1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

Ulkoministeri Haavisto näkee kaappauksen piirteitä Ryanairin koneen pakottamisessa Minskiin

Ulkoministeri Pekka Haaviston mielestä Valko-Venäjän hallinto on tullut "kujan päähän" ja viimeinen taistelu on käynnissä.

Pekka Haavisto kommentoi oppositioaktivistin pidätystä
Pekka Haavisto kommentoi oppositioaktivistin pidätystä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) arvioi, että Valko-Venäjän eilen sunnuntaina tekemässä lentokoneen maahan pakottamisessa oli kaappauksen piirteitä. Haavisto esiintyi Ylen TV-uutisten haastattelussa.

EU:n viranomaiset tutkivat nyt, mitä lakeja Valko-Venäjä rikkoi. Unionin johto reagoi rikkomuksiin, Haavisto vakuutti.

– Tämä ei voi olla uusi normaali, Haavisto totesi.

EU:n huippukokous on parhaillaan koolla pohtimassa Valko-Venäjän tilannetta. Haaviston mukaan sanktioita voidaan asettaa esimerkiksi henkilöille, jotka ovat päättäneet matkustajakoneen maahan pakottamisesta. Lisäksi Valko-Venäjän ilmatila voidaan asettaa lentokieltoon ja Valko-Venäjää estetään käyttämästä EU:n kenttiä, Haavisto kertoi.

Pekka Haavisto Kuva: Yle

Haavisto uskoo, että Valko-Venäjällä on menossa "viimeinen taistelu". Aljaksandr Lukašenkan hallintoon kohdistuu joka suunnasta pakotteita. Valko-Venäjän nykyjohto on tullut "kujan päähän", hän luonnehti.

Haavisto ei usko, että Valko-Venäjän alueen yli lentämiseen sinänsä liittyisi riskiä, mutta hänestä on ymmärrettävää, että ihmiset ovat huolissaan.

Von der Leyen: Investoinnit jäihin

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi EU:n huippukokouksen alla, että unioni kohdistaa Valko-Venäjään "vahvoja vastatoimia".

Von der Leyenin mukaan unioni keskustelee vastatoimista, jotka kohdistuisivat valkovenäläisiin henkilöihin, liikeyrityksiin, maan hallintoa tukeviin liikelaitoksiin ja ilmailusektoriin.

EU:n investoinnit Valko-Venäkälle jäädytetään, kunnes maa muuttuu jälleen demokratiaksi. Investointeihin on varattu kolme miljardia euroa.

Lentoyhtiöt alkoivat välttää Valko-Venäjän ilmatilaa, ja Liettua kehottaa kansalaisiaan poistumaan maasta

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: miksi Valko-Venäjän hallinto ryhtyi ennennäkemättömiin tekoihin saadakseen kiinni 26-vuotiaan aktivistin?

Halpalentoyhtiön kone oli matkalla Liettuaan, kun Valko-Venäjä pakotti sen yllättäen Minskiin. Kaiken takana oli juoni saada kiinni lennolla ollut 26-vuotias Raman Pratasevits. Mutta kuka Pratasevits on ja miksi Valko-Venäjä oli valmis ennennäkemättömään tekoon hänen takiaan? Ylen toimittaja Suvi Turtiainen kertoo Marjukalle ja Samille, mitä Valko-Venäjällä tapahtuu ja miten tapaus ajaa valkovenäläiset yhä ahtaammalle.