1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metalliteollisuus

Metallialan tilauskanta kääntyi kasvuun koronasyöksyn jälkeen – opiskelija Konsta Risteelä on yksi niistä nuorista, joita ala tarvitsee vastatakseen kysyntään

Metalliteollisuuden tilausmäärät ovat olleet kasvussa alkuvuodesta. Tilaukset romahtivat viime keväänä ja osa yrityksistä joutui lomauttamaan työntekijöitä. Alalle kaivataan edelleen lisää ammattitaitoista työvoimaa, erityisesti nuoria ja naisia.

Konsta Risteelä työskentelee parhaillaan polttoleikkaajana metalliyritys Tibnorissa Seinäjoella.
Metalliteollisuuden koronan takia alkanut alavire jatkui vuodenvaihteeseen, mutta sen jälkeen kysyntää on ollut. Opiskelija Konsta Risteelä uskoo teräkseen tulevaisuuden alana.

Konetekniikkaa viimeistä vuotta Oulun yliopistossa opiskeleva Konsta Risteelä on jo toista vuotta peräkkäin seinäjokelaisessa metalliyrityksessä Tibnorissa sekä harjoittelijana että kesätyöntekijänä.

– Minä valitsin tämän alan siksi, koska näen teräksen erittäin hyvänä mahdollisuutena lähes kaikkeen, niin ympäristöystävällisyyteen kuin energiatehokkuuteen. Teräs on infrastruktuurin selkäranka, Risteelä sanoo.

Risteelä hakee metallialan tuotannon töiden kautta vauhtia edetäkseen materiaalitekniikan suunnitteluun ja tutkimukseen. Hän kokee tärkeäksi saada kokemusta myös käytännön töistä.

– Jossakin vaiheessa rupesi tulemaan rakkaus tähän teräkseen, hän kuvailee virnistäen omaa alavalintaansa.

Koronakriisin vaikutukset ovat olleet tähän saakka pelättyä lievemmät teknologiateollisuudessa esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla. Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön Alueelliset kehitysnäkymät 2021 -julkaisussa.

Teollisuuden alavire jatkui lähes viime vuoden loppuun asti. Tilaukset lähtivät kuitenkin alkuvuodesta kasvuun, ja metalliteollisuus oli yksi kovimmista nousijoista maaliskuun tilastossa.

Yritysten ja alueiden välillä on kuitenkin vaihtelua. Samaan aikaan alalla on myös edelleen pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä.

Lue seuraavaksi: Teollisuuden tilaukset kasvoivat maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta

Tilausmäärät kasvoivat alkuvuodesta vauhdilla

Seinäjoella toimiva SSAB-konserniin kuuluva metallialan yritys Tibnor on palkannut tänä vuonna 40 uutta työntekijää, koska tilaukset lähtivät loppuvuodesta kasvuun.

Yrityksen tilauskanta tippui jyrkästi viime keväänä koronan seurauksena. Myynti kävi syvällä, mutta nousi kuitenkin Seinäjoen palvelukeskuksen johtajan Arto Aron mukaan nopeasti. Sama ilmiö oli koko toimialalla.

– Sama näkymä oli kaikilla. Yleisesti jäätiin odottamaan, että mitä tuleman pitää ja kuinka pahaksi tilanne menee, mutta onneksi isommilta vahingoilta vältyttiin, Aro kommentoi.

Tibnorin Seinäjoen palvelukeskuksen johtaja Arto Aro sanoo, että tällä hetkellä metalliteollisuuden näkymät ovat hyvät. Kuva: Mirva Ekman / Yle

Tilausten ja asiakkaiden määrän kasvu on huomattu myös toisessa seinäjokelaisessa metallialan yrityksessä, Ferrum Steelissä.

– Nyt on mennyt tietysti paremmin kuin viime vuonna. Keväästä loppuvuoteen oli monilla aika heikko tilanne, mutta vuodenvaihteessa tapahtui selkeä muutos. Itsekin seurasin vähän hämmästyneenä, miten nopeasti tilanne muuttui, kertoo Ferrum Steelin toimitusjohtaja Tero Pukkila.

Työntekijöistä on pidetty kiinni

Keväällä osa teollisuuden yrityksistä joutui tilauskannan romahdettua lomauttamaan työntekijöitä. Näin kävi myös yli 200 henkilöä työllistävälle Tibnorille.

– Meillä toipuminen ja kaupankäynti alkoivat piristyä kuitenkin jo kesän aikana, eli pudotus ei ollut pitkäkestoinen, Arto Aro kertoo.

Myös Ferrum Steel on palkannut keväällä 15 työntekijää lisää ja lisäksi yritykseen on tulossa parikymmentä kesätyöntekijää. Tero Pukkila kertoo yrityksen etsineen jo viime vuonna kiivaasti uusia asiakkuuksia.

Pukkila epäilee, että nimenomaan metalliteollisuudessa koronan vaikutukset jäivät näennäisesti vähäisemmiksi, koska alan yritykset eivät halua päästää työntekijöistä irti.

– Työntekijöistä haluttiin pitää kiinni, vaikka tilauksia toki siirtyi ja peruuntui, eikä vuosi ollut kovin hyvä taloudellisesti, Pukkila täsmentää.

Nuoria ja naisia kaivataan alalle lisää

Metalliteollisuudessa on edelleen pulaa ammattitaitoisista työntekijöistä. Yritykset kouluttavat osaajia itse ja työntekijöitä on etsitty monien eri yhteistyöhankkeiden avulla.

Esimerkiksi Vetovoimaa tekniikan aloille -hanke on pyrkinyt lisäämään osaajia tekniikan alalla aliedustettuina olevista tytöistä ja naisista, ja kannustanut myös maahanmuuttajia hakeutumaan alalle.

– Metallialan osaaminen ei ole sukupuolisidonnaista, ja mielellämme näkisimme työnhakijoiden joukossa lisääkin naisia. Selvitämme myös työperäistä maahanmuuttoa, että olisiko tämä yksi vaihtoehto meille, Arto Aro kertoo.

Konsta Risteelän mielestä alasta pitäisi tehdä nuorille houkuttelevampi.

– Alaa pitäisi markkinoida positiivisella asenteella. Myös se etu alalla on, että tekniikka kehittyy. Sanoisin esimerkkinä sen, että jos osaa käyttää tietokonetta, niin itse en näe esteitä oppia käyttämään useita metallialan laitteita. Useiden perustyökalujen käyttökokemus on eduksi, Risteelä miettii.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin 28. toukokuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Älä arkaile puhua ruotsia, neuvoo asiantuntija – Työvoiman tarve rajan takana on valtava, kun Ruotsi investoi miljardeja pohjoiseen

Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon