Hyppää sisältöön

Finnair lentää Valko-Venäjän yli etelän suosittuihin lomakohteisiin – Minskiin pakotetun matkustajakoneen tapaus ei aiheuta muutoksia Suomen lentoihin

Finnair kertoo tehneensä maanantaiaamuna lentoturvallisuusarvion ja päätyi ratkaisuun, jonka mukaan lennot Kreikkaan ja Turkkiin Valko-Venäjän ilmatilan kautta jatkuvat.

Finnair aikoo jatkaa ylilentoja Valko-Venäjän ilmatilassa. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Valko-Venäjä pakotti eilen Kreikasta Liettuaan matkalla olleen matkustajakoneen muuttamaan kurssiaan ja laskeutumaan Vilnan sijasta Minskiin.

Ryanair kertoo tviitissään, että Valko-Venäjä ilmoitti lentohenkilökunnalle turvallisuusuhasta koneessa ja ohjeisti sitä muuttamaan kurssiaan. Matkustajakonetta Minskin kansainväliselle lentokentälle saattoi Mig-29 hävittäjä.

Koneessa mukana ollut matkustaja kertoi Reutersille, että pari minuuttia suunnanmuutoksen jälkeen kapteeni ilmoitti matkustajille ilman selitystä, että kone laskeutuu Minskiin.

– Vähän myöhemmin kerrottiin, että on jotain teknisiä syitä. Laskeutumisen jälkeen koneen ympärillä oli valkovenäläisiä paloautoja ja poliisiautoja ja noin viisikymmentä ihmistä.

Matkustajat kertoivat nähneensä viranomaisten käytössä myös lukuisia saksanpaimenkoiria.

Koneesta ei löytynyt pommia tai muuta turvallisuusuhkaa, sen sijaan Valko-Venäjän viranomaiset pidättivät lentokenttäepisodissa oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin.

Pakotettiin laskeutumaan jyrkässä kulmassa

Lentoliikennettä reaaliajassa seuraavan Flightradar24-sivuston mukaan koneen olisi ollut todellisen turvallisuusuhankin vallitessa järkevämpi laskeutua alkuperäiseen määränpäähänsä Vilnaan, sillä se olisi ollut Minskiä lähempänä. Nyt kone siis pakotettiin laskeutumaan poikkeuksellisen jyrkässä kulmassa Minskiin.

Useat maat ovat tuominneet Valko-Venäjän päätöksen pakottaa matkustajakone laskeutumaan. Tapaus on myös herättänyt kysymyksen, onko maan ilmatilan kautta lentäminen enää turvallista.

Turvallisuusarvion on tehnyt myös suomalainen Finnair, joka lentää Valko-Venäjän yli yksittäisiä viikkovuoroja Haniaan Kreetalle ja Turkin Gazipasaan.

Lentoja on koronapandemian vuoksi vähemmän kuin tavallisesti.

Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva kertoo Ylelle sähköpostilla, että tapaus ei aiheuta muutoksia Finnairin lentoihin.

– Seuraamme huolellisesti tämän huolestuttavan tapauksen kehittymistä ja mahdollisia viranomaisohjeistuksia. Useat maat, Suomi mukaan lukien ovat jo tuominneet tapauksen ja vaatineet siitä selvitystä.

Kanervan mukaan, ilmatilan käytön arviointi on osa yhtiön normaalia lentoturvallisuuden varmistamista. Uusia viranomaisohjeistuksia ei ole annettu, joten lentoja jatketaan entiseen tapaan.

Lue myös:

Ulkoministeri Haavisto otti yhteyttä Valko-Venäjän ulkoministeriin: "Hyvin hataria olivat selitykset"

Liettuan-lennolta kaapattu oppositioaktivisti pelästyi koneen käännyttyä reitiltään, silminnäkijät kertovat – Valko-Venäjän toimet saivat laajan tuomion

Yhdysvallat vaatii Valko-Venäjällä kiinni otetun oppositioaktivistin välitöntä vapauttamista