Hyppää sisältöön

Viimeinenkin Perämeren jäänmurtaja palasi telakalle toukokuun puolessa välissä – kaikkiaan kuusi alusta työskenteli alueella

Talvi 2020–2021 oli jään pinta-alassa mitattuna keskimääräinen. Poikkeuksellista juuri päättyneellä kaudella oli, että syys- ja talvimyrskyt puuttuivat lähes kokonaan. Tämä hidasti vesien jäähtymistä.

Otso on yksi Perämeren jäänmurtajista. Otso kuvattuna nelisen vuotta sitten. Kuva: Miikka Ylikoski / Arctia Oy

Jäänmurtokausi päättyi toukokuun puolivälissä, kun viimeinenkin Perämerellä avustaneesta murtajasta lopetti jäänmurron. Kausi alkoi joulusta.

Kuluneella kaudella Väylävirastolla oli Suomessa käytössä kaikkiaan seitsemän Arctian jäänmurtajaa sekä yksi Alfons Håkansin jäänmurtaja.

Perämerellä liikennettä avustivat Urho, Sisu, Otso, Kontio ja Solaris sekä Pietarsaaren korkeudella Zeus.

Juuri päättynyt jäänmurtokausi oli siinä mielessä poikkeava, että kovat syys- ja talvimyrskyt puuttuivat lähes kokonaan. Syksyn tuulinen kausi alkoi aikaisin, ja perinteiset joulunajan merialueiden myrskyt puuttuivat, mikä hidasti todennäköisesti myös vesien jäähtymistä.

Keväällä pitkähkön aikaa vallinnut pohjoinen ilmavirtaus painoi jäämassan eteläiselle Perämerelle, mikä pidensi useamman jäänmurtajan tarvetta jonkin verran.

Talvi 2020–2021 oli jään pinta-alassa mitattuna keskimääräinen.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.