Korona hiipunut Keski-Suomessa, mutta Jyväskylässä tartunnat taas kasvussa – sairastuneet ovat pääosin 20-40-vuotiaita

Keski-Suomessa uusia koronavirustartuntoja on todettu viime viikolla vain Jyväskylässä. Maltillisista tartuntamääristä huolimatta kaupunki ei höllää vielä kesäkuun alussa laajemmin sisäliikunnan rajoituksia.

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla koronarokoteen on saanut 44 prosenttia yli 16-vuotiaista asukkaista. Rokotteita on annettu muun muassa Jyväskylässä Kuokkalan vanhalla terveysasemalla.. Kuva: Heli Kaski / Yle

Jyväskylässä koronavirustartunnat ovat kääntyneet viime viikolla hienoiseen kasvuun, kertoo kaupunki tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi). Viime viikolla uusia tartuntoja ilmeni Jyväskylässä 12, kun edellisviikolla niitä vahvistettiin 8. Viikolla 18 tartuntoja oli 6.

Koko Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tartuntojen määrä on pysynyt Koronanyrkin eli Keski-Suomen alueellisen tartuntatautien torjunnan johtoryhmän mukaan maltillisena. Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin vain Jyväskylässä.

Sairaanhoitopiirin alueella koronan ilmaantuvuus on viimeisen viikon osalta 4,8 ja kahden viikon ajalta 8,4. Ilmaantuvuusluku kertoo tartuntojen määrän kahdessa viikossa 100 000 asukasta kohti.

Viime viikolla kaikki uudet tartunnat ilmenivät alle 50-vuotiailla. Suurin osa koronaan sairastuneista on ollut nyt 20–40-vuotiaita.

Kesäkuun alku voi tuoda höllennyksiä rajoituksiin

Keski-Suomi on edelleen koronaepidemian perustasolla. Perustason alueilla rajoituksiin voi tulla kevennyksiä kesäkuun alussa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto kertoi maanantaina, että sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirje tulee ensi viikolla ja sen jälkeen aluehallintovirasto tarkastelee esimerkiksi alueensa kokoontumisrajoitusten jatkoa.

Jyväskylän kaupunki on keventänyt omia koronarajoituksiaan muutamia viikkoa, mutta kaupunki ei aio avata sisäliikuntapaikkojaan laajemmin vielä kesäkuun alussa. Kaupungin uimahalleissa ja kuntosaleilla osallistujamääriä rajoitetaan edelleen ja nämä rajoitukset jatkuvat ainakin 13. kesäkuuta saakka. Ulkoliikuntaa voi Jyväskylässä harrastaa jo ilman kokoontumisrajoituksia, kunhan turvaväleistä huolehditaan.

Juhlat mieluummin ulkona kuin sisätiloissa

Jyväskylä suosittelee myös, ettei kesäkuussa järjestetä yli 50 henkilön yksityistilaisuuksia. Muun muassa ylioppilasjuhlat tulee pitää porrastetusti ja turvavälein.

– Mikäli sää sallii, juhlia kannattaa viettää ulkona. Jos juhlia pidetään sisätiloissa, kannattaa osallistujia pyytää saapumaan porrastetusti, pitämään turvavälejä sekä huolehtimaan hyvästä käsihygieniasta, sanoo Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä tiedotteessa.

Myös Koronanyrkki linjasi, että valmistujaisjuhlia voi järjestää, jos ne pystytään oppilaitoksissa ja kouluilla toteuttamaan terveysturvallisesti.

Nykyrajoitusten mukaan Keski-Suomessa yli 50 henkilön yleisötilaisuudet ovat mahdollisia sekä ulko- että sisätiloissa, jos turvavälejä voi noudattaa ja käsihygieniasta huolehtia.

Jyväskylässä yli 12-vuotiaita koskeva laaja maskisuositus on edelleen voimassa.

Käsmä toteaa, että Keski-Pohjanmaan ja Päijät-Hämeen tilanteet osoittavat, että koronatilanne voi heikentyä nopeasti ja kuormittaa terveydenhuoltoa.

– Tältä vältytään, kun noudatetaan turvavälejä, kokoonnutaan mahdollisuuksien mukaan ulkoilmassa ja käytetään maskeja. Rokotukset etenevät koko ajan ja joka päivä harpotaan kohti tilannetta, jossa suosituksista voidaan luopua kokonaan, kuvaili Käsmä Jyväskylän poikkeusolojen johtoryhmän kokouksessa maanantaina.