Hyppää sisältöön

Oulun seudulle tulee Suomen ensimmäinen droonien lennonjohdon testausalue – kaupunkiin rakennetaan oma ilmatila

Kansainvälisesti merkittävässä Drolo-projektissa mietitään, miten ammattikäytössä oleva droonit ja muu ilmailuliikenne pidetään erillään toisistaan. Drooniliikenteen hallinta saattaa tulevaisuudessa tulla kuntien vastuulle, nyt siihenkin haetaan mallia.

Ouluun perustetaan droonien lennonjohdon testausalue. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Suomen ensimmäisellä droonien lennonjohdon testausalueella paneudutaan ammattimaisten droonien hallittuun käyttöön alailmatilassa, jossa ne yleensä liikkuvat.

– Että homma pysyy hanskassa ja toiminta ei lähde villiksi. Lainsäädäntökin on menossa siihen suuntaan, että alailmatila täytyy ottaa haltuun, kertoo VTT:n johtava tutkija, Drolo-projektin tutkimuskoordinaattori Petri Mononen.

Kansainvälisesti merkittävä Drolo-projekti alkoi huhtikuussa ja se kestää kaksi vuotta.

Tulevaisuudessa on todennäköistä, että droonilennonjohto olekaan ilmailuviranomaisten heiniä, vaan kunnat joutuvat ottamaan tästä vastuuta. Joko tuottamalla valvonnan itse tai hankkimalla sen muualta.

– Testaamme hankkeessa kaupungin ilmatilan perustamista, Mononen sanoo.

Projektin tuloksia voidaan hyödyntää laajemminkin kaupunkiseuduilla tulevaisuudessa. Tarkoituksena on selvittää myös, miten droonien käyttämä ilmatila voidaan pitää erillään esimerkiksi matkustajaliikenteestä.

Projektissa tutkitaan myös, miten uusia teknologioita voidaan hyödyntää miehittämättömässä ilmailussa. Esimerkkinä tästä ovat 5G-verkko sekä painettu ja sulautettu elektroniikka.

Käytännön sovelluksia voivat olla sataman älykkäät droonipalvelut tai droonisääpalvelut. Lisäksi testataan vedyn sopivuutta droonien energialähteeksi ja droonien käyttöä lentoaseman läheisyydessä.

Drooniyritykset voivat projektin aikana kehittää omia liiketoimintamallejaan vientiä ajatellen.

Droonien ja niiden ilmatilan hallinnan testausprojektiin osallistuvat VTT:n lisäksi Aalto-yliopisto, Ilmatieteen laitos, Fintraffic lennonvarmistus, Nokia, Insta, TactoTek, Oulun satama, Fleetonomy ja MediaTek. Noin 7,5 miljoonan euron hankkeen rahoittaa osin Business Finland, ja myös BusinessOulu on osallistunut sen valmisteluun.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.