neuvottelujen kannalta

Iran alkoi hiljalleen rikkoa ydinohjelmaansa rajoittavaa, monenkeskisesti neuvoteltua sopimusta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain silloinen presidentti Donald Trump veti Yhdysvallat ydinsopimuksesta vuonna 2018 ja palautti Irania koskevia pakotteita.

The Guardian -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Yhdysvaltain ja Iranin neuvottelijat olivat tähdänneet siihen, että uusi neuvottelukierros Yhdysvaltojen paluusta ydinsopimukseen käynnistyisi Wienissä ensi viikolla.

Eurooppalaisdiplomaatit ovat lehden mukaan varoittaneet vakavasta kriisistä, jos Iran ei suostu jatkamaan väliaikaista tarkkailusopimusta.

Jos Iran hävittää kuvamateriaalin ydinlaitoksista, valvojat eivät voi tietää, mitä ydinlaitoksissa on tapahtunut sitten helmikuun. Se tarkoittaisi ydinsopimuksen viimeisten rippeiden romahtamista ja todennäköisesti suistaisi ensi viikon neuvottelut raiteiltaan, The Guardian kirjoittaa.

Lisää aiheesta:

Iran uhmaa jälleen ydinsopimusta – kertoi aloittaneensa sopimuksen kieltämän korkean rikastusasteen uraanin säännöllisen tuotannon

Iran uhkaa kiihdyttää rajusti uraanin rikastamista ydinlaitoshyökkäyksen jälkeen