1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ravintolaterassit

Ravintolat rakentavat nyt terasseja Helsingissä, kun kaupunki höllensi luvansaantia – yksi näyttävimmistä on Hans Välimäen ravintolan pylväskäytävä

Ulkoanniskelualueiden aukioloaikoja pidennetään pysyvästi klo 23:een saakka ja ravintoloitsija saa luvan ulkotarjoilualueelle tavallista helpommin. Erityisen kysyttyjä ovat nyt pysäköintiruutuihin rakennettavat parklet-terassit.

Hans Välimäki haki ravintola Bardotin terassiin vaikutteita eurooppalaisista arkadeista. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Yksi tänä keväänä terassin rakentamiseen ryhtyneistä ravintoloitsijoista on Hans Välimäki. Hän on tyytyväinen, että sai luvat astetta näyttävämmän pylväiden ja holvikaarten kannattaman terassikatoksen pystyttämiseen ravintola Bardotin edustalle.

Massiivisuudesta huolimatta kyseessä on väliaikainen rakennelma.

– Jos olisimme rakentaneet terassiksi luurankotelineet, se olisi saattanut vaikuttaa liikevaihtoomme. Nyt saimme veivattua tähän arkadi-tyyppisen kattorakenteen. Se pitää sadetta ja vähän tuultakin. Suomessa ei aina paista.

Välimäen mukaan Helsingin kaupunki on ollut hyvin mukana kesäisen Helsingin ilmeen muuttamisessa eurooppalaiseen suuntaan.

– Silloin kun me avasimme, olimme jo pyytäneet pohjapiirustuksiin tai karttapiirustuksiin merkitsemään meille tämän terassialueen. Kun me olimme korvamerkinneet jalkakäytäväalueen meille, niin oikeastaan teimme sellaisen yksinkertaisen ilmoituksen ja kaupungilta tuli peukalo, että antaa mennä vain.

Kaupunki onkin helpottanut ravintoloiden terassien toimintaa. Ulkoanniskelualueiden aukioloaikoja pidennetään pysyvästi ja ravintoloitsija saa luvan ulkotarjoilualueelle tavallista helpommin.

Epidemiatilanteen helpottaessa asuinalueilla olevat terassit saavat olla auki kello 23 saakka, ja musiikkia voi soittaa iltakymmeneen.

Kevyen terassin saa tänä kesänä tietyin ehdoin pystyttää ilman lupaa kuten viime kesänäkin. Jos terassi pystytetään kaupungin alueelle, tulee siitä kuitenkin tehdä terassisopimus.

Ravintolayrittäjä Hans Välimäki on luopunut kahdesta ravintolastaan ja keskittyy nyt yhteen, ravintola Bardotiin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Erityisesti parkkiruutuihin rakennettavien terassien lupia kysytään

Kaupungin alueidenkäytön ja -valvonnan päällikön Antti Mäkisen mukaan terassilupien kysyntä on ollut vilkasta.

– Tänä keväänä erityisesti niin sanottujen parklet-terassien kysyntä on kasvanut, Mäkinen sanoo.

Parklet-terassit ovat pysäköintiruutuihin rakennettavia tilapäisiä ulkotarjoilualueita. Ravintola voi vuokrata käyttöönsä enintään kolme liikehuoneiston edustalla sijaitsevaa parkkiruutua kesäkaudelle eli huhti-lokakuuksi.

Parkletiin voi rakentaa kevyen ja matalan lavarakenteen ja asentaa päivänvarjot tai markiisin ilman toimenpidelupaa.

– Mitä kevyempi terassi, sitä nopeammin pääsee liikenteeseen, Mäkinen sanoo.

Tänä keväänä katukuvaan ilmestyneiden kasvihuoneen kaltaisten lasitettujen terassikoppien pystyttäminen sen sijaan edellyttää rakennusvalvonnan lupaa. Luvan myöntämiseen vaikuttaa rakennelman sopiminen kaupunkikuvaan ja asemakaavaan. Joskus myös naapurien mielipide vaikuttaa päätökseen.

Myös lupia perinteisiin katuterasseihin on kyselty runsaasti. Välittömästi liiketilan edessä olevaa 80 senttimetrin levyistä kaistaletta saa käyttää terassialueena maksutta. Suurempien alueiden vuokraamisesta sovitaan kaupungin kanssa.

"En halua terasseilta pois mitään, mutta haluaisin myös hengennautintoja"

Teatteriohjaaja Ritva Siikala nauttii istuskellen Kluuvikadulla kahvilan aurinkoisella terassilla. Hän iloitsee siitä, että terassin perustamisesta on tehty ravintoloitsijoille helpompaa. Samaan hengenvetoon hän ihmettelee, miksi kulttuurialaa on kohdeltu ravintola-alaa ankarammin.

– En halua terasseilta mitään pois, mutta haluaisin myös hengennautintoja, Siikala sanoo.

Samassa kahvipöydässä niin ikään teatteriohjaaja Bengt Ahlfors hehkutta kuinka ulkona syöminen ja juominen kuuluvat olennaisena osana kesään.

– Korona ei ole yksinomaan terveydellinen ongelma, vaan myös sosiaalinen ongelma. Se että voi tavata ihmisiä, on tärkeää.

Teatteriohjaajat Ritva Siikala ja Bengt Ahlfors nauttivat kesäterasseista. Kumpaakin mietityttää tosin, miksi ravintola-ala on selvinnyt koronasta kulttuurialaa lievemmin rajoituksin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Kaupungilla on viime kesän tapaan vireillä myös oma jättiterassihanke.

Senaatintorille koronakesän 2020 ravintolatoiminnan mahdollistamiseksi pystytetty terassikompleksi keräsi parhaimmillaan jopa 7 000 asiakasta päivässä. Tänä vuonna vastaavaa hanketta puuhataan Kasarmintorille. 12 ravintolan ja 560 asiakaspaikan terassikompleksin on määrä avautua Helsinki-päivänä 12.6. ja jatkua aina elokuun puoliväliin saakka.

Voit keskustella aiheesta tiistaihin 25.5.2021 kello 23:een asti.

Lue myös:

Lähes 200-vuotias ravintola Kaisaniemi palaa hiljalleen alkuperäisasuunsa – Mannerheimin salaovi ja salin läpi kasvava tammi jäävät paikoilleen