Hyppää sisältöön

Kotkassa pohditaan uuden uimahallin rakentamista Katariinaan – vanhaa hallia ei kannata enää korjata

Katariinan nykyinen uimahalli on tullut teknisen käyttöikänsä päähän. Uimahallin kuntoa selvitetään tarkemmin kesän aikana. Tutkimuksissa selviää, voidaanko uimahallia enää pitää auki talvikaudella.

Nykyinen Katariinan uimahalli vaatisi isoja korjauksia. Arkistokuva. Kuva: Antti-Jussi Korhonen / Yle

Katariinan uimahallia ei tuoreen kuntotutkimuksen mukaan kannata peruskorjata eikä laajentaa Kotkassa.

Vuonna 1970 valmistunut uimahalli on teknisen käyttöikänsä päässä. Uimahalli ei ole esteetön, eivätkä altaat vastaa tarpeita. Uimahalli on remontoitu viimeksi noin 20 vuotta sitten, ja se vaatisi isoja korjauksia. Esimerkiksi allas vuotaa hallin kellaritilaan.

Kaupungin teettämässä tarveselvityksessä nostetaankin esille uuden uimahallin rakentaminen Katariinaan. Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviö kertoo, että kaupungintalolla uuden uimahallin tarve ei tullut yllätyksenä.

Hinta kuitenkin kirpaisee. Tarveselvityksen mukaan uusi uimahalli maksaisi 12–16 miljoonaa euroa esimerkiksi vesipinta-alasta riippuen. Kotkan viiden vuoden budjettiin sisältyy jo nyt isoja hankkeita, kuten Karhulan kouluverkon uudistaminen.

Lue lisää: Kotka panostaa Karhulaan lähivuosina yli 55 miljoonaa euroa – uusi alakoulu aiotaan rakentaa jäähallin viereen

Esa Sirviö kuitenkin katsoo, että kahdelle uimahallille on Kotkassa tarvetta.

– Kotkassa uimahallit ovat itse asiassa hyvin käytettyjä moniin muihin kaupunkeihin nähden, Sirviö sanoo.

Asia käy ilmi myös kaupungin teettämästä tarveselvityksestä. Selvityksessä arvioidaan, että uudessa uimahallissa voisi käydä vuosittain 200 000 kävijää. Se tarkoittaisi keskimäärin 550 päivittäistä kävijää. Vilkkaina päivinä kävijöitä voisi olla 1 200, ja tapahtumapäivinä jopa 2 000.

Pahimmillaan halliin ei enää pääsisi talvella

Kaupunginjohtaja Esa Sirviön mukaan uimahallin tarveselvitystä on tarkoitus käsitellä Kotkan hyvinvointilautakunnassa kesäkuussa. Sen jälkeen asia etenee hankesuunnitelmavaiheeseen.

Kesällä uimahallissa on tarkoitus myös tehdä tarkempia kuntotutkimuksia. Isosta altaasta aiotaan Esa Sirviön mukaan laskea vesi pois, jotta sen betonirakenteita päästään tutkimaan. Tutkimuksissa selviää, voidaanko allas ottaa vielä käyttöön syksyllä. Pahimmassa tapauksessa Katariinan uimahalli voitaisiin Sirviön mukaan joutua sulkemaan kokonaan talviajaksi, kun maauimalan allas ei ole käytössä.

– Uskotaan kuitenkin vielä, että tilanne ei olisi niin paha, Sirviö sanoo.

Katariinan uimahallin tarveselvityksessä on pohdittu kahta eri vaihtoehtoa, joista toisessa allaspinta-ala olisi 600 neliömetriä ja toisessa 850 neliömetriä.

Pienemmässä vaihtoehdossa hallissa olisi kahdeksan 25 metrin pituista allasta ja muita altaita. Toinen vaihtoehto olisi rakentaa halliin kolme 50 metrin pituista allasta sekä muita altaita. Uimahalliin tulisi myös muunneltava pohja, jonka avulla altaiden syvyyttä voitaisiin säätää.

Uimahallin nykyinen sijainti olisi selvityksen mukaan kaikin puolin paras myös uudelle hallille. Selvityksen mukaan 65 prosenttia kotkalaisista asuu korkeintaan viiden kilometrin säteellä uimahallin nykyisestä paikasta. Sijaintia pidetään hyvänä myös ympäristön muiden liikuntapaikkojen, kuten Arto Tolsa Areenan läheisyyden vuoksi.

Juttua täydennetty 25.5.2021 kello 11.07. Lisätty Kotkan kaupunginjohtaja Esa Sirviön kommentit.

Lisää Kymenlaakson uutisia myös Yle Areenassa: katsele, kuuntele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.