1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sää

Alkava viikko on tavanomaista viileämpi – pidemmän ajan ennusteessa juhannukseen mennessä ei hellejaksoja

Lapin yöttömissä öissä saattaa esiintyä yöpakkasia, etelämmässäkin kasveja kannattaa suojata hallalta. Etelässä sateet ja poutapäivät vaihtelevat, Lapissa puolestaan korkeapaine vahvistuu ja sateet pysyvät alkavalla viikolla poissa.

Hallaa esiintyy tulevana yönä lännessä ja tiistain vastaisena yönä etenkin Suomenselän alueella ja idässä. Kuva Espoosta Haukilahden rannalta 21. toukokuuta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Alkavalla viikolla Suomen voisi Ylen meteorologin Anne Borgströmin mukaan jakaa kahteen osaan. Lappiin on vahvistumassa korkeapaine ja koko viikko on poutainen.

Juuri alkaneet yöttömät yöt ovat kuitenkin kylmiä ja paikoin on yöpakkasia.

Maanantaina etelässäkin on enimmäkseen poutaa, mutta maan itäosissa ja Pohjois-Pohjanmaalla saadaan sateita. Tulevana yönä sade voi olla runsastakin.

– Pohjoisessa ja maan keskiosissa on aluksi koleaa, Pohjois-Pohjanmaalla esimerkiksi vain viitisen astetta, Borgström kertoo.

Hallaa eli maan pinnassa olevaa pakkasta esiintyy tulevana yönä lännessä ja tiistain vastaisena yönä etenkin Suomenselän alueella ja idässä.

– Tiistai on poutainen koko maassa, mutta keskiviikkona etelään saapuu sateita, ja torstaina ja perjantaina maan etelä- ja keskiosissa sadekuurojen mahdollisuus lisääntyy, Borgström ennustaa.

Helteitä Borgström ei ainakaan toistaiseksi lupaile.

– Jos katsotaan isoa kuvaa juhannukseen asti, hellejaksoa ei ole tiedossa. Hieman lämpenee ja kesäkuun alkupuolella voidaan päästä joinakin päivinä yli 20 asteen.

Viikon edetessä ollaan pikkuhiljaa siirtymässä kohti tavanomaisia lämpötiloja.

– Tässä vaiheessa toukokuuta päivälämpötilat ovat tavanomaisesti 15–17 asteen välillä maan etelä- ja keskiosissa, toistaiseksi ollaan vähän sen alle. Sateiden mukana lämpötilat jäävät tällä viikolla vielä alle 10 asteeseen, Borgström sanoo.