1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valko-Venäjä

EU:lta tulossa uusia pakotteita Valko-Venäjälle – muun muassa valkovenäläisten lentoyhtiöiden pääsy EU:n ilmatilaan aiotaan estää

Huippukokouksessaan Brysselissä johtajat tuomitsivat Valko-Venäjän toimet ja vaativat maata vapauttamaan oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin ja hänen naisystävänsä Sofia Sapegan.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel pitivät tiedoitustilaisuuden EU:n huippukokouksessa Brysselissä 24. toukokuuta 2021. Kuva: John Thys / AOP

EU-maiden johtajat pääsivät maanantaina sopuun uusien pakotteiden asettamisesta Valko-Venäjälle. Muun muassa taloudellisten pakotteiden lisäksi EU-maat aikovat kieltää valkovenäläisiä lentoyhtiöitä käyttämästä EU:n ilmatilaa tai lentokenttiä, kertoo esimerkiksi uutistoimisto Reuters (siirryt toiseen palveluun).

Huippukokouksessaan (siirryt toiseen palveluun) Brysselissä johtajat tuomitsivat Valko-Venäjän toimet ja vaativat maata vapauttamaan oppositioaktivisti Raman Pratasevitšin ja hänen naisystävänsä Sofia Sapegan. Lisäksi Kansainväliseltä siviili-ilmailujärjestöltä pyydetään tutkimusta sunnuntain tapahtumista, kun Ryanairin matkustajakone pakotettiin laskeutumaan Minskiin.

Johtajat kehottavat EU-maissa lentäviä yhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Useat lentoyhtiöt ilmoittivat jo aiemmin, että ne välttävät maan ilmatilaa. Euroopan ilmailuviranomaisen Eurocontrolin mukaan Euroopan ilmatilassa lentää viikon aikana 2500 lentoa, jotka tavallisissa olosuhteissa kulkevat Valko-Venäjän ilmatilan kautta.

Lentorajoitusten ohella Valko-Venäjää vastaan aloitetaan talouspakotteiden valmistelu, minkä lisäksi EU-maat aikovat lisätä jo olemassa oleville henkilöpakotelistoille lisää nimiä.

Ryanairin lento oli matkalla Ateenasta Vilnaan. Pakotetun laskeutumisen tarkoituksena oli pidättää lennolla matkustajana ollutPratasevitš. Myös Sapega oli mukana lennolla. Pakotettua laskeutumista on luonnehdittu kaappaukseksi.

Laskeutumisen syyksi ilmoitettiin pommiuhka, joka ei pitänyt paikkaansa. Valko-Venäjän hävittäjä saattoi matkustajakonetta.

Pratasevitš tajusi heti mistä oli kysymys

Koneen matkustajat ovat kertoneet Pratasevitšin reagoineen välittömästi, kun selvisi, että kone oli kääntynyt kohti Minskiä.

Erittäin hermostuneelta vaikuttanut Pratasevitš nousi seisomaan ja otti matkatavaralokerosta kannettavan tietokoneensa, jonka hän ojensi tyttöystävälleen. Hän antoi myös puhelimensa matkakumppanilleen.

Pratasevitšin kerrotaan sanoneen, että kone käännettiin hänen takiaan.

– Hän ei huutanut, mutta oli selvää, että hän oli erittäin peloissaan. Näytti, että hän olisi hypännyt ulos ikkunasta, jos se olisi ollut mahdollista, kertoi koneessa ollut Edvinas Dimsa myöhemmin uutistoimisto AFP:lle.

Pratasevitš on ollut Valko-Venäjällä etsintäkuulutettuna. Häntä syytetään levottomuuksien aiheuttamisesta ja häntä uhkaa 15 vuoden vankeustuomio.

Valko-Venäjällä on ollut laajoja protesteja sen jälkeen, kun Aljaksandr Lukašenka julistautui vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien voittajaksi viime elokuussa.

Lue lisää:

Ulkoministeri Haavisto näkee kaappauksen piirteitä Ryanairin koneen pakottamisessa Minskiin

EU-johtajat joutuvat puimaan naapurisuhteita tänä iltana: Venäjän-suhde oli jo syöksykierteessä, ja nyt on pakko puhua myös Valko-Venäjästä

Lentoyhtiöt alkoivat välttää Valko-Venäjän ilmatilaa, ja Liettua kehottaa kansalaisiaan poistumaan maasta

Suomalaistutkija: Valko-Venäjä haluaa lentokaappauksella antaa varoituksen kaikille opposition edustajille

Liettuan-lennolta kaapattu oppositioaktivisti pelästyi koneen käännyttyä reitiltään, silminnäkijät kertovat – Valko-Venäjän toimet saivat laajan tuomion