1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työttömyys

Pohjois-Karjalassa vähemmän työttömiä kuin koronan iskiessä viime keväänä

Työttömiä työnhakijoita on Pohjois-Karjalassa yli 10 500. Määrä on useita tuhansia vähemmän kuin huhtikuun lopussa viime vuonna. Eniten tilanne on parantunut lomautettujen osalta. Pitkäaikaistyöttömiä on kuitenkin entistä enemmän.

Pohjois-Karjalan työttömyysaste oli huhtikuun lopussa 14,8 prosenttia, koko maassa 12,1 prosenttia. Uusia työpaikkoja on tarjolla vähemmän kuin vuosi sitten. Kuva: Anssi Ketonen / Yle

Tuorein luku Pohjois-Karjalan työttömistä työnhakijoista on 10 563.

Maakunnan työttömyysaste oli huhtikuun lopussa 14,8 prosenttia. Vuosi sitten se oli 20,1 prosenttia eli joka viides työvoimasta oli työtön työnhakija.

Viime keväänä koronavirus lisäsi nopeasti työttömien määrää. Tilanne on parantunut Pohjois-Karjalassa sen jälkeen lähes 4 000 ihmisen osalta. Suurimmalla osalla kyse on lomautuksen päättymisestä.

Huonoa on se, että pitkäaikaistyöttömien määrä on entistä suurempi, heitä on maakunnassa jo liki 4 000. Lisäksi uusia työpaikkoja on useita satoja vähemmän kuin vuosi sitten.

Ainoana alle kymmenen prosentin työttömyysaste on Kontiolahdessa (9,5 %). Toiseksi alhaisin työttömyysaste on Liperissä, 11,8 prosenttia.

Maakuntakeskuksessa Joensuussa työttömiä työnhakijoita on 15,3 prosenttia ja Nurmeksessa 15,5 prosenttia työvoimasta.

Huonoin tilanne on Ilomantsissa, jossa yli 18 prosenttia työikäisistä on vailla työtä. Seuraavaksi korkein työttömyys vaivaa Juukaa (17,5 %), Polvijärveä (17,2 %)ja Outokumpua (17,0 %).

Noin kuudentoista prosentin työttömyysasteen kuntia ovat Lieksa, Rääkkylä, Kitee, Tohmajärvi ja Heinävesi.

Tiedot ovat peräisin Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen työvoimakatsauksesta.