Hyppää sisältöön

Työttömyys ja päihdeongelma kiusaavat ympäristökaupunkia – ehdokkaat nostaisivat Lahden työttömyyskuopasta houkuttelemalla uusia yrityksiä

Katso Ylen kuntavaalikeskustelu, jossa ovat mukana lahtelaiset kuntavaaliehdokkaat Kalle Aaltonen (Pro Lahti), Milla Bruneau (kok.), Marju Markkanen (sd.) ja Jani Uhrman (vihr.).

Ilmakuva Lahden keskustasta kesällä.
Lahti tarvitsee nuoria. Mitä Lahdessa pitäisi hoitaa kuntoon, että parikymppiset haluavat muuttaa kaupunkiin? Kuntavaaliehdokkaat Kalle Aaltonen (Pro Lahti), Milla Bruneau (kok.), Marju Markkanen (sd.) ja Jani Uhrman (vihr.) vastaavat.

Vuoden 2021 Euroopan ympäristöpääkaupunki Lahti on elänyt teemavuottaan melkein viisi kuukautta. Kaupunki pyrkii hiilineutraaliksi vuonna 2025, eli kymmenen vuotta ennen kuin Suomi. Lahden tavoiteaikataulu on Suomen kuntien kärkipäässä.

Samaan aikaan Ylen Kuntatutkan mukaan Lahtea vaivaa suuri työttömyys ja vakava päihdeongelma.

Voit katsoa koko vaalikeskustelun jutun lopusta löytyvästä videosta.

Työpaikkoja syntyy, kun autetaan yrityksiä laajentumaan

Lahti on viime vuosina keikkunut ikävästi kärkisijoilla suurimpien kaupunkien työttömyysluvuissa. Ehdokkaiden mielestä kaupunki nostettaisiin työttömyyskuopasta houkuttelemalla alueelle lisää yrityksiä.

Lahdella on hyvät mahdollisuudet houkutella yrittäjiä, pohtii Jani Uhrman (vihr.). Hänen mielestään sijainti on oivallinen. Eteläisen kehätien tultua Lahti on entistä vahvempi logistinen risteyskohta.

– Lahti on myös ympäristöpääkaupunki. Ympäristöasiat ja kiertotalous ovat globaaleja megatrendejä, jotka eivät tule taittumaan muutamaan sukupolveen, sanoo Uhrman.

Marju Markkanen (sd.) painottaa, että lisää työpaikkoja saadaan luomalla yrityksille suotuisat olosuhteet laajentumiseen. Esimerkkeinä hän mainitsee Fazer Myllyn ja Polttimon.

– Hyvien yritystonttien lisäksi on tärkeää, että lupamenettely ja kaavoitus sujuvat helposti. Yrittäjälle Lahti on paikka, mihin kannattaa investoida. Paikka, missä on helppo asioida, koska siellä on hyviä tyyppejä.

Yrittäjien äänen täytyy kuulua virkamiehillä ja päättäjille, painottaa Kalle Aaltonen (Pro Lahti).

– Pitäisi luoda helppo palautekanava, jonka kautta päättäjät saavat tietää mitä yritykset kaipaavat. Tätä tietoa tarvitaan kaupungin päätöksentekoon.

Lahti on tunnettu teollisena kaupunkina ja Milla Bruneau (kok.) uskoo, että sellaisena se pysyykin.

Mutta kaupunki luo nahkaansa uusiksi.

– Täällä on valtavasti osaamista ja olemme oikeiden megatrendien äärellä. Siksi pääsemme hyvin mukaan uusiin teknologioihin ja meitä kuunnellaan toisella tavalla kuin ennen. Olemme houkutteleva kaupunki tulla yrittämään, toteaa Bruneau.

Nuoria houkutellaan opiskelupaikoilla ja harrastuksilla

Monen muun paikkakunnan tavoin Lahti kaipaa lisää veronmaksajia. Erityisesti lapsiperheitä ja nuoria.

Kalle Aaltonen haluaisi luoda niin sanotun Lahen mallin. Se perustuisi muutaman vuoden takaiseen Islannin malliin, jonka avulla pieni saarivaltio onnistui hillitsemään nuorten päihteiden käyttöä merkittävästi.

Aaltonen haluaisi, että nuorille tarjottaisiin mahdollisuus edulliseen harrastustoimintaan kodin lähellä. Hän ehdottaa 50-80 liikuntapaikan rakentamista.

– Näissä olisi pelikentät, ulkokuntoilulaitteet ja leikkipaikat. Tekisimme Lahteen Suomen parhaat matalan kynnyksen harrastusmahdollisuudet.

Aaltonen uskoo, että tämä auttaisi kitkemään päihdeongelmia ja lisäisi kaupungin vetovoimaa muualta muuttavien silmissä.

Nuoria houkutellaan Lahteen Marju Markkasen mielestä panostamalla laadukkaan koulutuksen lisäksi vireään ja rikkaaseen kulttuuri- sekä liike-elämään.

Milla Bruneaun mielestä Lahti on nuorimpana yliopistokaupunkina uusien mahdollisuuksien edessä.

– Ensin nuoren täytyy löytää opiskelupaikka ja meillä on tähän nyt uudet mahdollisuudet. Sitten täytyy olla tarjolla töitä, jotta arki saadaan rakennettua.

Kaupungin omaisuus ja tytäryhtiöt veitsen alla

Valtion antelias koronatuki nosti Lahdenkin tilinpäätöksen viime vuodelta (siirryt toiseen palveluun) poikkeuksellisen vahvasti plussalle.

Nykyinen valtuusto on kuitenkin siunannut muutos- ja uudistusohjelman lähivuosiksi, mikä merkitsee rakenteiden muutoksia. Lähivuosina palveluverkostoa tarkastellaan kriittisesti ja hyvin todennäköisesti myös karsitaan.

Kukaan ehdokkaista ei ole valmis karsimaan peruspalveluista. Leikkuri voisi iskeä kaupungin omaisuuteen tai hallintorakenteisiin.

– Kaupungin omistamista turhista rakennuksista on hankkiuduttava eroon, jotta päästään huolto- ja käyttökuluista. Voitaisiin myös tarkastella, onko kaikilla kaupungin noin 50 tytäryhtiöllä paikkansa tulevaisuudessa, sanoo Markkanen.

Bruneaun mielestä on tärkeää pohtia, mitä kaupungin kannattaa omistaa. Palveluista hänkään ei napsisi säästöjä.

– Täytyy luoda lisää veropohjaa. Ei veronkorotuksilla vaan elinkeinopolitiikalla, joka vahvistaa yritysten mahdollisuuksia toimia. Työllisyys paranee vain avoimilla markkinoilla.

Byrokratian rattaissa on Uhrmanin mielestä tiristettävää. Hän ottaisi tarkasteluun koko kaupunkikonsernin. Aaltonen on samoilla linjoilla.

– Pitää ottaa ulkopuolinen konsultti käymään läpi Lahden hallinnon rakenteet ja karsimaan ylimääräinen. Lahti saisi säästöjä, jos jätettäisiin tekemättä ei-välttämättömiä investointeja. Nyt ei tarvita Liisua, älypyöriä tai vastaavia.

Lahden tulevien vuosien haasteista on keskusteltu myös Kuntarundi-podcastissa aiemmin keväällä.

Lahden kuntavaaliehdokkaisiin voit tutustua myös Ylen vaalikoneessa. (siirryt toiseen palveluun)

Lisää Ylen kuntavaalisisältöjä löytyy täältä.

Voit katsoa koko keskustelun alla olevasta videosta.

Lahden kaupungintalon puisto ilmakuvana 27.5.2021.
Suoran kuntavaalikeskustelun toimittaa Petri Niemi ja kuvaa Janne Nykänen.
.
.