1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa, vaikka työttömyysluvut kaunistuvat pohjalaiskunnissa

Huhtikuun työllisyyskatsaus kertoo, että Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla pitkäaikaistyöttömyys on edelleen kasvanut vuoden takaiseen aikaan verrattuna. Toisaalta työttömyysluvut yleensä ovat tuossa ajassa kaunistuneet.

Pohjanmaan Ely-keskuksen alueella työttömyys on vähentynyt kaikissa ikäryhmissä, kaikilla aloilla ja kaikilla koulutusasteilla. Arkistokuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli huhtikuussa Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla vajaat 45 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin eli 2 583. Etelä-Pohjanmaalla yli vuoden työttömänä olleita oli puolestaan peräti 70,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Yli kaksi vuotta työttömänä olleita oli Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla huhtikuun loppuun mennessä vajaat 990.

Toisaalta työttömyys yleensä on alueella vähentynyt jopa runsaan kolmanneksen edellisvuoden huhtikuun lukemiin verrattuna ja jonkin verran myös edelliskuukaudesta. Työttömiä oli Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla 8 555, mikä on 7,6 % työvoimasta. Eniten työttömyys väheni 35–36 -vuotiailla.

Työttömien työnhakijoiden osuus Etelä-Pohjanmaalla oli 7,9 prosenttia. Koko maan vertailussa työttömien työnhakijoiden määrä laski suhteellisesti eniten Etelä-Pohjanmaalla. Etelä-Pohjanmaalla työttömien määrä laski vuodessa 4796 henkilöllä, eli 41,3 prosentilla.

Huhtikuun tilastojen mukaan työttömyys oli alhaisinta Luodossa (2,3%) ja suurinta Lestijärvellä (11,6%). Kokkolan työttömyys oli 9,4% ja Pietarsaaren 7,8%.

Lomautettujen määrä on peräti romahtanut melkein 80 prosenttia pandemian alkukuukausien eli vuoden 2020 huhtikuun lukuihin verrattuna. Kokoaikaisesti lomautettuja pohjalaiskunnissa oli huhtikuun lopussa 1 329.

Samaan aikaan Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistoon ilmoitettiin huhtikuun aikana enemmän työpaikkoja (2 836) kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan. TE-toimistosta kerrotaan, että kesätyöpaikkojakin löytyy vielä.

Etelä-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistossa kuukauden aikana avoimeksi ilmoitettuja uusia työpaikkoja oli 2526 kappaletta, joka oli 1314 kappaletta enemmän kuin vuosi sitten.