1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uusnatsismi

Syyttäjä: hakaristilippujen kantaminen uusnatsien itsenäisyyspäiväkulkueessa selvä ja uhkaava viesti – Syytetyt: iskulauseita vain valkoisia miehiä vastaan

Poliisi takavarikoi hakaristilippuja uusnatsien Kohti vapautta -kulkueesta Helsingissä itsenäisyyspäivänä 2018. Syyttäjä katsoo, että lippujen käyttäminen oli kiihottamista kansanryhmää vastaan ja lakkautetun Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan jatkamista.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta -marssin Hakaniemessä Helsingissä ja poisti hakaristilippuja itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Helsingin käräjäoikeus aloitti tiistaina Kohti vapautta -kulkueen kahden ja puolen vuoden takaisen mielenilmauksen tapahtumien selvittämisen. Oikeus pui myös helsinkiläisen koulun läheisyydessä järjestettyä rasistista puhetilaisuutta.

Kummassakin tapauksessa oli syyttäjän mukaan kyseessä lakkautetun äärioikeistolaisen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen (PVL) aktivistien toiminta.

Poliisi otti hakaristiliput pois itsenäisyyspäivänä 2018 Kohti vapautta -kulkueen kärjessä marssineilta mielenosoittajilta, kun kehotukset lippujen luovuttamisesta vapaaehtoisesti eivät tehonneet.

Syyttäjä syyttää kolmea hakaristilippua kantanutta miestä ja kulkueeseen osallistunutta PVL:n Suomen osaston johtajaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Helsingin oikeustalolla järjestettävää oikeudenkäyntiä seurasi kolmisenkymmentä henkilöä, joilla oli vaatteissaan äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -ryhmän tunnuksia. Kuva: Yle

Syyttäjän mukaan miehet myös vastustivat lippujen pois ottamista ja syyllistyivät näin virkamiehen vastustamiseen.

Syytetyt kiistivät oikeudessa, että poliisi olisi vaatinut heiltä luovuttamaan liput. Heidän mukaansa poliisi otti liput pois yllättäen.

Viides kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syytetty mies teki poliisille ilmoituksen Kohti vapautta -mielenosoituksen järjestämisestä. Hän kiistää kantaneensa lippua eikä katso olevansa vastuussa muiden kulkueeseen osallistuneiden toimista.

Syyttäjä katsoo, että mielenosoituksen järjesti Pohjoismainen vastarintaliike. Kaikki oikeudenkäyntiin osallistuneet miehet kiistivät osallistuneensa mielenosoitukseen PVL:n nimissä.

Yksi syytetyistä on ruotsalainen eikä hän ollut paikalla oikeudessa. Syyttäjän mukaan mies on myöntänyt kirjallisesti olleensa mukana mielenosoituksessa.

Syyttäjä: hakaristilipun viesti yksiselitteinen

Syytteiden nostamisesta päätti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen.

Syytettä ajavat oikeudessa valtionsyyttäjä Mikko Männikkö ja aluesyyttäjä Krista Mannerhovi.

Männikkö sanoi, että hakaristilippujen edustama viesti oli yksiselitteinen ja yleisesti tunnettu Hitlerin natsi-Saksan symboli. Se on muun muassa juutalaisia, vammaisia ja sukupuolivähemmistöjä solvaava ja uhkaava.

Männikkö korosti, että kyseessä oli itsenäisyyspäivä, jolloin suomalaisuus on vahvasti esillä. Suomeen oli saapunut pari, kolme vuotta aiemmin paljon turvapaikanhakijoita.

Männikön mukaan kulkue viestitti, että nämä ihmiset ovat alempiarvoisia eikä heitä tulisi päästää Suomeen.

– Hakaristilipun viesti tällaisessa yhteydessä on selvä. Ja on selvää, että mielenosoitusta seuraava yleisö ymmärtää lippujen tarkoituksen.

Valtionsyyttäjä Mikko Männikön mukaan mielenosoitusta seurannut yleisö ymmärsi hakaristilippujen viestin. Kuva: Yle

– Syyttäjien väite on se, että hakaristilippujen kantaminen on ollut suoraa jatkumoa PVL:n aatemaailmaan ja ideologiaan, sanoi Krista Mannerhovi.

Mannerhovi muistutti, että PVL:n tavoitteena oli kansallissosialismi ja järjestö piti Hitleriä suurmiehenä. PVL oli myös tarvittaessa valmis sotaan Suomen irrottamiseksi Euroopan unionista.

PVL:n entinen nokkamies: mainittiin vain valkoisia miehiä

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi PVL:n lakkatetuksi marraskuussa 2017. Lainvoimaisen päätöksen lakkauttamisesta teki korkein oikeus syksyllä 2020.

PVL:n Suomen osaston johtajana toiminut mies korosti, että lakkautustuomio ei ollut itsenäisyyspäivänä 2018 lainvoimainen, joten mielenosoitukseen olisi voitu osallistua PVL:n lipuilla.

Hakaristilippujen käyttö olikin miehen mukaan protesti Poliisihallitusta vastaan, koska PVL:n lipun käyttö oli kielletty.

Syytetyt vetosivat siihen, että hakaristilipun käyttöä ei ole Suomessa kielletty. Heidän mielestään hakaristilipun käyttö ei ole mitenkään yksiselitteistä.

Oikeus katsoi Kohti vapautta -kulkueen mielenosoituksesta kuvattua videota.

PVL:n Suomen osaston puheenjohtajana toimineen miehen mukaan video osoitti, että luvan saanut mielenilmaus oli rauhallinen ja siinä huudettiin iskulauseita suomalaisia poliitikkoja eli "valkoisia miehiä" vastaan eikä vähemmistöjä tai maahanmuuttajia vastaan.

Syytettyjen mukaan poliisi puuttui hakaristilippujen kantamiseen vasta kun kulkue lähestyi Hakaniemessä vastamielenosoittajien kulkuetta. Kukaan syytetyistä ei vaatinut oikeudessa takavarikoitujen lippujen palauttamista.

Koulupuheen pitäjä: kehotin puolustautumaan itse

Käräjäoikeus käsitteli myös syytteitä helsinkiläisen Merilahden koulun läheisyydessä huhtikuussa 2018 järjestetystä mielenilmauksesta.

Tilaisuudessa pidettiin nuorille koululaisille osoitettu puhe, jossa syyttäjän mukaan uhattiin, paneteltiin ja solvattiin tiettyjä maahanmuuttajaoppilas- ja nuorisoryhmiä. Oikeus katsoi videotallenteen tästäkin tapahtumasta.

Syyttäjä katsoo, että tässäkin tapauksessa oli kyseessä PVL:n nimissä tapahtunut kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Puhe osoitettu Merilahden koulun valkoisille oppilaille ja siinä kehotettiin pitämään koulu puhtaan valkoisena.

Puheen pitänyt mies kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa hän vain kehotti koululaisia puolustautumaan itse väkivaltaisia maahanmuuttajanuoria vastaan. Hän sanoi, että itsensä puolustaminen väkivaltatilanteessa on sallittua ja koulukiusaamista hyssytellään.

– Puheessa vain kritisoidaan tiettyjä ryhmiä heidän käytöksensä perusteella. En puhu hyökkävästä väkivallasta vaan itsepuolustuksesta. Siinä ei väitetty valkoisia paremmaksi.

Mies sanoi oikeudessa, että maahanmuuttajien antisosiaalinen käytös johtuu osin rodusta ja geeneistä ja alakoululaisten on hyvä tietää "raadollinen totuus".

Mies oli yksi hakaristilipun kantamiseen osallistuneista. Hänen syytteidensä käsittely jatkuu näiltä osin vielä torstaina.

Syyttäjä vaatii vankeutta puheen kuvanneelle naiselle

Puheen nettiin välittänyt nainen kiisti myös syyllistyneensä rikokseen. Hänen mielestään kuvaaminen julkisella paikalla ei ole rikos. Hän kiisti tienneensä etukäteen puheen tarkkaa sisältöä ja sitä, minne puhe menee.

– En tiennyt meneeko se suorana vai onko meidän oma dokumentti. Mulle annettin vain keppi, jonka päässä on kuvauslaite. Ei tuossa voi tietää tekevänsä rikosta kun kuvaa tuommoisen pätkän.

Puheen sisältö ei kuitenkaan yllättänyt naista. Hän kiisti olevansa lakkautetun PVL:n aktiivijäsen, mutta myönsi olleensa mukana sen toiminnassa.

Nainen sanoi, että hän ei ole vastuussa siitä, jos videota on levitetty netissä.

Syyttäjän mielestä kyseessä oli täysin harkittu aktivistien teko, jossa kehotettiin "puhtaita" suomalaisia jengiytymään ulkomaalaisia vastaan.

– Tässä tapauksessa sakko ei todellakaan ole riittävä. Esitämme kuukausissa mitattavaa vankeusrangaistusta ja oheissakkoa, sanoi Männikkö.

Puhe löytyy yhä netistä

Puhetilanteesta löytyy netistä kaksi videota, joista toinen sisältää pelkän puheen ja se on tekstitetty englanniksi.

Syyttäjä vaatii syytettyjä poistamaan videot netistä. Syytetyt sanoivat, että he eivät voi tätä tehdä, koska eivät löydä videoita netistä eikä heillä olisi edes valtuuksia tehdä poistoja.

Helsingin oikeustalolla järjestettyä oikeudenkäyntiä seurasi aamupäivällä ja alkuiltapäivällä kolmisenkymmentä henkilöä, joilla on vaatteissaan äärioikeistolaisen Soldiers of Odin -ryhmän tunnuksia. Koronaturvallisuuden vuoksi heistä pääsi saliin yhtäaikaa vain muutama henkilö.

Käräjäoikeus antaa tuomion jutussa heinäkuussa.

Lue myös:

Valtakunnansyyttäjä määräsi syytteitä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta – hakaristiliput liikaa mielenosoituksessa

Poliisi epäilee hakaristilippuja kantaneita miehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – näin syntyi päätös lippujen riisumisesta

Helsingin apulaispormestari Pakarinen tuomitsee rasistiset mielenilmaukset koulujen läheisyydessä – jo toinen mielenosoitus puolen vuoden sisällä