Finnair ei käytä Valko-Venäjän ilmatilaa enää

Lentoyhtiö ei toistaiseksi lennä Valko-Venäjän ilmatilassa, kerrottiin tänään. Päätös on EU-suosituksen mukainen. Vaikuttaa Kreetan ja Alanyan lentoihin.

Lentoyhtiö Finnair päätti olla lentämättä Valko-Venäjän yllä. Kuva: imago images/Marcel Lorenz/ All Over Press

Finnair ilmoittaa, että sen lennot eivät käytä Valko-Venäjän ilmatilaa toistaiseksi. Ensimmäinen uudelleen reititettävä lento on yhtiön huominen Turkin-lento, jonka matka-aika pitenee hieman.

Ryanairin matkustajakone pakotettiin sunnuntaina laskeutumaan Minskiin, jotta oppositiotoimittaja Raman Pratasevitš voitiin pidättää.

Kaappauksena pidetyn laskeutumiskäskyn takia EU:n huippukokous kehotti eilen EU-maissa lentäviä yhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa, ja useat lentoyhtiöt ilmoittivat jo aiemmin tekevänsä näin.

Alas pakotettu Ryanairin lento oli matkalla Ateenasta Vilnaan.

Kreetan ja Alanyan lennot reititetään uudelleen

Finnair ilmoittaa uuden linjauksensa perustuvan liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ohjeistukseen. Virasto on antanut ohjeistuksensa lentoyhtiöille tänä aamuna, kertoo Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist.

– Tällaisissa asioissa nojaudumme viranomaisten ohjeisiin. Jossain muissa maissa viranomaissuosituksia tuli jo eilen, esimerkiksi Britanniassa ja Ruotsissa, Tallqvist sanoo STT:lle.

Tallqvistin mukaan Valko-Venäjän ilmatilan vältely vaikuttaa tällä hetkellä kolmeen edestakaiseen lentovuoroon viikossa.

– Meillä on yksi viikkovuoro Haniaan Kreetalle ja kaksi viikkovuoroa Turkin Alanyaan. Näihin tämä vaikuttaa tällä hetkellä. Kohti kesää mentäessä meille tulee joitain yksittäisiä lentoja lisää Kreikkaan ja niihin tämä sitten mahdollisesti vaikuttaa, Tallqvist kertoo.

Finnairin viestintäjohtajan mukaan on sinänsä arkipäiväistä välttää tiettyä ilmatilaa esimerkiksi valtion sotaharjoitusten takia.

– Tämä Ryanairin tapaus on äärimmäisen huolestuttava ja hyvin poikkeuksellinen. On hyvä, että niin eri maat kuin lentoliikenteen keskeiset järjestöt ovat vaatineet perusteellista selvitystä, Tallqvist sanoo.

Traficomin mukaan kaikki Suomessa toimivat lentoyhtiöt ovat myös ilmoittaneet toimivansa suosituksen mukaisesti.

Polttoainekustannukset ja hiilidioksidipäästöt kasvavat

Finnairin viestintäjohtajan mukaan Valko-Venäjän ilmatilan välttely tuo hieman lisäkuluja polttoainekustannuksina ja lisää hiilidioksidipäästöjä. Finnair kuitenkin lentää harvakseltaan Valko-Venäjän yli.

Turkin lisäksi Valko-Venäjän ilmatilan halki on Finnairin siivin lennetty Kreikan Hanialle.

Tallqvist kertoo, että takavuosina uudelleen reitityksiä on tehty esimerkiksi Dubain-lentoon sen jälkeen, kun Iran viime vuoden alussa ampui Teheranista lähteneen matkustajakoneen maahan.

Myös Itä-Ukrainassa vuonna 2014 alas ammuttu Malaysian Airlinesin matkustajakone aiheutti tietyn ilmatila-alueen välttelyä jonkin aikaa.

Valko-Venäjän ilmatilassa lentävät nyt lähinnä kiinalaiset ja venäläiset koneet

Siviili-ilmailua tarkkailevan Flightradar24 -sivuston kartan mukaan Valko-Venäjän ilmatilassa oli tiistaina aamupäivällä lähinnä kiinalaisia ja venäläisiä koneita. EU-maiden koneita ilmatilassa ei ollut.

Euroopan ilmailuviranomaisen Eurocontrolin mukaan Euroopan ilmatilassa lentää viikon aikana 2 500 sellaista lentoa, jotka tavallisissa olosuhteissa kulkevat Valko-Venäjän ilmatilan kautta.

Klo 11.39. Lisätty Päivyt Tallqvistin kommentteja vaikutuksista lentovuoroihin.

Lue myös: