1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tulvat

Nyt riittää vettä Pohjois-Karjalan järvissä ja joissa, mutta tulvavahinkoja ei ennusteta

Runsaat sateet näkyvät korkeina vedenpintoina vesistöissä. Kevään tulvahuippu koittaa ympäristökeskuksen mukaan vasta kesäkuussa. Tulvavahinkoja ei ole Pohjois-Karjalassa näköpiirissä, ellei tule vielä suuria sateita.

Kevättulvat ovat tuttuja Pielisen ranta-asukkaille, joskus voi laiturikin karata veden ollessa korkealla. Kuva vuodelta 2015, jolloin vedenpinta oli 60 senttimetriä keskiarvoa ylempänä. Kuva: Jouki Väinämö / Yle

Vedenpinnat ovat tavallista korkeammalla Pohjois-Karjalan suurissa järvissä alkukesän. Runsaat sateet lumien sulamisen jälkeen ovat jo nostaneet vedenkorkeuksia Vuoksen vesistössä.

Pielisellä vedenpinta on kääntynyt nousuun tavallista aiemmin. Pielinen on nyt noin 40 senttimetriä ajankohdan keskitasoa ylempänä.

Myös Pielisjoen virtaama on kasvanut ja Saimaa on yli puoli metriä ajankohdan keskitason yläpuolella.

Ympäristökeskus arvioi, että Pielisellä tulvahuippu koittaa kesäkuun alussa. Ennusteen mukaan vesi nousee lähiviikkoina vielä 10-20 senttimetriä. Näin kevättulva olisi Pielisellä 20-30 senttimetriä tavallista korkeammalla.

Saimaalla vedenkorkeus nousee edelleen 5-20 senttimetriä kesä-heinäkuun vaihteeseen mennessä.

Vedenkorkeuden nousua pyritään hillitsemään lisäjuoksutuksilla, jotka on aloitettu jo joulukuussa.

Ympäristökeskuksen mukaan lisäjuoksutusten ansiosta vältytään suuremmilta tulvavahingoilta - ellei tule runsaita sateita.