1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi on paljastunut koronaviruksen Intian muunnos

Kanta-Hämeen keskussairaalasta maakunnan jatkosairaanhoitopaikkoihin levinnyt virusmuunnos paljastui THL:n sekvensoinnissa. Intian muunnos on aiheuttanut epidemian myös Keski-Pohjanmaalla.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri ja maakunnan pandemiaryhmän puheenjohtahja Sally Leskinen vetoaa vielä kerran maakunnan väestöön, että jaksettaisiin noudattaa rajoituksia ja suosituksia, vaikka se taatusti raskaalta tuntuukin. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kanta-Hämeen sairaalaepidemioiden aiheuttajaksi on paljastunut THL:n sekvensoinnissa koronaviruksen Intian virusmuunnos.

– Kokemuksiemme perusteella tämä muunnos on erittäin herkästi leviävä, kuten on nähty myös Keski-Pohjanmaan epidemian kohdalla, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskinen tiedotteessa.

Leskisen mukaan viruksen muiden muotojen torjumiseen aiemmin onnistuneesti käytetyt suojaustoimenpiteet ja -välineet ovat osoittautuneet riittämättömiksi tämän variantin kohdalla.

Variantit tarttuvat suojaustoimien läpi

Sairaalaepidemia on levinnyt Kanta-Hämeen keskussairaalan kautta maakunnan jatkohoitosairaaloihin Hämeenlinnaan ja Forssaan. Lisäksi Riihimäellä on todettu samaan aikaan osastoepidemia. Sairaalaepidemioissa tartunnan saaneita on yhteensä yli 80, joista suurin osa on jo kertaalleen rokotuksen saaneita. Kaksi rokoteannosta saaneista, pisara-eristystoimin suojautuneista, hoitotyön tekijöistäkin noin 11 prosenttia on saanut tartunnan.

Heistä yli puolet on saanut taudista kliinisiä oireita, osa merkittäviäkin. Kahteen kertaan rokotettujen henkilökunnan jäsenten perheissäkin on todettu selviä jatkotartuntoja, mikä antaa tarkentuvaa tietoa rokotettujen tartuttavuudesta.

– Sinänsä Pfizer-Biontechin rokotteen tutkimuksissa saadut tulokset Intian variantin osalta vastaavat lähes prosentilleen meidän kokemuksiamme, mutta tämän virusmuodon tartuttavuus niin sanotun universal masking -tason suojavarusteiden lävitsekin on todella korkea, Leskinen kertoo.

Universal masking -tasolla kyse on kirurgisesta maskista. Leskisen mukaan kirurginen maski suojaa viruksen variantilta huonosti lähikontaktissa, esimerkiksi hoitotoimenpiteissä. Tehokkaampien FFP2- ja FFP3-tason hengityssuojainten teho on parempi variantteja vastaan.

– Huolenamme on, että nyt Suomessa nopealla tahdilla tehtävä rajoitustoimien purku ja herpaantuminen turvavälien sekä maskien käytössä voi aiheuttaa tilanteen nopean heikkenemisen muuallakin kuin Kanta-Hämeessä ja Keski-Pohjanmaalla, jos näitä epidemioita ei saada tukahdutettua nopeasti.

Sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Sally Leskisen mukaan huolta lisää se, että ensimmäisen rokotuksen jälkeen taudinkuva voi riskiryhmälläkin alkaa erityisen lievänä ja koronatartunnan havaitseminen voi olla aiempaa haastavampaa.

Sairaalakuormitus on huolestuttava

Kanta-Hämeessä sairaalaepidemia on nopeasti laittanut terveydenhuollon kantokyvyn äärirajoilleen, kun jatkohoitopaikkoihin ei voida henkilöstön laajojen karanteenien ja altistuneiden potilaiden määrän vuoksi lähettää potilaita. Sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 34 koronapotilasta.

Lisäksi seitsemän koronapotilasta on menehtynyt kahden viikon sisällä.

– Potilaat ovat iäkkäitä ja pääosin perussairauksista kärsineitä, ja osalla COVID-19 ei ole ollut pääasiallinen kuolemansyy, vaan myötävaikuttava tekijä. Tilanne on joka tapauksessa varsin vakava. Tämä muunnos täytyy saada kuriin, painottaa Leskinen.

– Valitettavasti tartunnat levisivät ohjeiden mukaisesta suojautumisesta huolimatta hoitohenkilöstöön ja sitä kautta muihin potilaisiin ja edelleen jatkohoitopaikkoihin, nyt tunnetuin seurauksin, Leskinen toteaa.

Suositusten noudattaminen tärkeää tässä tilanteessa

Maakunnan pandemiaryhmä aikoo pitää ylimääräisen kokouksen mahdollisimman nopeasti päättääkseen uusista toimenpiteistä ja suosituksista.

Johtajaylilääkäri Sally Leskinen muistuttaa sairaanhoitopiirin tiedotteessa, että Kanta-Hämeessä on myös useampia, todennäköisesti viruksen Brittivariantin aiheuttamia tartuntaketjuja, joiden leviäminen tulee yhtä lailla tukahduttaa, jotta kesä voisi olla normaalimpi.

– Vetoamme vielä kerran maakunnan väestöön, että jaksettaisiin noudattaa rajoituksia ja suosituksia, vaikka se taatusti raskaalta tuntuukin, kun muuta Suomea avataan nopeasti. Kanta-Häme on tähän asti selviytynyt pandemiasta erinomaisesti, nyt täytyy vielä tämä viimeinen ponnistus ottaa.